Kotlety mielone robię w ten sposób. Są pyszne i o wiele mniej kaloryczne

Kotlety mielone z mięsa wołowego to smaczna i nieco zdrowsza alternatywa dla klasycznych mielonych wieprzowych. Przyrządzając mielone z wołowiny, trzeba zwrócić uwagę na kilka szczegółów, gdyż bardzo łatwo uzyskać twarde i suche kotlety. Zobacz, jak temu zapobiec.

Mielone kotlety wołoweMielone kotlety wołowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek

Mielone wołowe skradły moje serce. Mają głębszy smak i bardziej smakują małym grymaśnikom. Chcąc nadać im soczystości, testuje różne rozwiązania. Zobacz poniżej, co warto dodać do mięsnej masy, by kotlety wołowe były delikatne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Serowa chmurka na biszkoptach zachwyci nawet teściową. Prosty przepis na lekkie ciasto

Jak zrobić soczyste kotlety mielone z wołowiny?

Kotlety mielone z wołowiny mogą być nieco suche. Szukając więc mięsa do zmielenia, dobrze jest postawić na mostek, łatę lub zrazówkę, a także antrykot, rozbratel oraz rostbef. Dodatkiem, który nada kotletom mielonym soczystości, mogą być ugotowane ziemniaki, kasza, ryż lub warzywa, np. cukinia.

Masę na kotlety mielone należy dokładnie wyrobić, a gotowe już smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kotlety możesz wcześniej jedynie nieco podsmażyć, a następnie podlać odrobiną wody i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Wtedy staną się delikatniejsze i bardziej soczyste.

Jak zrobić soczyste mielone z mięsa wołowego?
Jak zrobić soczyste mielone z mięsa wołowego? © Pixabay

Wołowe kotlety mielone z kaszą gryczaną. Przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 100 g suchej kaszy gryczanej,
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • 3 łyżki mąki,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę obierz i zetrzyj na drobnych okach.
  3. Mięso mielone wymieszaj z kaszą, czosnkiem, cebulą, dodaj jajko, musztardę, przyprawy. Zacznij wyrabiać masę dokładnie, wtłaczając nią dłońmi jak najwięcej powietrza.
  4. Gotową masę na kotlety mielone przykryj i odstaw na 30 minut do lodówki.
  5. Zanim zaczniesz smażyć kotlety, odczekaj, by masa nabrała temperatury pokojowej.
  6. Niewielki kulki z masy mięsnej lekko spłaszcz, a następnie oprósz je mąką i podsmaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu.
  7. Następnie nalej na patelnię odrobinę wody, przykryj i duś całość na małym ogniu kilka minut.


Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej