Dodaj do kotletów, a będą soczyste jak babcine. Ten przepis udaje się każdemu
Marzy ci się obiad jak w dzieciństwie? Kotlety mielone, młode ziemniaki, mizeria... ach jak to smakowało u babci. Możesz zrobić podobne kotlety, tylko pamiętaj o kilku przydatnych wskazówkach. Mamy też sprawdzoną recepturę.
19.07.2024 19:14
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kotlety mielone to klasyka kuchni polskiej. Jednak nie zawsze wychodzą pyszne, puszyste, pulchne. Od czego to zależy i jak przygotować kotlety mielone, by nam smakowały zarówno na ciepło, jak i na zimno? Podpowiadamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ważny jest jeden dodatek
Kotlety mielone możesz zrobić z wieprzowiny, wołowiny lub drobiu. Sprawdza się też mięso mieszane. Jednak niezależnie od rodzaju mięsa, spróbuj dodać trochę surowego boczku. Jego dodatek sprawi, że mielone staną się soczyste i wilgotne. Tak przygotowywano je przez całe lata, na pewno twoja babcia też znała ten sposób.
Innym sekretem kotletów mielonych w stylu retro jest użycie bułki. Nie tartej, ani moczonej w wodzie, lecz w mleku. Dzięki temu mięso po obróbce termicznej będzie idealnie soczyste, a kotlety nie będą się rozpadać na patelni. Dodatek nabiału w tym przypadku również sprawia, że mięso ma apetyczny aromat.
Jak zrobić soczyste kotlety mielone?
Podstawą idealnych kotletów mielonych jest dobrze przygotowana masa mięsna. Ważne, aby mięso było dokładnie zmielone i wyrobione. Trzeba nad nim popracować, by miało odpowiednią konsystencję, nie lepiło się. Należy dodać do niego namoczoną w mleku bułkę, jajka, przyprawy i opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek. Masa powinna być spójna, tak żeby kotlety można było łatwo formować.
Smażenie to już ostatni krok. Jeśli masa jest dobrze wyrobiona, kotlety na pewno nie będą się rozpadały. Smaż je na oleju i średnio rozgrzanej patelni. Dzięki temu kotlety będą miały chrupiącą skórkę, a wnętrze pozostanie soczyste.
Tradycyjne mielone
Składniki:
- 700 g mielonej wieprzowiny, np. łopatki,
- 300 g mielonej wołowiny, np. pręgi lub ligawy,
- porcja zmielonego boczku,
- cebula,
- 2 jajka,
- 2 kajzerki namoczone w mleku,
- sól, pieprz, papryka do smaku,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Kajzerki namocz w mleku, po kwadransie dokładnie odciśnij. Cebulę pokrój w drobną kostkę i przesmaż na oleju na złoty kolor.
- Mięso wraz z boczkiem wymieszaj z jajkami, cebulą wraz z olejem, odciśniętymi kajzerkami i przyprawami.
- Wyrabiaj mięso ok. 15 minut, masa musi być kleista i elastyczna. Możesz to robić ręcznie lub używając miksera.
- Odstaw mięso na 30 minut. Następnie dłońmi zanurzonymi w wodzie formuj płaskie kotlety, każdy z nich obtaczaj w bułce tartej.
- Kotlety smaż z obu stron na rozgrzanym oleju, tak by miały sporo miejsca na patelni.