InspiracjeZrobili makowiec z wytrawnym składnikiem. Wizualnie nie ma różnicy, ale smak to czysta poezja

Zrobili makowiec z wytrawnym składnikiem. Wizualnie nie ma różnicy, ale smak to czysta poezja

Nietypowy przepis na makowiec - Pyszności
Nietypowy przepis na makowiec - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.09.2024 11:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Makowiec wydaje się być sprawą prostą, gdzie za dużo miejsca do eksperymentów nie ma. Okazuje się jednak, że kreatywność nie zna granic. Gdy pierwszy raz zobaczyłam ten przepis, nie wierzyłam własnym oczom. Ten makowiec zaskoczy nawet tych, którzy na ciastach zjedli już zęby.

Kiedy w lesie spotkasz czasznicę, zerwij ją i bez wahania zabierz do kuchni. Sprawdzi się nie tylko jako baza do kotletów, ale również składnik ciasta. Brzmi nieprawdopodobnie, ale to naprawdę ma sens, bo purchawica to grzyb trochę jak kameleon.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makowiec z nietypowym dodatkiem

Zamiast blatów ciasta w tym makowcu pojawiają się plastry czasznicy. Ma delikatnie grzybowym smak, który pod wpływem cukru i słodkiej masy zdecydowanie nie jest wyczuwalny i nie dominuje smaku deseru. Warto ruszyć na grzybobranie i wypatrywać charakterystycznej, dużej purchawicy. Najważniejsze jest, by wykorzystywać w kuchni tylko młode okazy o jasnym miąższu, bo te starsze nie są tak smaczne.

Makowiec z czasznicy
Makowiec z czasznicy© Facebook | Dziki Kuk

Zamiast rodzynek i skórki pomarańczy możesz użyć innych bakalii, np. moreli suszonej lub żurawiny. Pyszny makowiec bez pieczenia zaskoczy twoich bliskich, chociaż mogę się założyć, że nikt nie odgadnie, że powstał z grzyba.

- Pycha! Słowo harcerza! Biorę moich domowników na świadków - zapewnia Dziki Kuk.

Składniki:

Czasznica:

  • duży owocnik czasznicy olbrzymiej,
  • cukier trzcinowy.

Masa makowa:

  • 300 g mielonego maku,
  • 3 szklanki wrzącej wody,
  • 50 g rodzynek,
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g cukru trzcinowego,
  • 4 łyżki miodu.

Dodatkowo:

  • gorzka czekolada do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz czasznicę ze skórki, podobnie jak pieczarkę i ookrój ją na plastry o grubości około 1 cm.
  2. Na rozgrzanej patelni roztop cukier trzcinowy, ale nie dopuść do skarmelizowania.
  3. Każdy plaster czasznicy zanurz w roztopionym cukrze z obu stron i odłóż na papier do pieczenia.
  4. Mielony mak zalej wrzątkiem i odstaw do ostygnięcia.
  5. Po ostygnięciu odsącz mak na gęstej gazie.
  6. W rondelku roztop cukier trzcinowy z miodem.
  7. Dodaj odsączony mak, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy i pokruszone orzechy włoskie.
  8. Gotuj na bardzo małym ogniu przez 2-3 minuty, ciągle mieszając.
  9. Każdy plaster czasznicy posmaruj przygotowaną masą makową.
  10. Posyp całość startą gorzką czekoladą.

Makowiec bez pieczenia jest już gotowy. Smacznego!