WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Gruszki w zalewie według przepisu siostry Anastazji. Nigdy nie jadłeś lepszych

Siostra Anastazja jest mistrzynią domowych przetworów, a zwłaszcza tych tradycyjnych. Gruszki w syropie? Ostatnio pewnie jadłeś je u babci. Zrób je z przepisu znanej siostry, a odnajdziesz ten smak. Pasują do deserów i mięs.

Gruszki w zalewieGruszki w zalewie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MTM
Dorota Gepert

Gruszki to owoce, które niekoniecznie kojarzą się nam z przetworami. Rzadko z nich przygotowujemy konfitury czy soki. Jednak gdy potraktujemy je słodko-kwaśną zalewą, będą smakować fantastycznie. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się do deserów, ale pasują też do pieczonych mięs, pasztetu czy deski serów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Jakie gruszki wybrać do zalewy?

Do zalewy wybieraj dość twarde gruszki. Dobrze też, by owoce były niezbyt duże. Gdy są miękkie lepiej od razu je zjeść, bo do takich przetworów się nie nadają. Wyjęte z syropu powinny być jędrne, a ich miąższ musi pozostać zwarty. Te przygotowane według przepisu siostry Anastazji są idealnie przesiąknięte cynamonem, goździkami i wanilią. Ich smak jest wyważony i ma wyraźne słodkie i kwaśne nuty.

Bardziej miękkie gruszki najlepiej zjeść na surowo. Mają różnorodne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie na wielu poziomach. Zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Są także źródłem witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminy K, ważnej dla zdrowia kości. Gruszki dostarczają również witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Zawierają minerały takie jak miedź, potas i magnez, które wspierają zdrowie serca oraz regulują ciśnienie krwi.

Gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg twardych, niedużych gruszek,
  • 1 cytryna,
  • 1 i 1/4 l wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 3/4 l octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz, każdą przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Gruszki skrop sokiem z cytryny lub włóż do zakwaszonej nim wody.
  2. Wodę zagotuj z cukrem, cynamonem i goździkami. Na końcu dodaj ocet. Do gotującej się zalewy włóż gruszki.
  3. Gotuj je ok. 3 minuty na małym ogniu. Gdy gruszki zaczną się robić szkliste zestaw całość z ognia i odstaw na kilka godzin, by owoce wystygły.
  4. Gruszki wyjmij z zalewy i napełnij nimi wyparzone słoiki. Zalewę zagotuj, przestudź, zalej nią gruszki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba