Dodaję do placków z cukinii. Nie chłoną tłuszczu i są chrupiące

Chcesz, żeby placki z cukinii były chrupiące? Nic prostszego. Dzięki temu przepisowi pożegnasz raz na zawsze miękkie i sflaczałe placuszki.

ZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukiniiZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Chrupiące placki z cukinii to nie mrzonka. Wystarczy znać kilka patentów, a placki już nigdy nie zawiodą nieprzyjemną, miękką konsystencją. Jeśli szukasz patentu na szybkie i proste danie z cukinii, to te placuszki cię oczarują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący bakłażan nadziewam na patyki do szaszłyków. Tym roladkom nie sposób się oprzeć

Placki z cukinii z patelni. Co zrobić, żeby były chrupiące?

Placki z cukinii tracą chrupkość, stają się miękkie i sflaczałe w wyniku prostego błędu. O co chodzi? Cukinia to warzywo, które zawiera duże ilości wody. Jeśli nie pozbędziemy się jej nadmiaru przed smażeniem, to po zdjęciu z patelni placki będą miękkie. Patentem więc jest odsączenie cukinii przed przygotowaniem ciasta na placki.

Cukinię najpierw należy zetrzeć na tarce o grubych okach, a następnie posolić ją i odstawić na chwilę. Po tym czasie wystarczy odsączyć warzywo z nadmiaru wody i tak przygotowane stanie się gazą pysznych placuszków, chrupiących i złocistych. Do masy warto również dodać odrobinę jogurtu naturalnego, który również wpłynie na chrupkość placków. Pamiętaj o tym, by placki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie wchłoną zawartość patelni jak gąbka.

Jak zrobić placki z cukinii?
Jak zrobić placki z cukinii? © Pixabay

Proste placki z cukinii. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona, czosnek granulowany,
  • koperek świeży,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, pozbądź się końcówek i zetrzyj warzywo ze skórką na tarce o grubych okach.
  2. Następnie dodaj otartą na grubych okach cebulę i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Dodaj jajko, jogurt, mąkę, posiekany koperek, czosnek, paprykę mieloną oraz pieprz i ewentualnie sól.
  4. Wymieszaj całość dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodaj nieco mąki.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika) z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty.

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Ogórki kiszone podaję na słodko. Najpierw się dziwią, potem biorą dokładkę
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Biorę mięso z kurczaka i 3 przyprawy. Po chwili mam górę pysznych pulpecików
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wielu wylewa do zlewu, a szkoda. To babciny sposób na podkręcenie smaku zupy
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita
Wymieszaj z serkiem wiejskim i zajadaj na śniadanie. To połączenie działa zbawiennie na jelita