Zasada jest prosta, a mało kto zna. Kotlety mielone zawsze wyjdą pulchne i soczyste

Przepis na kotlety mielone jest prosty, a ich przygotowanie też nie powinno nikomu sprawić problemów. Jednak nie zawsze wychodzą pulchne, soczyste i aromatyczne. Dlaczego tak jest? Wszystko zależy od jednej prostej zasady, o której często się zapomina.

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej. Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Do przygotowania kotletów mielonych wystarczy tylko kilka składników. Są one jednak starannie dobrane i każdy pełni ważną funkcję. Mięso, jajka, bułka oraz cebula - pominięcie choćby jednego z nich na pewno wpłynie na smak kotletów. Lepiej je zastąpić, mamy kilka podpowiedzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Krótka lista składników

Lista składników jest krótka. A co z proporcjami? Większość osób dobiera składniki na oko, co nie jest wielkim błędem. Jednak ilość jednego z nich jest bardzo istotna, powinien być dokładnie odmierzony.

  • Jajka. Nadają kotletom spoistości, można je zastąpić na przykład skrobią ziemniaczaną lub kaszą manną.
  • Bułka. Odpowiada za puszystość kotletów. W tej roli sprawdzą się też namoczone płatki owsiane.
  • Cebula. Sprawia, że kotlety stają się bardziej soczyste. Nadaje się do tego też cukinia.

Zwróć uwagę!

Według wielu kucharzy ważne jest zastosowanie zasady "jedno jajko na pół kilograma mięsa". Ta proporcja zapewnia idealną konsystencję mielonych kotletów.

A co z mięsem?

Trakcyjne kotlety mielone przygotowuje się z wieprzowiny, a szczególnie polecana jest łopatka wieprzowa. Wielu kucharzy proponuje, by wybrać mięso chude i tłustsze w proporcjach 70 proc. do 30 proc. Taki podział świetnie wpływa na konsystencję i smak kotletów. Bardzo ważne jest też odpowiednie wyrobienie masy mięsnej. Musi odchodzić od naczynia i rąk. Im więcej czasu poświęcisz na wyrabianie, tym kotlety będą smaczniejsze, bardziej pulchne. Do mięsa możesz dodać zimnej wody (50 ml na kg), wtedy cały proces przebiegnie sprawniej, a kotlety na pewno nie będą suche. Przygotowane mięso dobrze jest też wstawić na około pół godziny do lodówki. Dzięki temu kotlety po usmażeniu są mięciutkie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem