Na Pomorzu mielone robią w nietypowy sposób. Zajadają się nawet niejadki

Będąc nad morzem, nie da się nie zjeść ryby. Chociaż najpopularniejsze są filety w panierce z frytkami, to znaleźć można również inne perełki. Jedną z nich są pyszne kotlety z dorsza. W towarzystwie ugotowanych ziemniaków idealnie sprawdzą się na obiad.

Kotlety z dorsza - PysznościKotlety z dorsza - Pyszności
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Malinowska

Są soczyste i delikatne w smaku, a na pierwszy rzut oka przypominają klasyczne kotlety mielony, dzięki czemu skuszą się nawet niejadki, które na widok ryby zaczynają krzywić buzie. Świetnie sprawdzą się na obiad nie tylko w piątki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Dorsz to ryba charakteryzująca się białym, chudym i delikatnym mięsem, które jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Jest źródłem witamin A, D oraz PP (niacyny), a także jodu i selenu. Zdecydowanie warto sięgać po nią częściej niż tylko w czasie urlopu.

Kotlety rybne z dorsza

Kotlety z dorsza to doskonały sposób na wprowadzenie urozmaicenia do domowego menu. Jeśli znudziły ci się zwykłe mielone, a ryba gości w jadłospisie rodziny za rzadko, to ten przepis jest idealny dla ciebie.

Kotlety z dorsza - Pyszności
Kotlety z dorsza - Pyszności © archiwum prywatne

Kotlety z dorsza popularne są w szczególności nad morzem, gdzie kaszubskie gospodynie przygotowywały rybne kulki od pokoleń. Tradycyjnie serwuje się je w towarzystwie bulw, czyli ziemniaków, hojnie posypanych koperkiem. Do kotletów rybnych najlepiej smakuje surówka z kapusty kiszonej, ale możesz postawić również na inny warzywny dodatek.

Składniki:

  • 500 g filetów z dorsza lub innej białej ryby,
  • 1 jajko,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżka świeżego koperku,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od namoczenia bułki w mleku.
  2. Następnie zmiel rybę.
  3. Cebulę posiekaj drobno i zeszklij na maśle, aż się zarumieni.
  4. W misce połącz zmieloną rybę, odciśniętą bułkę, jajko, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj.
  5. Wilgotnymi dłońmi formuj z masy rybne okrągłe kotlety. Każdy kotlet obtocz dokładnie w bułce tartej.
  6. Rozgrzej olej na patelni. Następnie umieść na niej kotlety i smaż je z każdej strony na złoty kolor.

Podawaj z ugotowanymi ziemniakami oraz surówką z kapusty kiszonej. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Niektórzy na nim smażą, a ja dodaję do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i soczyste
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Ścieram na dużych oczkach i dodaję do mięsa. Po chwili mam górę kotletów poznańskich
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Najczęstsze błędy podczas gotowania makaronu. To dlatego się skleja i jest niesmaczny
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają
Nuggetsy, które nie mają nic wspólnego z kurczakiem. A bardziej wciągają