Zawsze się udaje. Wygląda jak nieudana tarta, ale smakuje fenomenalnie

Można by powiedzieć, że galette to niezdarna tarta. Ale każdy, kto choć raz mógł skosztować tego cuda, wie, że nie ma ono nic wspólnego z kulinarną porażką. Galette to chaos kontrolowany. Jeśli jeszcze nie znasz tego przepisu, łap za długopis.

Galette to francuski specjał Galette to francuski specjał
Źródło zdjęć: © Canva | TorriPhoto

Galette zawsze się udaje, a w jesiennej wersji, z dodatkiem śliwek i cynamonu, będzie świetnym poczęstunkiem dla gości w niedzielne popołudnie. "Jesieniary" powinny popić galette porcją kakao w ulubionej wersji, z kolei sceptycznie nastawionym do tego typu napojów polecamy... lody, które wspaniale się komponują z galette, a także pozwolą jeszcze przez chwilę poczuć klimat późnego lata.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaki po bombajsku. Są tak pyszne, że nie trzeba do nich niczego więcej

Jesienny galette, czyli rustykalna tarta. Nie może się nie udać

Może przypominać tartę, którą ktoś zrobił od niechcenia. Niech was pozory jednak nie zmylą, bo galette - czyli francuski chrupiący placek - doskonale znosi chaos, brak formy (w dosłownym tego słowa znaczeniu), a nawet pośpiech, choć ten w kuchni nigdy nie jest wskazany.

Czym zatem jest galette? To chrupiący placek, chciałoby się powiedzieć, że ma okrągły kształt, ale jego nieregularne brzegi niespecjalnie wpisują się w definicję okręgu. Co istotne, do przygotowania galette nie używa się formy, bo ciasto układa się bezpośrednio na blasze. Stąd kształt trudny do opanowania, ale finalnie będący wyróżnikiem tegoż specjału. Charakterystyczne dla owocowego galette jest to, że nadziewa się go masą z migdałów, mąki i cukru, która wchłania sok z owoców. Dzięki temu ciasto nie rozpada się nasączone nadmiarem soków.

Galette ze śliwkami to hit jesieni
Galette ze śliwkami to hit jesieni © Canva | nata_vkusidey

Galette ze śliwkami. Przepis

CIASTO

  • 240 g mąki pszennej,
  • 140 g zimnego masła,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 80 ml zimnej maślanki/kefiru,
  • szczypta soli.

NADZIENIE

  • 500 g śliwek,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 1 łyżka mielonych migdałów,
  • 1 białko jajka.

Przygotowanie:

  1. Mąkę pszenną przesiej, dodaj zimne masło, najlepiej pokrojone na mniejsze kawałki. Całość zagnieć szybko przy użyciu noża, aż zacznie powstawać kruszonka.
  2. Następnie dodaj cukier, sól, maślankę i szybko zagnieść ciasto.
  3. Gotowe uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i schowaj w lodówce na 60 minut.
  4. Dużą blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. W międzyczasie umyj śliwki, pozbądź się pestek i pokrój je na mniejsze części, np. na ćwiartki.
  6. Śliwki wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cynamonem.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, formując kształt koła i podsypując je mąką. Tak przygotowane ułóż na blasze z papierem do pieczenia.
  8. Mąkę pszenną, cukier puder i mielone migdały wymieszaj, a następnie wyłóż mieszankę na rozwałkowane ciasto, zostawiając 2 cm wolnego brzegu dookoła.
  9. Na to wyłóż nadzienie ze śliwek.
  10. Brzegi ciasta zawiń do środka, lekko je zlepiając, by się nie odkleiły podczas pieczenia, i posmaruj je białkiem.
  11. Galette ze śliwkami piecz w 200 st. C przez 40 minut.
  12. 10 minut przed końcem możesz przenieść blachę z ciastem bliżej dolnej grzałki i włączyć grzanie dolne.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"