Dodaję do placków z cukinii. Nie chłoną tłuszczu i są chrupiące
Chcesz, żeby placki z cukinii były chrupiące? Nic prostszego. Dzięki temu przepisowi pożegnasz raz na zawsze miękkie i sflaczałe placuszki.
18.07.2024 13:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chrupiące placki z cukinii to nie mrzonka. Wystarczy znać kilka patentów, a placki już nigdy nie zawiodą nieprzyjemną, miękką konsystencją. Jeśli szukasz patentu na szybkie i proste danie z cukinii, to te placuszki cię oczarują.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Placki z cukinii z patelni. Co zrobić, żeby były chrupiące?
Placki z cukinii tracą chrupkość, stają się miękkie i sflaczałe w wyniku prostego błędu. O co chodzi? Cukinia to warzywo, które zawiera duże ilości wody. Jeśli nie pozbędziemy się jej nadmiaru przed smażeniem, to po zdjęciu z patelni placki będą miękkie. Patentem więc jest odsączenie cukinii przed przygotowaniem ciasta na placki.
Cukinię najpierw należy zetrzeć na tarce o grubych okach, a następnie posolić ją i odstawić na chwilę. Po tym czasie wystarczy odsączyć warzywo z nadmiaru wody i tak przygotowane stanie się gazą pysznych placuszków, chrupiących i złocistych. Do masy warto również dodać odrobinę jogurtu naturalnego, który również wpłynie na chrupkość placków. Pamiętaj o tym, by placki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. W przeciwnym razie wchłoną zawartość patelni jak gąbka.
Proste placki z cukinii. Przepis
Składniki:
- 1 duża cukinia,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- słodka papryka mielona, czosnek granulowany,
- koperek świeży,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Cukinię umyj, pozbądź się końcówek i zetrzyj warzywo ze skórką na tarce o grubych okach.
- Następnie dodaj otartą na grubych okach cebulę i sól. Wymieszaj całość i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie odsącz warzywa z nadmiaru wody. Dodaj jajko, jogurt, mąkę, posiekany koperek, czosnek, paprykę mieloną oraz pieprz i ewentualnie sól.
- Wymieszaj całość dokładnie. Jeśli ciasto będzie zbyt lejące, dodaj nieco mąki.
- Placki smaż na dobrze rozgrzanym oleju (na średniej mocy palnika) z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe placuszki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
- Podawaj z sosem czosnkowym domowej roboty.