Francuska tarta z sezonowym owocem. Przez całą jesień podaję ją na kolacje

To idealny balans między wytrawnymi, a słodkimi smakami. Francuska tarta, wzbogacona o jesienny owoc i kilka prostych dodatków, doskonale wpisała się w sezonowe menu i na stałe zagościła w mojej kuchni.

Francuska tarta z gruszka i serem pleśniowymFrancuska tarta z gruszka i serem pleśniowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Francuska tarta, czyli galette, to nic innego jak okrągły placek, na którego środek nakłada się nadzienie, a następnie brzegi zawija do środka, by zapobiec jego wypłynięciu. Choć niektórzy sięgają po gotowe ciasto francuskie, równie dobrze można przygotować je samodzielnie w domu. Do środka warto włożyć ulubiony farsz – u mnie jest to połączenie gruszki i sera pleśniowego.

Kremowa zupa dyniowa z drożdżowymi mini dyniami. W każdym dodatku czeka serowa niespodzianka

Francuska tarta z dodatkami

W tej odsłonie galette podaję z gruszką i serem pleśniowym – to właśnie te dwa smaki wysuwają się na pierwszy plan. Wyrazisty ser pleśniowy doskonale komponuje się z delikatnymi, owocowymi nutami, które wnosi gruszka. Dla podkreślenia słodyczy warto na koniec polać tartę odrobiną miodu. Posiekane orzechy włoskie dodają całości chrupkości, a świeże gałązki tymianku – lekkości i aromatu. W efekcie powstaje idealnie zbalansowana, bogata w smaku kolacja, która sprawdzi się również jako elegancka przekąska na przyjęcia.

Przepis na tarte

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 150 g schłodzonego masła,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 450 g dojrzałych gruszek,
  • 150 g sera pleśniowego,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 50 g ricotty,
  • 2 jajka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 10 g soku z cytryny (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Do dekoracji:

  • 1-2 łyżeczki miodu,
  • 30 g orzechów włoskich,
  • kilka gałązek świeżego tymianku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj ciasto: przesiej mąkę pszenną do miski, dodaj jajko i szczyptę soli.
  2. Pokrój na małe kawałki schłodzone masło i szybko połącz z suchymi składnikami, zagniatając ciasto na wilgotną kruszonkę.
  3. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodaj łyżkę zimnej wody. Uformuj kulę, owiń folią i włóż do zamrażarki na 20 minut.
  4. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim spód tortownicy, piecz w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu przez 12-15 minut, aż się lekko zarumieni.
  5. Umyj i osusz dojrzałe gruszki, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na plasterki, opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.
  6. Posiekaj natkę pietruszki.
  7. Porwij ser pleśniowy i ricottę na mniejsze kawałki.
  8. Ułóż na podpieczonym spodzie plasterki gruszek, posyp natką i porozkładaj kawałki sera.
  9. W misce roztrzep śmietankę z jajkami, dopraw szczyptą soli i pieprzu i wylej na tarte.
  10. Piecz około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż masa się zetnie.
  11. Po wystudzeniu udekoruj posiekanymi orzechami włoskimi i polej miodem. Na koniec dodaj świeży tymianek. Gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥