Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje

To idealny balans między wytrawnymi, a słodkimi smakami. Francuska tarta, wzbogacona o jesienny owoc i kilka prostych dodatków, doskonale wpisała się w sezonowe menu i na stałe zagościła w mojej kuchni.

Francuska tarta z gruszka i serem pleśniowymFrancuska tarta z gruszka i serem pleśniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Francuska tarta, czyli galette, to nic innego jak okrągły placek, na którego środek nakłada się nadzienie, a następnie brzegi zawija do środka, by zapobiec jego wypłynięciu. Choć niektórzy sięgają po gotowe ciasto francuskie, równie dobrze można przygotować je samodzielnie w domu. Do środka warto włożyć ulubiony farsz – u mnie jest to połączenie gruszki i sera pleśniowego.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Francuska tarta z dodatkami

W tej odsłonie galette podaję z gruszką i serem pleśniowym – to właśnie te dwa smaki wysuwają się na pierwszy plan. Wyrazisty ser pleśniowy doskonale komponuje się z delikatnymi, owocowymi nutami, które wnosi gruszka. Dla podkreślenia słodyczy warto na koniec polać tartę odrobiną miodu. Posiekane orzechy włoskie dodają całości chrupkości, a świeże gałązki tymianku – lekkości i aromatu. W efekcie powstaje idealnie zbalansowana, bogata w smaku kolacja, która sprawdzi się również jako elegancka przekąska na przyjęcia.

Przepis na tarte

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 450 g dojrzałych gruszek,
  • 150 g sera pleśniowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 10 g soku z cytryny (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Do dekoracji:

  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj jajko i szczyptę soli.
  2. Pokrój na małe kawałki schłodzone masło i szybko połącz z suchymi składnikami, zagniatając ciasto na wilgotną kruszonkę.
  3. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę zimnej wody. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód tortownicy, piecz w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez 12-15 minut, aż się lekko zarumieni.
  5. Umyj i osusz dojrzałe gruszki, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki, opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.
  6. Posiekaj natkę pietruszki.
  7. Porwij ser pleśniowy i ricottę na mniejsze kawałki.
  8. Ułóż na podpieczonym spodzie plasterki gruszek, posyp natką i porozkładaj kawałki sera.
  9. W misce roztrzep śmietankę z jajkami, dopraw szczyptą soli i pieprzu i wylej na tarte.
  10. Piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż masa się zetnie.
  11. Po wystudzeniu udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i polej miodem. Na koniec dodaj świeży tymianek. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Rzadko trafia na nasze talerze, bo się jej boimy. Wolna od antybiotyków i hormonów
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Pieczenie i gotowanie mięsa. Co jest zdrowsze? Rozwiewamy wątpliwości
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Gdy mam ochotę na burgery, robię te. Zamiast klasycznego kotleta, mają w sobie coś lepszego
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Była symbolem płodności. Teraz jest sezon, a Polacy nie wiedzą, co z niej zrobić
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Ta włoska zupa idealnie sprawdza się na jesienne mrozy. Jest bogata w smaku i rozgrzewająca
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Najzdrowsza ryba według dietetyka. Warto wprowadzić do swojego menu
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
Lubi przywierać do garnka. W prosty sposób możesz temu zapobiec
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
To brakujące ogniwo między szakszuką a jajecznicą. Odkąd go spróbowałam, jem regularnie
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Kakao vs. gorąca czekolada. Co lepiej wybrać na jesienny wieczór?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Tę kawę mogą pić nawet dzieci. Jak wpływa na zdrowie?
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Zrobiłam idealny sernik na deser. Wlałam 1 dodatek i wszyscy proszą mnie o przepis
Turecki przysmak zamknięty w tradycyjnym polskim cieście. Te pierogi są bezkonkurencyjne
Turecki przysmak zamknięty w tradycyjnym polskim cieście. Te pierogi są bezkonkurencyjne