Do marynowanej cukinii dodaję jeden składnik. Niebo w gębie to mało powiedziane

Marynowanie cukinii to bardzo popularny sposób na zachowanie smaku i chrupkości warzywa, a także na wzbogacenie spiżarnianych zapasów na zimę. Cukinia dobrze odnajduje się w klasycznej zalewie słodko-octowej, ale kiedy dodaję odrobinę znanej przyprawy, zwykła marynowana cukinia zamienia się w przysmak nie z tej ziemi.

Marynowana cukinia Marynowana cukinia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Marynowanie pozwoli zatrzymać chrupkość i smak pysznej cukinii, by móc cieszyć się nią nawet w środku zimy. Nie bez znaczenia jest tutaj smak zalewy, który ma ogromny wpływ na finalny odbiór przetworu. Zalewa słodko-kwaśna to jeden z najpopularniejszych wyborów. Warto jednak dopełnić ją dodatkami. A w przypadku marynowanej cukinii sprawdzi się bardzo znana przyprawa. I nie jest to curry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy podałam te burgery, wszyscy oniemieli z zachwytu. Lepszych nie znajdziesz na mieście

Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Marynata z tą przyprawą podnija podniebienia

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cukinię marynowaną w zalewie słodko-kwaśnej, koniecznie zerknij na ten przepis. Przygotowanie pysznej przekąski z cukinii nie może być łatwiejsze, a smakuje tak, że wszyscy będą chcieli spisać recepturę. Zalewa to w gruncie rzeczy absolutny klasyk: woda, ocet i sól, ale całości smaczku dodaje odrobina znanej przyprawy gyros.

Cukinia marynowana do słoików na zimę będzie świetnym dodatkiem do obiadu, sałatek, kanapek, koreczków, a także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Przygotowanie specjału nie jest trudne, a sama pasteryzacja zajmie pięć minut. Zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością do niego wrócisz.

Cukinia marynowana to znany przysmak
Cukinia marynowana to znany przysmak © Pixabay

Cukinia marynowana gyros. Przepis

Składniki:

  • 2 kg cukinii,
  • 15 g przyprawy gyros,
  • 125 ml octu spirytusowego 10 proc.,
  • 900 ml wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 150 g cukru,
  • 1 płaska łyżka soli.

Przygotowanie:

  1. Wyparz słoiki (podanych składników powinno wystarczyć na 4 słoiki po 500 ml) i nakrętki.
  2. Cukinie umyj i osusz, a następnie odkrój końcówki i pokrój warzywo w duże słupki, pozbywając się gniazd nasiennych.
  3. Słupki cukinii umieść ciasno w słoiku.
  4. Następnie do każdego słoika włóż do jednym ząbku czosnku.
  5. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, solą i przyprawą gyros.
  6. Gorącą, ale nieco przestudzoną zalewą zalej cukinię w słoikach. Słoiki dobrze zakręć, a następnie przełóż je do garnka wyłożonego ściereczką lub gazetami.
  7. Do garnka nalej wody do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj je ok. 5 minut od momentu zagotowania.
  8. Następnie odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty