Kotlety mielone robię w ten sposób. Są pyszne i o wiele mniej kaloryczne
Kotlety mielone z mięsa wołowego to smaczna i nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych mielonych wieprzowych. Przyrządzając mielone z wołowiny, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, gdyż bardzo łatwo uzyskać twarde i suche kotlety. Zobacz, jak temu zapobiec.
18.07.2024 16:04
Mielone wołowe skradły moje serce. Mają głębszy smak i bardziej smakują małym grymaśnikom. Chcąc nadać im soczystości, testuje różne rozwiązania. Zobacz poniżej, co warto dodać do mięsnej masy, by kotlety wołowe były delikatne i miękkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zrobić soczyste kotlety mielone z wołowiny?
Kotlety mielone z wołowiny mogą być nieco suche. Szukając więc mięsa do zmielenia, dobrze jest postawić na mostek, łatę lub zrazówkę, a także antrykot, rozbratel oraz rostbef. Dodatkiem, który nada kotletom mielonym soczystości, mogą być ugotowane ziemniaki, kasza, ryż lub warzywa, np. cukinia.
Masę na kotlety mielone należy dokładnie wyrobić, a gotowe już smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kotlety możesz wcześniej jedynie nieco podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Wtedy staną się delikatniejsze i bardziej soczyste.
Zobacz także
Wołowe kotlety mielone z kaszą gryczaną. Przepis
Składniki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 100 g suchej kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 1 łyżka musztardy,
- sól, pieprz, majeranek,
- 3 łyżki mąki,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę obierz i zetrzyj na drobnych okach.
- Mięso mielone wymieszaj z kaszą, czosnkiem, cebulą, dodaj jajko, musztardę, przyprawy. Zacznij wyrabiać masę dokładnie, wtłaczając nią dłońmi jak najwięcej powietrza.
- Gotową masę na kotlety mielone przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
- Zanim zaczniesz smażyć kotlety, odczekaj, by masa nabrała temperatury pokojowej.
- Niewielki kulki z masy mięsnej lekko spłaszcz, a następnie oprósz je mąką i podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
- Następnie nalej na patelnię odrobinę wody, przykryj i duś całość na małym ogniu kilka minut.