PrzepisDania bezmięsneDodaję do placków z cukinii. Nie chłoną tłuszczu i są chrupiące

Dodaję do placków z cukinii. Nie chłoną tłuszczu i są chrupiące

ZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukinii
ZObacz, jak przygotować chrupiące placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.07.2024 13:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz, żeby placki z cukinii były chrupiące? Nic prostszego. Dzięki temu przepisowi pożegnasz raz na zawsze miękkie i sflaczałe placuszki.

Chrupiące placki z cukinii to nie mrzonka. Wystarczy znać kilka patentów, a placki już nigdy nie zawiodą nieprzyjemną, miękką konsystencją. Jeśli szukasz patentu na szybkie i proste danie z cukinii, to te placuszki cię oczarują.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z cukinii z patelni. Co zrobić, żeby były chrupiące?

Placki z cukinii tracą chrupkość, stają się miękkie i sflaczałe w wyniku prostego błędu. O co chodzi? Cukinia to warzywo, które zawiera duże ilości wody. Jeśli nie pozbędziemy się jej nadmiaru przed smażeniem, to po zdjęciu z patelni placki będą miękkie. Patentem więc jest odsączenie cukinii przed przygotowaniem ciasta na placki.

Cukinię najpierw należy zetrzeć na tarce o grubych okach, a następnie posolić ją i odstawić na chwilę. Po tym czasie wystarczy odsączyć warzywo z nadmiaru wody i tak przygotowane stanie się gazą pysznych placuszków, chrupiących i złocistych. Do masy warto również dodać odrobinę jogurtu naturalnego, który również wpłynie na chrupkość placków. Pamiętaj o tym, by placki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie wchłoną zawartość patelni jak gąbka.

Jak zrobić placki z cukinii?
Jak zrobić placki z cukinii? © Pixabay

Proste placki z cukinii. Przepis

Składniki:

  • 1 duża cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz,
  • słodka papryka mielona, czosnek granulowany,
  • koperek świeży,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię umyj, pozbądź się końcówek i zetrzyj warzywo ze skórką na tarce o grubych okach.
  2. Następnie dodaj otartą na grubych okach cebulę i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 10 minut.
  3. Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Dodaj jajko, jogurt, mąkę, posiekany koperek, czosnek, paprykę mieloną oraz pieprz i ewentualnie sól.
  4. Wymieszaj całość dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodaj nieco mąki.
  5. Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika) z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  7. Podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także