PoradyKlasyczna tarta dyniowa. Nie zapomnij o 1 składniku, to nie będzie mdła

Klasyczna tarta dyniowa. Nie zapomnij o 1 składniku, to nie będzie mdła

Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa
Pumpkin pie, czyli tarta dyniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
Magdalena Pomorska

09.09.2024 09:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Amerykańskie pumpkin pie to tradycyjne jesienne ciasto. Nic dziwnego, że wraz z rosnącą popularnością dyni, również w Polsce chętnie pieczemy te pyszności. Żeby zrobić je i dostosować do polskich kubków smakowych, najlepiej dodać jeden popularny, słodki składnik. Oto proste zasady, jak zrobić ten wypiek.

Tarta dyniowa na słodko to prosty sposób, jak wykorzystać to warzywo do deseru. W wersji z dodatkiem mleka skondensowanego będzie wprost rozpływać się w ustach, a dodatkowo nie zrazi charakterystycznym, dyniowym smakiem. Tarta z dyni doskonale smakuje podana na ciepło, ale również na zimno jest wyśmienita. Idealnie komponuje się z kubkiem kawy lub herbaty, tworząc aromatyczny i smaczny deser na jesienno-zimowe dni.

Jaką dynię wybrać na pumpkin pie?

Aby przygotować idealną tartę dyniową na słodko, warto zwrócić uwagę na rodzaj dyni, którą wybieramy. Nie każda dynia nadaje się bowiem do pieczenia ciast. Wybór odpowiedniego rodzaju dyni może znacząco wpłynąć na smak i konsystencję. Najlepsza i najłatwiejsza do kupienia będzie dynia hokkaido. Jej miąższ jest słodki, kremowy i łatwo się blenduje, co sprawia, że idealnie nadaje się do deserów. Dynia ta nie wymaga obierania, co skraca czas przygotowywania potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tarta dyniowa na kruchym cieście

Aby nadać tarcie odpowiedniego smaku i konsystencji, puree z dyni warto połączyć z przyprawami takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Całość uzupełniają jajka, które działają jako środek wiążący oraz mleko skondensowane, które dodaje odpowiedniej słodyczy i delikatności. Podane proporcje na formę o średnicy 20 cm.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 50 drobnego cukru,
  • 1 jajko.

Składniki na masę:

  • 2 szklanki puree z dyni,
  • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego,
  • 2 jajka,
  • 5 g cynamonu,
  • 3 g imbiru mielonego,
  • 2 g mielonej gałki muszkatołowej, 3 rozgniecione na pył goździki.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj posiekane, zimne masło, cukier oraz jajko. Posiekaj całość nożem, zagarniając do środka. Następnie zagnieć jednolite ciasto, zrób kulę i włóż do lodówki na około godzinę.
  2. Obierz dynię, usuń pestki, pokrój na małe kawałki. Przełóż do garnka z małą ilością wody i gotuj do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Zblenduj na gładką masę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  4. Do puree z dyni wlej mleko skondensowane, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, a na końcu dodaj żółtka oraz partiami mus dyniowy, delikatnie mieszając szpatułką.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na spód i wyłóż nim dno oraz boki formy. Podpiecz spód przez ok. 8 minut.
  6. Następnie wlej masę dyniową na ciasto w formie. Włóż do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie około 40 minut w 170°C.
  7. Dla ładnej prezentacji tarty, przed pieczeniem z części kruchego ciasta można dodać dekorację.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także