Zasada jest prosta, a mało kto zna. Kotlety mielone zawsze wyjdą pulchne i soczyste
14.08.2024 15:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na kotlety mielone jest prosty, a ich przygotowanie też nie powinno nikomu sprawić problemów. Jednak nie zawsze wychodzą pulchne, soczyste i aromatyczne. Dlaczego tak jest? Wszystko zależy od jednej prostej zasady, o której często się zapomina.
Do przygotowania kotletów mielonych wystarczy tylko kilka składników. Są one jednak starannie dobrane i każdy pełni ważną funkcję. Mięso, jajka, bułka oraz cebula - pominięcie choćby jednego z nich na pewno wpłynie na smak kotletów. Lepiej je zastąpić, mamy kilka podpowiedzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krótka lista składników
Lista składników jest krótka. A co z proporcjami? Większość osób dobiera składniki na oko, co nie jest wielkim błędem. Jednak ilość jednego z nich jest bardzo istotna, powinien być dokładnie odmierzony.
- Jajka. Nadają kotletom spoistości, można je zastąpić na przykład skrobią ziemniaczaną lub kaszą manną.
- Bułka. Odpowiada za puszystość kotletów. W tej roli sprawdzą się też namoczone płatki owsiane.
- Cebula. Sprawia, że kotlety stają się bardziej soczyste. Nadaje się do tego też cukinia.
Zwróć uwagę!
A co z mięsem?
Trakcyjne kotlety mielone przygotowuje się z wieprzowiny, a szczególnie polecana jest łopatka wieprzowa. Wielu kucharzy proponuje, by wybrać mięso chude i tłustsze w proporcjach 70 proc. do 30 proc. Taki podział świetnie wpływa na konsystencję i smak kotletów. Bardzo ważne jest też odpowiednie wyrobienie masy mięsnej. Musi odchodzić od naczynia i rąk. Im więcej czasu poświęcisz na wyrabianie, tym kotlety będą smaczniejsze, bardziej pulchne. Do mięsa możesz dodać zimnej wody (50 ml na kg), wtedy cały proces przebiegnie sprawniej, a kotlety na pewno nie będą suche. Przygotowane mięso dobrze jest też wstawić na około pół godziny do lodówki. Dzięki temu kotlety po usmażeniu są mięciutkie.