WAŻNE
TERAZ

Nowy termin rekonstrukcji rządu "na prośbę Hołowni"

Zasada jest prosta, a mało kto zna. Kotlety mielone zawsze wyjdą pulchne i soczyste

Przepis na kotlety mielone jest prosty, a ich przygotowanie też nie powinno nikomu sprawić problemów. Jednak nie zawsze wychodzą pulchne, soczyste i aromatyczne. Dlaczego tak jest? Wszystko zależy od jednej prostej zasady, o której często się zapomina.

Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej. Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
oprac.  Dorota Gepert

Do przygotowania kotletów mielonych wystarczy tylko kilka składników. Są one jednak starannie dobrane i każdy pełni ważną funkcję. Mięso, jajka, bułka oraz cebula - pominięcie choćby jednego z nich na pewno wpłynie na smak kotletów. Lepiej je zastąpić, mamy kilka podpowiedzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Krótka lista składników

Lista składników jest krótka. A co z proporcjami? Większość osób dobiera składniki na oko, co nie jest wielkim błędem. Jednak ilość jednego z nich jest bardzo istotna, powinien być dokładnie odmierzony.

  • Jajka. Nadają kotletom spoistości, można je zastąpić na przykład skrobią ziemniaczaną lub kaszą manną.
  • Bułka. Odpowiada za puszystość kotletów. W tej roli sprawdzą się też namoczone płatki owsiane.
  • Cebula. Sprawia, że kotlety stają się bardziej soczyste. Nadaje się do tego też cukinia.

Zwróć uwagę!

Według wielu kucharzy ważne jest zastosowanie zasady "jedno jajko na pół kilograma mięsa". Ta proporcja zapewnia idealną konsystencję mielonych kotletów.

A co z mięsem?

Trakcyjne kotlety mielone przygotowuje się z wieprzowiny, a szczególnie polecana jest łopatka wieprzowa. Wielu kucharzy proponuje, by wybrać mięso chude i tłustsze w proporcjach 70 proc. do 30 proc. Taki podział świetnie wpływa na konsystencję i smak kotletów. Bardzo ważne jest też odpowiednie wyrobienie masy mięsnej. Musi odchodzić od naczynia i rąk. Im więcej czasu poświęcisz na wyrabianie, tym kotlety będą smaczniejsze, bardziej pulchne. Do mięsa możesz dodać zimnej wody (50 ml na kg), wtedy cały proces przebiegnie sprawniej, a kotlety na pewno nie będą suche. Przygotowane mięso dobrze jest też wstawić na około pół godziny do lodówki. Dzięki temu kotlety po usmażeniu są mięciutkie.

Wybrane dla Ciebie

Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Dodaję do ogórków. To składnik, który nic nie kosztuje, a sprawia, że nie miękną i chrupią
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tajemniczy furgon, islandzkie tradycje i sezon na grilla. Latem nie brakuje nowości
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Tak przyspieszysz dojrzewanie pomidorów. Banalny trik, który każdy powinien znać
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Sernik bez sera z jagodami. Tradycyjne ciasta nie mają przy nim szans
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Zrobiłam bigos bez grama kapusty. Moje dzieci zajadały, aż uszy im się trzęsły
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
Latem zastępuje mi śniadanie. Pobudza lepiej niż zwykła kawa i syci na długo
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta