Zamiast sałatki robię zupę. O przepis poprosiła nawet teściowa

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, pokochałam ją od pierwszej łyżki. Szybko zrobiła furorę w moim domu i przypadła do gustu nawet wybrednej teściowej. Zupa gyros to imprezowy hit, który wygryzł królującą do tej pory gulaszową.

Zupa gyros - PysznościZupa gyros - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Chociaż gyros kojarzy się przede wszystkim z kultową, warstwową sałatką, to u mnie gości również pod postacią pysznej pożywnej zupy. W miseczce dzieje się dużo - nie brakuje aromatycznych przypraw, warzyw i kawałków piersi z kurczaka. Jest zdecydowanie sycąco i przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grillowane skrzydełka z kurczaka w przepysznej marynacie robię furorę za każdym razem

Zupa gyros

Zupa gyros to mój sprawdzony patent na ciepłe danie na imprezę. Kiedy podałam ją po raz pierwszy moja teściowa, fanka tradycyjnych smaków, patrzyła nieco podejrzliwie. Po spróbowaniu nie tylko poprosiła o dokładkę, ale również o przepis.

Nie rosół i nie barszcz. Teraz zupa gyros robi największą furorę
Nie rosół i nie barszcz. Teraz zupa gyros robi największą furorę © Adobe Stock

Pełna pysznych warzyw, soczystego mięsa i słonego sera feta z pewnością zachwyci twoje podniebienie. A co najlepsze, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Świetnie rozgrzewa w chłodniejsze wieczory i nasyci nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi z kurczaka,
  • 3 kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1,5 l bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą gyros.
  3. Dorzuć mięso na patelnię z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, mieszając całość. Gdy będzie gotowy, przełóż do dużego garnka.
  4. Papryki pokrój w paski lub kostkę, usuwając ze środka gniazda nasienne. Podsmaż przez 3 minuty i dorzuć do garnka.
  5. To samo zrób z pieczarkami - obierz, pokrój, podsmaż i dorzuć do pozostałych składników.
  6. Wlej do garnka bulion warzywny lub rosół. Dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pozostałe przyprawy.
  7. Gotuj zupę przez 20 minut.
  8. Po tym czasie odlej chochelkę wywaru i wymieszaj ze śmietanką. Zahartowany płyn wlej do garnka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw zupę na 10 minut, aby odpoczęła.

Gorącą zupę nalej do miski lub głębokiego talerza i posyp pokruszoną fetą. Serwuj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇