Do marynowanej cukinii dodaję jeden składnik. Niebo w gębie to mało powiedziane
Marynowanie cukinii to bardzo popularny sposób na zachowanie smaku i chrupkości warzywa, a także na wzbogacenie spiżarnianych zapasów na zimę. Cukinia dobrze odnajduje się w klasycznej zalewie słodko-octowej, ale kiedy dodaję odrobinę znanej przyprawy, zwykła marynowana cukinia zamienia się w przysmak nie z tej ziemi.
07.07.2024 11:01
Marynowanie pozwoli zatrzymać chrupkość i smak pysznej cukinii, by móc cieszyć się nią nawet w środku zimy. Nie bez znaczenia jest tutaj smak zalewy, który ma ogromny wpływ na finalny odbiór przetworu. Zalewa słodko-kwaśna to jeden z najpopularniejszych wyborów. Warto jednak dopełnić ją dodatkami. A w przypadku marynowanej cukinii sprawdzi się bardzo znana przyprawa. I nie jest to curry.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przetwory z cukinii na zimę do słoików. Marynata z tą przyprawą podnija podniebienia
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cukinię marynowaną w zalewie słodko-kwaśnej, koniecznie zerknij na ten przepis. Przygotowanie pysznej przekąski z cukinii nie może być łatwiejsze, a smakuje tak, że wszyscy będą chcieli spisać recepturę. Zalewa to w gruncie rzeczy absolutny klasyk: woda, ocet i sól, ale całości smaczku dodaje odrobina znanej przyprawy gyros.
Cukinia marynowana do słoików na zimę będzie świetnym dodatkiem do obiadu, sałatek, kanapek, koreczków, a także sprawdzi się jako samodzielna przekąska. Przygotowanie specjału nie jest trudne, a sama pasteryzacja zajmie pięć minut. Zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością do niego wrócisz.
Cukinia marynowana gyros. Przepis
Składniki:
- 2 kg cukinii,
- 15 g przyprawy gyros,
- 125 ml octu spirytusowego 10 proc.,
- 900 ml wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 150 g cukru,
- 1 płaska łyżka soli.
Przygotowanie:
- Wyparz słoiki (podanych składników powinno wystarczyć na 4 słoiki po 500 ml) i nakrętki.
- Cukinie umyj i osusz, a następnie odkrój końcówki i pokrój warzywo w duże słupki, pozbywając się gniazd nasiennych.
- Słupki cukinii umieść ciasno w słoiku.
- Następnie do każdego słoika włóż do jednym ząbku czosnku.
- Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z octem, cukrem, solą i przyprawą gyros.
- Gorącą, ale nieco przestudzoną zalewą zalej cukinię w słoikach. Słoiki dobrze zakręć, a następnie przełóż je do garnka wyłożonego ściereczką lub gazetami.
- Do garnka nalej wody do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj je ok. 5 minut od momentu zagotowania.
- Następnie odstaw słoiki do góry dnem do ostygnięcia.