Na Pomorzu mielone robią w nietypowy sposób. Zajadają się nawet niejadki
Będąc nad morzem, nie da się nie zjeść ryby. Chociaż najpopularniejsze są filety w panierce z frytkami, to znaleźć można również inne perełki. Jedną z nich są pyszne kotlety z dorsza. W towarzystwie ugotowanych ziemniaków idealnie sprawdzą się na obiad.
19.07.2024 08:09
Są soczyste i delikatne w smaku, a na pierwszy rzut oka przypominają klasyczne kotlety mielony, dzięki czemu skuszą się nawet niejadki, które na widok ryby zaczynają krzywić buzie. Świetnie sprawdzą się na obiad nie tylko w piątki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dorsz to ryba charakteryzująca się białym, chudym i delikatnym mięsem, które jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jest źródłem witamin A, D oraz PP (niacyny), a także jodu i selenu. Zdecydowanie warto sięgać po nią częściej niż tylko w czasie urlopu.
Kotlety rybne z dorsza
Kotlety z dorsza to doskonały sposób na wprowadzenie urozmaicenia do domowego menu. Jeśli znudziły ci się zwykłe mielone, a ryba gości w jadłospisie rodziny za rzadko, to ten przepis jest idealny dla ciebie.
Kotlety z dorsza popularne są w szczególności nad morzem, gdzie kaszubskie gospodynie przygotowywały rybne kulki od pokoleń. Tradycyjnie serwuje się je w towarzystwie bulw, czyli ziemniaków, hojnie posypanych koperkiem. Do kotletów rybnych najlepiej smakuje surówka z kapusty kiszonej, ale możesz postawić również na inny warzywny dodatek.
Składniki:
- 500 g filetów z dorsza lub innej białej ryby,
- 1 jajko,
- 1 czerstwa bułka,
- 1 szklanka mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka świeżego koperku,
- 1 łyżka majonezu,
- 1 cebula,
- 1 łyżka masła,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od namoczenia bułki w mleku.
- Następnie zmiel rybę.
- Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, aż się zarumieni.
- W misce połącz zmieloną rybę, odciśniętą bułkę, jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
- Wilgotnymi dłońmi formuj z masy rybne okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
- Rozgrzej olej na patelni. Następnie umieść na niej kotlety i smaż je z każdej strony na złoty kolor.
Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej. Smacznego!