Produkty mleczne, których lepiej unikać. Dietetyk nie ma wątpliwości

Produkty mleczne doczekały się nieprzychylnej prasy, a na sklepowych półkach coraz częściej i w coraz większym natężeniu pojawiają się ich wegańskie zamienniki. Z drugiej jednak strony rola nabiału w diecie jest niezwykle istotna, tak więc powody dla rezygnacji z niego powinny być zasadne. Pewnych produktów mlecznych warto jednak unikać bez względu na dietę czy przekonania. Nie są bowiem tak zdrowe, jak mogłoby się wydawać, a mówi o tym dr Bartek Kulczyński w wideo opublikowanym na YouTubie.

Dr Kulczyński przestrzega przed tymi produktami mlecznymi Dr Kulczyński przestrzega przed tymi produktami mlecznymi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, YouTube: dr Bartek Kulczyński (screenshot)

Doktor dietetyki Bartek Kulczyński publikuje na YouTubie materiały, w których wyjaśnia, jak to, co spożywamy, wpływa na nasze zdrowie. W jednym z ostatnio udostępnionych filmików podpowiedział, których produktów mlecznych unikać.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Łączę kilka składników i wlewam do kubeczka. Po kilku godzinach tęczowe lody są gotowe

Dietetyk o produktach mlecznych, których lepiej unikać

Dr Bartek Kulczyński w krótkim nagraniu wyjaśnił, których produktów mlecznych unikać. Specjalista wskazał konkretną grupę, a mowa o fermentowanych produktach mlecznych w wersji smakowej, czyli o jogurtach, kefirach czy maślance o smaku owocowym, waniliowym czy czekoladowym.

Jak wyjaśnia dietetyk, smakowe odpowiedniki zawierać mogą nawet trzy razy więcej cukru w porównaniu z naturalnymi produktami. Jest to przede wszystkim cukier dodany, czyli nie ten naturalnie występujący w jogurcie czy owocach, ale po prostu dorzucony dodatkowo dla poprawy smaku. Dalej dietetyk tłumaczy, że w standardowym małym opakowaniu produktu mlecznego fermentowanego o masie 150 g potrafi być nawet 20 g cukru.

– To tak, jakbyśmy mieli w nim cztery łyżeczki cukru, co uważam za bardzo dużo. I to z uwagi na tak wysoką zawartość cukru postrzegam produkty mleczne smakowe za mało wartościowe i nie zachęcam, aby po nie sięgać – konstatuje dietetyk.
Zamiast sięgać po owocowe jogurty, lepiej samodzielnie przygotować deser na bazie świeżych owoców i naturalnego jogurtu
Zamiast sięgać po owocowe jogurty, lepiej samodzielnie przygotować deser na bazie świeżych owoców i naturalnego jogurtu © Pixabay

Produkty mleczne fermentowane. Dlaczego warto je jeść?

Zupełnie inaczej jest z naturalnymi produktami fermentowanymi, takimi jak: kefir, maślanka, jogurt. To naturalne źródło probiotyków, które wpływają pozytywnie na równowagę flory jelitowej, wspierając proces trawienia. Fermentowane produkty mleczne wzmacniają odporność, są źródłem pełnowartościowego białka, a także łatwostrawnego tłuszczu oraz dobrze przyswajalnego wapnia i witamin z grupy B, o czym wspomina dr Bartek Kulczyński:

– Ogólnie jestem zwolennikiem spożywania fermentowanych produktów, w tym właśnie tych mlecznych. Są one dobrym źródłem białka, witaminy B12, wapnia czy dobroczynnych bakterii, a literatura naukowa potwierdza szereg korzystnych efektów wynikających z ich spożywania. Jednak dotyczy to produktów naturalnych, bez dodatków – wyjaśnia dietetyk na YouTubie.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej