Latem jem pasztet, ale nie z mięsa. To warzywo sprawdza się w nim doskonale

Pasztet kojarzy ci się ze świętami? Ten mięsny smakołyk rzeczywiście najlepiej smakuje zimą. Jednak gdy przygotujesz go w wersji wegetariańskiej, będzie lekki i delikatny. Można go nazwać wręcz letnim przysmakiem. Przygotujesz go szybko z warzywa, na które właśnie jest sezon.

Ten warzywny pasztet świetnie smakuje także na kanapkach. Ten warzywny pasztet świetnie smakuje także na kanapkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pasztety wegetariańskie można przygotowywać na bazie różnych warzyw. Jesienią i zimą najczęściej wykorzystywane są te strączkowe lub korzeniowe. Jednak teraz najlepiej sięgnąć po cukinię. Powstanie z niej delikatny i lekki pasztet.

Zdrowsza alternatywa

Pasztet z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik. To warzywo można kupić teraz na każdym straganie. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo: od sałatek po zapiekanki, a nawet ciasta. Pasztet to kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Latem warto po nią sięgać jak najczęściej, bo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, takich jak potas i magnez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galart z Wielkopolski pojawia się na każdym spotkaniu rodzinnym. Zawsze cieszy się największą popularnością

Pasztet z cukinii musi być dobrze przyprawiony

Pasztet z cukinii można podać nawet na spotkaniu ze znajomymi czy rodziną. Pasuje do sałatki z rukoli czy roszponki. Nadaje się także na kanapki. Obawiasz się, że taki pasztet będzie zbyt mdły? Tu już wiele zależy od przypraw, a cukinia dobrze się komponuje z większością z nich. Warto sięgnąć po te orientalne, jak kurkuma czy curry, ale pasują też te częściej stosowane, jak tymianek, majeranek czy bazylia. Cukinia jest głównym składnikiem pasztetu, ale ważne jest także to, z czym ją połączysz.

Posmak grzybów

To podobna sytuacja jak przy pasztecie tradycyjnym. Jest najlepszy, gdy połączy się kilka gatunków mięsa. W przypadku warzywnej wersji tego smakołyku również ma to znaczenie. Dlatego dodaję do cukinii pieczarki, które nadają pasztetowi grzybowy posmak. Trochę słodyczy zapewnia mu zaś marchewka.

Pasztet z cukinii — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 300 g pieczarek,
  • 60 g otrąb mielonych mieszanych,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oliwy lub masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • tymianek, bazylia (wedle uznania),
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru soku, a następnie przełóż do miski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Podduś cebulę, a potem dodaj pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj, aż soki odparują, a potem odstaw do wystudzenia.
  4. Do przygotowanej cukinii dodaj startą marchewkę, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy.
  5. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
  6. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wyrównaj wierzch.
  7. Keksówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60-70 minut. Gotowy pasztet trzeba wystudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser