PrzepisDania mięsneKotlety mielone robię w ten sposób. Są pyszne i o wiele mniej kaloryczne

Kotlety mielone robię w ten sposób. Są pyszne i o wiele mniej kaloryczne

Mielone kotlety wołowe
Mielone kotlety wołowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

18.07.2024 16:04

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone z mięsa wołowego to smaczna i nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych mielonych wieprzowych. Przyrządzając mielone z wołowiny, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, gdyż bardzo łatwo uzyskać twarde i suche kotlety. Zobacz, jak temu zapobiec.

Mielone wołowe skradły moje serce. Mają głębszy smak i bardziej smakują małym grymaśnikom. Chcąc nadać im soczystości, testuje różne rozwiązania. Zobacz poniżej, co warto dodać do mięsnej masy, by kotlety wołowe były delikatne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić soczyste kotlety mielone z wołowiny?

Kotlety mielone z wołowiny mogą być nieco suche. Szukając więc mięsa do zmielenia, dobrze jest postawić na mostek, łatę lub zrazówkę, a także antrykot, rozbratel oraz rostbef. Dodatkiem, który nada kotletom mielonym soczystości, mogą być ugotowane ziemniaki, kasza, ryż lub warzywa, np. cukinia.

Masę na kotlety mielone należy dokładnie wyrobić, a gotowe już smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kotlety możesz wcześniej jedynie nieco podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Wtedy staną się delikatniejsze i bardziej soczyste.

Jak zrobić soczyste mielone z mięsa wołowego?
Jak zrobić soczyste mielone z mięsa wołowego? © Pixabay

Wołowe kotlety mielone z kaszą gryczaną. Przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 100 g suchej kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę obierz i zetrzyj na drobnych okach.
  3. Mięso mielone wymieszaj z kaszą, czosnkiem, cebulą, dodaj jajko, musztardę, przyprawy. Zacznij wyrabiać masę dokładnie, wtłaczając nią dłońmi jak najwięcej powietrza.
  4. Gotową masę na kotlety mielone przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Zanim zaczniesz smażyć kotlety, odczekaj, by masa nabrała temperatury pokojowej.
  6. Niewielki kulki z masy mięsnej lekko spłaszcz, a następnie oprósz je mąką i podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
  7. Następnie nalej na patelnię odrobinę wody, przykryj i duś całość na małym ogniu kilka minut.


Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także