Pod tymi nazwami kryje się cukier. Nawet nie zdajemy sobie sprawy

Cukier dodany do żywności może pojawić się pod różnymi nazwami. Co ciekawe, jest ich co najmniej 61! Jak ustrzec się przed niechcianym dodatkiem? Jak czytać składy, by nie dać się wrobić w dodatkową porcję słodzidła? Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazuje na substancje, które znajdują się w składach produktów, a pod ich nazwami kryje się po prostu cukier. 

ObrazekMichał Wrzosek tłumaczy, pod jakimi nazwami kryje się cukier w produktach - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Zjadamy go zdecydowanie za dużo, często nieświadomie. To przez tzw. cukier ukryty, czyli dodany do żywności w taki sposób, że konsumenci nie zdają sobie sprawy z jego obecności. Cukier znajdziemy nie tylko w ciastach, ciasteczkach i batonikach. W jednej łyżce keczupu znajdziemy aż pół łyżeczki cukru, a w szklance wody smakowej trzy łyżeczki. Warto zwracać szczególną uwagę na składy produktów, by ustrzec się przed szkodliwymi skutkami, jakie niesie za sobą nadmiar cukru w diecie.

Cukier w składzie produktu. Występuje również pod tymi nazwami

Mogłoby się wydawać, że cukier to po prostu cukier i pod taką nazwą zostanie umieszczony na liście składników produktu spożywczego. Niestety, nie jest tak. Nierzadko bowiem cukier pojawia się pod innymi określeniami i występuje w składzie kilka razy, np. osobno jako składnik nadzienia, polewy i wafelka. To z kolei sprawia wrażenie, że cukru w produkcie wcale nie ma tak dużo. Tak naprawdę określeń na cukier w produktach spożywczych jest co najmniej 61. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazuje na substancje, które znajdują się w składach produktów, a pod ich nazwami kryje się po prostu cukier. To:

  • glukoza,
  • syrop cukru inwertownego,
  • syrop maltozowy,
  • dekstroza,
  • syrop glukozowy,
  • oligofruktoza,
  • melasa,
  • syrop glukozowo-fruktozowy.

Jak obliczyć, ile jest łyżeczek cukru w produkcie?

Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Wartość cukrów należy podzielić przez 5 - to jest liczba łyżeczek cukru w 100 g produktu. Ile łyżeczek dziennie możemy przyjąć?  Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier dodany do żywności powinien dostarczać nie więcej niż 10 proc. energii całodziennego jadłospisu, tj. średnio 50 g (10-12 łyżeczek). To dużo, ale większość z nas zjada go więcej. Ponad 70 proc. pakowanej żywności znajdującej się na półkach w sklepach zawiera dodany cukier.

Uwaga na cukier w żywności. Dlaczego jest niebezpieczny?

Spożycie nadmiaru cukru może przyczyniać się do nadwagi i otyłości. Produkty bogate w cukier często są również wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze. Nadmiar kalorii z cukru, które nie są spalane jako energia, zostaje przekształcony w tłuszcz, co prowadzi do zwiększenia masy ciała. Ponadto, regularne spożywanie dużej ilości cukru może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Wzrost poziomu glukozy we krwi prowadzi do insulinooporności. To stan, w którym organizm staje się mniej wrażliwy na insulinę, hormon regulujący poziom cukru we krwi.

Nadmiar cukru wpływa na metabolizm tłuszczów w organizmie. Wysokie spożycie cukru może prowadzić do wzrostu triglicerydów (rodzaj tłuszczu) we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca. Co więcej, bakterie w jamie ustnej metabolizują cukier, tworząc kwasy, które uszkadzają szkliwo zębów. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do próchnicy i ogólnie pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej. Natomiast wysokie spożycie fruktozy może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie trójglicerydów i obniżone stężenie dobrego cholesterolu (HDL).

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯