NewsyWidzisz biały nalot na czekoladzie? Cukiernik wyjaśnia, czy jest się czego bać

Widzisz biały nalot na czekoladzie? Cukiernik wyjaśnia, czy jest się czego bać

Zastanawia cię biały nalot pokrywający czekoladę, którą już od dłuższej chwili przechowujesz w kuchennej szafce? Czy spożywanie takiego produktu jest bezpieczne? Wątpliwości rozwiewa Adam Turoni, cukiernik i producent czekolady z wieloletnim doświadczeniem.

Czym jest biały nalot pokrywający czekoladę?
Czym jest biały nalot pokrywający czekoladę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.10.2023 | aktual.: 17.01.2024 19:05

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Adam Turoni, cukiernik i producent czekolady w "Chocolat by Adam Turoni" wyjaśnił, jak powstaje czekolada. W rozmowie z portalem southernliving.com przekazał, że produkcja czekolady wiąże się z procesem temperowania. W jego wyniku czekolada jest podgrzewana i schładzana, aby nabrała odpowiedniej twardości i połysku. Poddana temu procesowi nie powinna mieć żadnych smug ani plam. Co jeśli po rozchyleniu sreberka naszym oczom ukazuje się woskowy, biały nalot? W takim przypadku najpewniej mamy do czynienia z tzw. kwitnieniem czekolady.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czym jest biały nalot na czekoladzie? Co oznacza jej "kwitnienie"?

Biały nalot na czekoladzie nazywany jest "kwitnieniem czekolady". Można go podzielić na dwie kategorie: tłuszczowe i cukrowe. Czym się one różnią? Tłuszczowe kwitnienie czekolady jest spowodowane zmianą temperatur lub niewłaściwym przechowywaniem czekolady. Wysoka temperatura powoduje topnienie tłuszczu w czekoladzie. Kiedy temperatura spada, tłuszcz zamienia się w biały nalot.

Cukrowe kwitnienie czekolady jest związane ze zmianą wilgotności. Wysoka wilgotność powoduje rozpuszczenie kryształków cukru, co prowadzi do powstania białego nalotu na powierzchni czekolady. Może to nastąpić, gdy czekolada jest schładzana.

Adam Turoni zwraca uwagę, że rozróżnienie (tylko na podstawie wyglądu), z jakim rodzajem nalotu mamy do czynienia, może być trudne. Można jednak przeprowadzić prosty test. Jeśli nalot na czekoladzie jest gładki, prawdopodobnie mamy do czynienia z tłuszczowym kwitnieniem. Jeśli natomiast nalot jest chropowaty, najpewniej jest to kwitnienie cukrowe. Tak czy inaczej, biały nalot jest niczym groźnym i bez obaw można jeść pokrytą nim czekoladę.

Czekolada jest produktem o wysokiej trwałości
Czekolada jest produktem o wysokiej trwałości© Pixabay

Jak przechowywać czekoladę, aby uniknąć kwitnienia?

Adam Turoni uważa, że przechowywanie czekolady w lodówce lub zamrażarce nie jest dobrym pomysłem, ponieważ wilgoć może uszkodzić strukturę czekolady. Czekoladę najlepiej przechowywać w temperaturze pokojowej, z dala od silnego światła, gorącego powietrza, dużej wilgoci i mocnych zapachów, które mogą wpłynąć na jej smak.