Jesienią ten składnik okaże się niezastąpiony w każdej kuchni. Nie wszyscy wiedzą, jak go odpowiednio przygotować
Jesień za oknem i w codziennym menu. Dlatego dziś podpowiem, jak zrobić dodatek, który w tym okresie przyda się do wielu przepisów. Nie może zabraknąć go w żadnej kuchni!
05.11.2023 08:28
Wraz z kalendarzową jesienią do naszych kuchni zawitała cała masa sezonowych owoców i warzyw. Wśród tych dobroci nie może zabraknąć oczywiście genialnej dyni. W końcu na jej bazie można przygotować całą masę fantastycznych przepisów zarówno w wersji wytrawnej, jak i słodkiej.
I mogłoby się wydawać, że wszystko w tym temacie jest jasne. Ale czy na pewno? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu przy pracy z dynią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dynia w kuchni nie musi być czymś strasznym
Nie wiem, jak ty, ale ja spotkałam się wiele razy z podejściem, że przy dyni jest za dużo pracy. Wiele osób rezygnuje więc z wykorzystania jej potencjału już na samym starcie. A to duży błąd. Takie założenia to tylko pozory, o czym przekonasz się już za moment.
Faktycznie do większości przepisów dynię trzeba wstępnie przygotować. Nie oznacza to jednak, że jest to trudne zadanie. Zresztą przekonasz się o tym już za moment. Ze mną przygotujesz dyniowe purée w mgnieniu oka. A na bazie tej genialnej mieszanki wykonanie jesiennych przepisów będzie proste jak bułka z masłem.
Jak zrobić dyniowe purée?
Do przygotowania dyniowej mieszanki oprócz samego warzywa potrzebujesz dosłownie trzech rzeczy: oliwy z oliwek, formy do pieczenia oraz papieru do pieczenia.
Ułóż warzywo na blacie kuchennym. Następnie przetnij je na pół. Przy pomocy łyżki usuń wszystkie pestki. Po czym podziel dynię na mniejsze kawałki. Teraz przygotuj formę do pieczenia. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Na wierzchu ułóż kawałki dyni, po czym polej ją oliwą z oliwek.
Tak przygotowaną formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Urządzenie powinno pracować przez 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wizycie w piekarniku dynia ma być idealnie miękka. Następnie usuń skórkę z warzywa, po czym zblenduj. I to wszystko. Purée dyniowe jest już gotowe, możesz trzymać je w lodówce do 4 dni. Pamiętaj, tylko aby dyniowy miks przechowywać w szczelnym pojemniku.
Zanim się pożegnamy, koniecznie zajrzyj do naszej bazy z przepisami. Znajdziesz tam wiele kulinarnych perełek z dynią w roli głównej. Wybór jest naprawdę duży, dlatego na pewno znajdziesz w niej coś dla siebie. Jesień z naszymi przepisami będzie z pewnością udana!