Lubisz racuchy? Te placuszki z gruszką są jeszcze lepsze

Nie tylko jabłka mogą być doskonałym składnikiem śniadaniowych placuszków. Równie dobrze w tej roli sprawdzą się gruszki. W połączeniu z aromatycznym kardamonem stworzą przepyszny duet, który pozytywnie cię nastroi nawet w najchłodniejszy zimowy poranek.

Gruszki w cieście z kardamonemGruszki w cieście z kardamonem
Źródło zdjęć: © Candy pandas

Warto w tym miejscu wspomnieć o imponujących właściwościach kardamonu. Ta niepozorna przyprawa doskonale wpływa na cały organizm. Poprawia trawienie, likwiduje wzdęcia i łagodzi zgagę. Pomaga także w zwalczaniu infekcji dróg moczowych. Kardamon bardzo skutecznie obniża także ciśnienie krwi oraz zapobiega tworzeniu się skrzepów krwi.

Dodatkowo dzięki zawartości przeciwutleniaczy usuwa wolne rodniki z organizmu. Uchodzi również za afrodyzjak, ponieważ może pomóc w zaburzeniach erekcji i impotencji. Dodany do kawy lub czekolady spotęguje działanie pobudzające. Kardamon może także wesprzeć organizm w walce z otyłością, pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowe choinki na święta. Wyglądają i smakują rewelacyjnie

Gruszki w cieście z kardamonem

poziom: łatwy

Składniki:

  • 100 g mąki gryczanej 50 g skrobi ziemniaczanej,
  • 50 g mąki owsianej bezglutenowej/zmielonych płatków owsianych,
  • 40 g ksylitolu,
  • 2–3 łyżeczki mielonego kardamonu/cynamonu,
  • 300 ml ciepłego napoju roślinnego/wody,
  • kilka miękkich gruszek (ale niezbyt dojrzałych).

Dodatkowo:

  • np. jogurt/granola/orzechy

Sposób przygotowania:

  1. Mąki, skrobię ziemniaczaną, ksylitol oraz kardamon wymieszać. Do suchych składników wlewać stopniowo bardzo ciepły napój roślinny do uzyskania gęstej masy i odstawić ciasto na bok.
  2. W tym czasie obrać gruszki, wydrążyć w nich gniazda nasienne i pokroić na plastry. Owoce dokładnie moczyć w cieście z obu stron i smażyć na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką lub odrobinę posmarować ją olejem.
  3. Jeśli ciasto robi się z czasem zbyt gęste, można dolewać po łyżce wody.
  4. Gotowe gruszki w cieście podawać z ulubionymi dodatkami, jak np. jogurt, granola i orzechy.

Przepis pochodzi z książki Candy Pandas "Zdrowe Słodkości na każdą porę roku"

okładka
okładka © Candy Pandas
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę