PrzepisProste przepisyNa Pomorzu mielone robią w nietypowy sposób. Zajadają się nawet niejadki

Na Pomorzu mielone robią w nietypowy sposób. Zajadają się nawet niejadki

Kotlety z dorsza - Pyszności
Kotlety z dorsza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne

19.07.2024 08:09

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Będąc nad morzem, nie da się nie zjeść ryby. Chociaż najpopularniejsze są filety w panierce z frytkami, to znaleźć można również inne perełki. Jedną z nich są pyszne kotlety z dorsza. W towarzystwie ugotowanych ziemniaków idealnie sprawdzą się na obiad.

Są soczyste i delikatne w smaku, a na pierwszy rzut oka przypominają klasyczne kotlety mielony, dzięki czemu skuszą się nawet niejadki, które na widok ryby zaczynają krzywić buzie. Świetnie sprawdzą się na obiad nie tylko w piątki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dorsz to ryba charakteryzująca się białym, chudym i delikatnym mięsem, które jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jest źródłem witamin A, D oraz PP (niacyny), a także jodu i selenu. Zdecydowanie warto sięgać po nią częściej niż tylko w czasie urlopu.

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety z dorsza to doskonały sposób na wprowadzenie urozmaicenia do domowego menu. Jeśli znudziły ci się zwykłe mielone, a ryba gości w jadłospisie rodziny za rzadko, to ten przepis jest idealny dla ciebie.

Kotlety z dorsza - Pyszności
Kotlety z dorsza - Pyszności© archiwum prywatne

Kotlety z dorsza popularne są w szczególności nad morzem, gdzie kaszubskie gospodynie przygotowywały rybne kulki od pokoleń. Tradycyjnie serwuje się je w towarzystwie bulw, czyli ziemniaków, hojnie posypanych koperkiem. Do kotletów rybnych najlepiej smakuje surówka z kapusty kiszonej, ale możesz postawić również na inny warzywny dodatek.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub innej białej ryby,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka świeżego koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia bułki w mleku.
  2. Następnie zmiel rybę.
  3. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, aż się zarumieni.
  4. W misce połącz zmieloną rybę, odciśniętą bułkę, jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy rybne okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Następnie umieść na niej kotlety i smaż je z każdej strony na złoty kolor.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także