PrzepisŚniadanieLubisz racuchy? Te placuszki z gruszką są jeszcze lepsze

Lubisz racuchy? Te placuszki z gruszką są jeszcze lepsze

Gruszki w cieście z kardamonem
Gruszki w cieście z kardamonem
Źródło zdjęć: © Candy pandas

18.12.2023 13:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie tylko jabłka mogą być doskonałym składnikiem śniadaniowych placuszków. Równie dobrze w tej roli sprawdzą się gruszki. W połączeniu z aromatycznym kardamonem stworzą przepyszny duet, który pozytywnie cię nastroi nawet w najchłodniejszy zimowy poranek.

Warto w tym miejscu wspomnieć o imponujących właściwościach kardamonu. Ta niepozorna przyprawa doskonale wpływa na cały organizm. Poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia i łagodzi zgagę. Pomaga także w zwalczaniu infekcji dróg moczowych. Kardamon bardzo skutecznie obniża także ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi.

Dodatkowo dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa wolne rodniki z organizmu. Uchodzi również za afrodyzjak, ponieważ może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji. Dodany do kawy lub czekolady spotęguje działanie pobudzające. Kardamon może także wesprzeć organizm w walce z otyłością, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gruszki w cieście z kardamonem

poziom: łatwy

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej/zmielonych płatków owsianych,
  • 40 g ksylitolu,
  • 2–3 łyżeczki mielonego kardamonu/cynamonu,
  • 300 ml ciepłego napoju roślinnego/wody,
  • kilka miękkich gruszek (ale niezbyt dojrzałych).

Dodatkowo:

  • np. jogurt/granola/orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, skrobię ziemniaczaną, ksylitol oraz kardamon wymieszać. Do suchych składników wlewać stopniowo bardzo ciepły napój roślinny do uzyskania gęstej masy i odstawić ciasto na bok.
  2. W tym czasie obrać gruszki, wydrążyć w nich gniazda nasienne i pokroić na plastry. Owoce dokładnie moczyć w cieście z obu stron i smażyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką lub odrobinę posmarować ją olejem.
  3. Jeśli ciasto robi się z czasem zbyt gęste, można dolewać po łyżce wody.
  4. Gotowe gruszki w cieście podawać z ulubionymi dodatkami, jak np. jogurt, granola i orzechy.

Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"

okładka
okładka© Candy Pandas
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także