PrzepisZupyZamiast sałatki robię zupę. O przepis poprosiła nawet teściowa

Zamiast sałatki robię zupę. O przepis poprosiła nawet teściowa

Zupa gyros - Pyszności
Zupa gyros - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
06.05.2024 07:46, aktualizacja: 06.05.2024 08:15

Kiedy pierwszy raz spróbowałam tej zupy, pokochałam ją od pierwszej łyżki. Szybko zrobiła furorę w moim domu i przypadła do gustu nawet wybrednej teściowej. Zupa gyros to imprezowy hit, który wygryzł królującą do tej pory gulaszową.

Chociaż gyros kojarzy się przede wszystkim z kultową, warstwową sałatką, to u mnie gości również pod postacią pysznej pożywnej zupy. W miseczce dzieje się dużo - nie brakuje aromatycznych przypraw, warzyw i kawałków piersi z kurczaka. Jest zdecydowanie sycąco i przepysznie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa gyros

Zupa gyros to mój sprawdzony patent na ciepłe danie na imprezę. Kiedy podałam ją po raz pierwszy moja teściowa, fanka tradycyjnych smaków, patrzyła nieco podejrzliwie. Po spróbowaniu nie tylko poprosiła o dokładkę, ale również o przepis.

Nie rosół i nie barszcz. Teraz zupa gyros robi największą furorę
Nie rosół i nie barszcz. Teraz zupa gyros robi największą furorę© Adobe Stock

Pełna pysznych warzyw, soczystego mięsa i słonego sera feta z pewnością zachwyci twoje podniebienie. A co najlepsze, jest banalnie prosta w przygotowaniu. Świetnie rozgrzewa w chłodniejsze wieczory i nasyci nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Składniki:

  • 500 g filetów z piersi z kurczaka,
  • 3 kolorowe papryki (zielona, czerwona i żółta),
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 250 g pieczarek,
  • 100 g kukurydzy,
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 100 ml słodkiej śmietanki,
  • 1,5 l bulionu warzywnego.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem.
  2. Filety z kurczaka pokrój w kostkę i wymieszaj z przyprawą gyros.
  3. Dorzuć mięso na patelnię z cebulą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmaż, mieszając całość. Gdy będzie gotowy, przełóż do dużego garnka.
  4. Papryki pokrój w paski lub kostkę, usuwając ze środka gniazda nasienne. Podsmaż przez 3 minuty i dorzuć do garnka.
  5. To samo zrób z pieczarkami - obierz, pokrój, podsmaż i dorzuć do pozostałych składników.
  6. Wlej do garnka bulion warzywny lub rosół. Dodaj koncentrat pomidorowy, kukurydzę i pozostałe przyprawy.
  7. Gotuj zupę przez 20 minut.
  8. Po tym czasie odlej chochelkę wywaru i wymieszaj ze śmietanką. Zahartowany płyn wlej do garnka, wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem i odstaw zupę na 10 minut, aby odpoczęła.

Gorącą zupę nalej do miski lub głębokiego talerza i posyp pokruszoną fetą. Serwuj w towarzystwie pieczywa. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także