Dodaję do placków z cukinii. Nie chłoną tłuszczu i są chrupiące

Chcesz, żeby placki z cukinii były chrupiące? Nic prostszego. Dzięki temu przepisowi pożegnasz raz na zawsze miękkie i sflaczałe placuszki.

ZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukiniiZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrupiące placki z cukinii to nie mrzonka. Wystarczy znać kilka patentów, a placki już nigdy nie zawiodą nieprzyjemną, miękką konsystencją. Jeśli szukasz patentu na szybkie i proste danie z cukinii, to te placuszki cię oczarują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Placki z cukinii z patelni. Co zrobić, żeby były chrupiące?

Placki z cukinii tracą chrupkość, stają się miękkie i sflaczałe w wyniku prostego błędu. O co chodzi? Cukinia to warzywo, które zawiera duże ilości wody. Jeśli nie pozbędziemy się jej nadmiaru przed smażeniem, to po zdjęciu z patelni placki będą miękkie. Patentem więc jest odsączenie cukinii przed przygotowaniem ciasta na placki.

Cukinię najpierw należy zetrzeć na tarce o grubych okach, a następnie posolić ją i odstawić na chwilę. Po tym czasie wystarczy odsączyć warzywo z nadmiaru wody i tak przygotowane stanie się gazą pysznych placuszków, chrupiących i złocistych. Do masy warto również dodać odrobinę jogurtu naturalnego, który również wpłynie na chrupkość placków. Pamiętaj o tym, by placki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie wchłoną zawartość patelni jak gąbka.

Jak zrobić placki z cukinii?
Jak zrobić placki z cukinii? © Pixabay

Proste placki z cukinii. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona, czosnek granulowany,
  • koperek świeży,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, pozbądź się końcówek i zetrzyj warzywo ze skórką na tarce o grubych okach.
  2. Następnie dodaj otartą na grubych okach cebulę i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Dodaj jajko, jogurt, mąkę, posiekany koperek, czosnek, paprykę mieloną oraz pieprz i ewentualnie sól.
  4. Wymieszaj całość dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodaj nieco mąki.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika) z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty.
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥