Klasyczna tarta dyniowa. Nie zapomnij o 1 składniku, to nie będzie mdła

Amerykańskie pumpkin pie to tradycyjne jesienne ciasto. Nic dziwnego, że wraz z rosnącą popularnością dyni, również w Polsce chętnie pieczemy te pyszności. Żeby zrobić je i dostosować do polskich kubków smakowych, najlepiej dodać jeden popularny, słodki składnik. Oto proste zasady, jak zrobić ten wypiek.

Pumpkin pie, czyli tarta dyniowaPumpkin pie, czyli tarta dyniowa
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marina Saprunova
Magdalena Pomorska

Tarta dyniowa na słodko to prosty sposób, jak wykorzystać to warzywo do deseru. W wersji z dodatkiem mleka skondensowanego będzie wprost rozpływać się w ustach, a dodatkowo nie zrazi charakterystycznym, dyniowym smakiem. Tarta z dyni doskonale smakuje podana na ciepło, ale również na zimno jest wyśmienita. Idealnie komponuje się z kubkiem kawy lub herbaty, tworząc aromatyczny i smaczny deser na jesienno-zimowe dni.

Jaką dynię wybrać na pumpkin pie?

Aby przygotować idealną tartę dyniową na słodko, warto zwrócić uwagę na rodzaj dyni, którą wybieramy. Nie każda dynia nadaje się bowiem do pieczenia ciast. Wybór odpowiedniego rodzaju dyni może znacząco wpłynąć na smak i konsystencję. Najlepsza i najłatwiejsza do kupienia będzie dynia hokkaido. Jej miąższ jest słodki, kremowy i łatwo się blenduje, co sprawia, że idealnie nadaje się do deserów. Dynia ta nie wymaga obierania, co skraca czas przygotowywania potrawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem stworzysz piękny obraz w jadalnym wydaniu. W roli głównej wystąpi genialna dynia

Tarta dyniowa na kruchym cieście

Aby nadać tarcie odpowiedniego smaku i konsystencji, puree z dyni warto połączyć z przyprawami takimi jak cynamon, gałka muszkatołowa, imbir i goździki. Całość uzupełniają jajka, które działają jako środek wiążący oraz mleko skondensowane, które dodaje odpowiedniej słodyczy i delikatności. Podane proporcje na formę o średnicy 20 cm.

Składniki na spód:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 50 drobnego cukru,
  • 1 jajko.

Składniki na masę:

  • 2 szklanki puree z dyni,
  • 1 puszka (400 g) mleka skondensowanego,
  • 2 jajka,
  • 5 g cynamonu,
  • 3 g imbiru mielonego,
  • 2 g mielonej gałki muszkatołowej, 3 rozgniecione na pył goździki.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj posiekane, zimne masło, cukier oraz jajko. Posiekaj całość nożem, zagarniając do środka. Następnie zagnieć jednolite ciasto, zrób kulę i włóż do lodówki na około godzinę.
  2. Obierz dynię, usuń pestki, pokrój na małe kawałki. Przełóż do garnka z małą ilością wody i gotuj do miękkości, aż zacznie się rozpadać. Zblenduj na gładką masę.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia lub posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  4. Do puree z dyni wlej mleko skondensowane, dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj. Ubij białka na sztywną pianę, a na końcu dodaj żółtka oraz partiami mus dyniowy, delikatnie mieszając szpatułką.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na spód i wyłóż nim dno oraz boki formy. Podpiecz spód przez ok. 8 minut.
  6. Następnie wlej masę dyniową na ciasto w formie. Włóż do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 200°C, a następnie około 40 minut w 170°C.
  7. Dla ładnej prezentacji tarty, przed pieczeniem z części kruchego ciasta można dodać dekorację.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo