PrzepisDania mięsneBabcia zawsze dodaje do kotletów mielonych. Są soczyste w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz

Babcia zawsze dodaje do kotletów mielonych. Są soczyste w środku i idealnie chrupiące na zewnątrz

Tak przygotowane kotlety mielone świetnie smakują z buraczkami.
Tak przygotowane kotlety mielone świetnie smakują z buraczkami.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

10.09.2024 09:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na mielone zna chyba każdy, to nic skomplikowanego. Jednak wiele osób się dziwi, kiedy wspominam, że moja babcia nie dodaje do nich bułki tartej, ani tej namoczonej w mleku. Stawia na małe ziarenka, które sprawiają, że kotlety wychodzą pyszne i idealnie pulchne. Każdy prosi o dokładkę.

Kotlety mielone to jedno z ulubionych dań w naszych domach. Do ich przygotowania wystarczy mięso mielone, jajka, cebula oraz bułka tarta lub kajzerka namoczona w mleku. Co tu można zmienić? Przede wszystkim cebulę da się zastąpić cukinią lub pieczarkami. Moja babcia zaś nie stosuje bułki tartej ani kajzerek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie zawsze trzeba sięgać po bułkę

Bułka tarta lub kajzerka jest ważna w przepisie na mielone, bo sprawia, że masa staje się bardziej zwarta. Dodaje też kotletom puszystości. W tej roli dobrze sprawdzą się również płatki owsiane. Przed dołożeniem do mięsa koniecznie trzeba zalać je gorącą wodą i odstawić na kilkanaście minut. Co ciekawe, w roli zamiennika świetnie sprawdzi się i siemię lniane. Po ten składnik sięga właśnie moja babcia.

Takie kotlety są pyszne i zdrowe

Kotlety mielone z siemieniem lnianym są wprost wyborne. Te małe ziarenka nie zmieniają ich smaku, ale sprawiają, że są idealnie nawilżone. Uginają się pod naciskiem widelca, a ich wielką zaletą jest soczystość. Siemię lniane to nasiona lnu zwyczajnego, które od wieków są wykorzystywane ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Jednak warto pamiętać, że można je wykorzystywać w kuchni. Są małe, mają lekko orzechowy smak i żółto-brązowy kolor. Zawierają wiele cennych składników, takich jak błonnik, białko, kwasy tłuszczowe omega-3 oraz lignany, które działają antyoksydacyjnie. Są polecane szczególnie kobieto dojrzałym. Można je dodawać do owsianki, jogurtu, ciastek, a także posypywać nimi zupy czy sałatki. Świetnie sprawdzą się też jako zamiennik bułki tartej w kotletach mielonych.

Kotlety mielone z dodatkiem siemienia

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 1 szklanka siemienia lnianego,
  • ok. 50 g masła,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Siemię lniane zmiel w blenderze na puder. Odsyp połowę uzyskanego proszku.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę;
  3. Rozgrzej tłuszcz na patelni i przesmaż na nim cebulę do zrumienienia. Odstaw ją ostygnięcia.
  4. Do mięsa mielonego dodaj połowę zmielonego siemienia, jajko, sól oraz pieprz i wymieszaj całość.
  5. Do masy dodaj przestudzoną cebulę, ponownie wymieszaj.
  6. Masę na kotlety mielone odstaw na ok. 15 minut do lodówki.
  7. Po tym czasie formuj z niej nieduże kotlety. W środek każdego wciskaj mały kawałek masła, tak by tłuszcz pozostał w środku.
  8. Drugą połowę zmielonego siemienia lnianego wysyp na talerz i obtaczaj w nich kotlety.
  9. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety mielone z obu stron po kilka minut, aż nabiorą złocistego, rumianego koloru.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także