Latem jem pasztet, ale nie z mięsa. To warzywo sprawdza się w nim doskonale

Pasztet kojarzy ci się ze świętami? Ten mięsny smakołyk rzeczywiście najlepiej smakuje zimą. Jednak gdy przygotujesz go w wersji wegetariańskiej, będzie lekki i delikatny. Można go nazwać wręcz letnim przysmakiem. Przygotujesz go szybko z warzywa, na które właśnie jest sezon.

Ten warzywny pasztet świetnie smakuje także na kanapkach. Ten warzywny pasztet świetnie smakuje także na kanapkach
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pasztety wegetariańskie można przygotowywać na bazie różnych warzyw. Jesienią i zimą najczęściej wykorzystywane są te strączkowe lub korzeniowe. Jednak teraz najlepiej sięgnąć po cukinię. Powstanie z niej delikatny i lekki pasztet.

Zdrowsza alternatywa

Pasztet z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnego mięsnego pasztetu. Jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik. To warzywo można kupić teraz na każdym straganie. Sposobów na jego wykorzystanie jest mnóstwo: od sałatek po zapiekanki, a nawet ciasta. Pasztet to kolejny pomysł na wykorzystanie cukinii. Latem warto po nią sięgać jak najczęściej, bo zawiera mnóstwo witamin oraz minerałów, takich jak potas i magnez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Galart z Wielkopolski pojawia się na każdym spotkaniu rodzinnym. Zawsze cieszy się największą popularnością

Pasztet z cukinii musi być dobrze przyprawiony

Pasztet z cukinii można podać nawet na spotkaniu ze znajomymi czy rodziną. Pasuje do sałatki z rukoli czy roszponki. Nadaje się także na kanapki. Obawiasz się, że taki pasztet będzie zbyt mdły? Tu już wiele zależy od przypraw, a cukinia dobrze się komponuje z większością z nich. Warto sięgnąć po te orientalne, jak kurkuma czy curry, ale pasują też te częściej stosowane, jak tymianek, majeranek czy bazylia. Cukinia jest głównym składnikiem pasztetu, ale ważne jest także to, z czym ją połączysz.

Posmak grzybów

To podobna sytuacja jak przy pasztecie tradycyjnym. Jest najlepszy, gdy połączy się kilka gatunków mięsa. W przypadku warzywnej wersji tego smakołyku również ma to znaczenie. Dlatego dodaję do cukinii pieczarki, które nadają pasztetowi grzybowy posmak. Trochę słodyczy zapewnia mu zaś marchewka.

Pasztet z cukinii — przepis

Składniki:

  • 1,5 kg cukinii,
  • 300 g pieczarek,
  • 60 g otrąb mielonych mieszanych,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 duża marchewka,
  • 1 duża cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki oliwy lub masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • gałka muszkatołowa do smaku,
  • tymianek, bazylia (wedle uznania),
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach razem ze skórką. Dodaj do niej łyżeczkę soli, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Po tym czasie odciśnij ją z nadmiaru soku, a następnie przełóż do miski.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę lub masło. Podduś cebulę, a potem dodaj pieczarki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażaj, aż soki odparują, a potem odstaw do wystudzenia.
  4. Do przygotowanej cukinii dodaj startą marchewkę, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy.
  5. Mieszaj, aż masa będzie jednolita.
  6. Keksówkę o długości 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę, wyrównaj wierzch.
  7. Keksówkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez 60-70 minut. Gotowy pasztet trzeba wystudzić, a potem wstawić do lodówki na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟