Pod tymi nazwami kryje się cukier. Nawet nie zdajemy sobie sprawy
Cukier dodany do żywności może pojawić się pod różnymi nazwami. Co ciekawe, jest ich co najmniej 61! Jak ustrzec się przed niechcianym dodatkiem? Jak czytać składy, by nie dać się wrobić w dodatkową porcję słodzidła? Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazuje na substancje, które znajdują się w składach produktów, a pod ich nazwami kryje się po prostu cukier.
11.06.2023 | aktual.: 11.06.2023 14:16
Zjadamy go zdecydowanie za dużo, często nieświadomie. To przez tzw. cukier ukryty, czyli dodany do żywności w taki sposób, że konsumenci nie zdają sobie sprawy z jego obecności. Cukier znajdziemy nie tylko w ciastach, ciasteczkach i batonikach. W jednej łyżce keczupu znajdziemy aż pół łyżeczki cukru, a w szklance wody smakowej trzy łyżeczki. Warto zwracać szczególną uwagę na składy produktów, by ustrzec się przed szkodliwymi skutkami, jakie niesie za sobą nadmiar cukru w diecie.
Cukier w składzie produktu. Występuje również pod tymi nazwami
Mogłoby się wydawać, że cukier to po prostu cukier i pod taką nazwą zostanie umieszczony na liście składników produktu spożywczego. Niestety, nie jest tak. Nierzadko bowiem cukier pojawia się pod innymi określeniami i występuje w składzie kilka razy, np. osobno jako składnik nadzienia, polewy i wafelka. To z kolei sprawia wrażenie, że cukru w produkcie wcale nie ma tak dużo. Tak naprawdę określeń na cukier w produktach spożywczych jest co najmniej 61. Dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek wskazuje na substancje, które znajdują się w składach produktów, a pod ich nazwami kryje się po prostu cukier. To:
- glukoza,
- syrop cukru inwertownego,
- syrop maltozowy,
- dekstroza,
- syrop glukozowy,
- oligofruktoza,
- melasa,
- syrop glukozowo-fruktozowy.
Jak obliczyć, ile jest łyżeczek cukru w produkcie?
Na etykiecie produktu jest informacja o zawartości węglowodanów, w tym cukrów. Wartość cukrów należy podzielić przez 5 - to jest liczba łyżeczek cukru w 100 g produktu. Ile łyżeczek dziennie możemy przyjąć? Według Światowej Organizacji Zdrowia cukier dodany do żywności powinien dostarczać nie więcej niż 10 proc. energii całodziennego jadłospisu, tj. średnio 50 g (10-12 łyżeczek). To dużo, ale większość z nas zjada go więcej. Ponad 70 proc. pakowanej żywności znajdującej się na półkach w sklepach zawiera dodany cukier.
Zobacz także
Uwaga na cukier w żywności. Dlaczego jest niebezpieczny?
Spożycie nadmiaru cukru może przyczyniać się do nadwagi i otyłości. Produkty bogate w cukier często są również wysokokaloryczne i ubogie w składniki odżywcze. Nadmiar kalorii z cukru, które nie są spalane jako energia, zostaje przekształcony w tłuszcz, co prowadzi do zwiększenia masy ciała. Ponadto, regularne spożywanie dużej ilości cukru może zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Wzrost poziomu glukozy we krwi prowadzi do insulinooporności. To stan, w którym organizm staje się mniej wrażliwy na insulinę, hormon regulujący poziom cukru we krwi.
Nadmiar cukru wpływa na metabolizm tłuszczów w organizmie. Wysokie spożycie cukru może prowadzić do wzrostu triglicerydów (rodzaj tłuszczu) we krwi, co z kolei zwiększa ryzyko chorób serca. Co więcej, bakterie w jamie ustnej metabolizują cukier, tworząc kwasy, które uszkadzają szkliwo zębów. Nadmiar cukru w diecie może prowadzić do próchnicy i ogólnie pogorszenia stanu zdrowia jamy ustnej. Natomiast wysokie spożycie fruktozy może zwiększać ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, takich jak nadciśnienie tętnicze, zwiększone stężenie trójglicerydów i obniżone stężenie dobrego cholesterolu (HDL).