WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Zapomnieliśmy, jaka jest zdrowa. Poprawia pracę jelit i ma mniej kalorii niż jogurt naturalny

Omijacie maślankę w sklepie? Częściej sięgacie po jogurt naturalny, a może kefir? Czas najwyższy to zmienić. Maślanka to nie tylko smaczny i orzeźwiający, ale też niezwykle zdrowy napój, który pozytywnie wpływa na pracę całego organizmu. Temat maślanki rozwinął dr Bartek Kulczyński w krótkim nagraniu na YouTubie.

MaślankaMaślanka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Dr Bartosz Kulczyński, dietetyk, technolog żywności i żywienia, naukowiec, publikuje na YouTube materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików opowiedział o maślance, i wyjaśnił, jaki wpływ na zdrowie ma jej regularne spożywanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Maślanka, kefir, jogurt – różnice

Maślanka to produkt powstały na bazie mleka, które poddaje się ukwaszeniu bakteriami fermentacji mlekowej. W wyniku fermentacji powstaje kwas mlekowy, który obniża pH napoju, a także sprawia, że staje się on gęsty i nabiera kwaśnego smaku. Maślanka, podobnie do kefiru i jogurtu naturalnego, jest produktem mlecznym fermentowanym. Czym różnią się te produkty od siebie?

– W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że różnica między maślanką a jogurtem i kefirem wynika głównie z wykorzystania nieco innych gatunków bakterii. W przypadku produkcji jogurtu zwykle stosuje się bakterie jogurtowe, takie jak Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. Z kolei kefir wytwarza się z zastosowaniem ziaren kefirowych, na które składają się różne bakterie kwasu mlekowego, bakterie kwasu octowego, a także niektóre gatunki drożdży – wyjaśnia dr Bartek Kulczyński na YouTubie.
Czy maślanka jest zdrowa?
Czy maślanka jest zdrowa? © Canva | burakkarademir

Dlaczego warto pić maślankę? Czy maślanka jest zdrowa?

Maślanka jest produktem stosunkowo niskokalorycznym – jedna szklanka maślanki dostarcza ok. 110 kcal, czyli mniej niż taka sama porcja jogurtu naturalnego. Ponadto maślanka stanowi dobre źródło białka (8,5 g w szklance maślanki) o wysokiej wartości biologicznej. Jak wyjaśnia dr Bartek Kulczyński, w białku obecnym w maślance znajdują się stosunkowo duże ilości leucyny, czyli jednego z najważniejszych aminokwasów, którego nasz organizm nie potrafi samodzielnie produkować. Leucyna odpowiada za powstawanie białek mięśniowych – daje impuls naszym mięśniom do wzrostu.

Opierając się na badaniach naukowych, dietetyk wyjaśnia, że regularne spożywanie maślanki może obniżyć ciśnienie tętnicze. Co więcej, wykazano również, że u osób spożywających maślankę zauważono korzystne obniżenie poziomu trójglicerydów, jak również cholesterolu LDL. Warto również dodać, że fermentowany napój mleczny, jakim jest maślanka, stanowi źródło szczepów bakterii probiotycznych, pozytywnie wpływających na skład mikroflory jelitowej. Tym samym więc, sięgając po maślankę regularnie, można spodziewać się korzystnego wpływu na zdrowie układu pokarmowego.

Dr Kulczyński dodaje, że maślanka zawiera też sporo kwasu glutaminowego. Kwas ten bierze udział w produkcji neuroprzekaźników w mózgu, również glutaminianu obecnego w 35-40 proc. synaps (połączeń między komórkami nerwowymi).

– Większa część układu nerwowego związanego z ruchami, a także czuciem jest powiązana z działaniem właśnie glutaminianu. A zaburzenia produkcji neuroprzekaźników to jeden z czynników rozwoju choroby Parkinsona, Alzheimera czy choroby Huntingtona. Oczywiście samo picie maślanki to niejedyna droga do zachowania zdrowia układu nerwowego, ale to jeden z elementów, który korzystnie wpływa na neurony – podsumowuje dr Kulczyński.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze