PrzepisPrzekąskiGruszki w zalewie według przepisu siostry Anastazji. Nigdy nie jadłeś lepszych

Gruszki w zalewie według przepisu siostry Anastazji. Nigdy nie jadłeś lepszych

Gruszki w zalewie
Gruszki w zalewie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MTM

19.09.2024 13:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Siostra Anastazja jest mistrzynią domowych przetworów, a zwłaszcza tych tradycyjnych. Gruszki w syropie? Ostatnio pewnie jadłeś je u babci. Zrób je z przepisu znanej siostry, a odnajdziesz ten smak. Pasują do deserów i mięs.

Gruszki to owoce, które niekoniecznie kojarzą się nam z przetworami. Rzadko z nich przygotowujemy konfitury czy soki. Jednak gdy potraktujemy je słodko-kwaśną zalewą, będą smakować fantastycznie. Tak przygotowane owoce świetnie nadają się do deserów, ale pasują też do pieczonych mięs, pasztetu czy deski serów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jakie gruszki wybrać do zalewy?

Do zalewy wybieraj dość twarde gruszki. Dobrze też, by owoce były niezbyt duże. Gdy są miękkie lepiej od razu je zjeść, bo do takich przetworów się nie nadają. Wyjęte z syropu powinny być jędrne, a ich miąższ musi pozostać zwarty. Te przygotowane według przepisu siostry Anastazji są idealnie przesiąknięte cynamonem, goździkami i wanilią. Ich smak jest wyważony i ma wyraźne słodkie i kwaśne nuty.

Bardziej miękkie gruszki najlepiej zjeść na surowo. Mają różnorodne składniki odżywcze, które wspierają zdrowie na wielu poziomach. Zawierają dużą ilość błonnika, który ułatwia trawienie i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Są także źródłem witamin, w tym witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminy K, ważnej dla zdrowia kości. Gruszki dostarczają również witamin z grupy B, które odpowiadają między innymi za prawidłowe funkcjonowanie metabolizmu. Zawierają minerały takie jak miedź, potas i magnez, które wspierają zdrowie serca oraz regulują ciśnienie krwi.

Gruszki w syropie według przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 2 kg twardych, niedużych gruszek,
  • 1 cytryna,
  • 1 i 1/4 l wody,
  • 2 szklanki cukru,
  • 1 laska cynamonu,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • 3/4 l octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, obierz, każdą przekrój na pół, wydrąż gniazdo nasienne. Gruszki skrop sokiem z cytryny lub włóż do zakwaszonej nim wody.
  2. Wodę zagotuj z cukrem, cynamonem i goździkami. Na końcu dodaj ocet. Do gotującej się zalewy włóż gruszki.
  3. Gotuj je ok. 3 minuty na małym ogniu. Gdy gruszki zaczną się robić szkliste zestaw całość z ognia i odstaw na kilka godzin, by owoce wystygły.
  4. Gruszki wyjmij z zalewy i napełnij nimi wyparzone słoiki. Zalewę zagotuj, przestudź, zalej nią gruszki. Słoiki zakręć, pasteryzuj 20 minut.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także