Dodaj ten składnik do ciasta. Placki z cukinii już nigdy nie będą mdłe

Lato to czas na lekkie i pyszne dania, a placki z cukinii to idealna propozycja na obiad lub kolację. Są proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych składników. Jednak, jeśli chcesz, aby placki z cukinii były wyjątkowo pyszne i wyraziste, dodaj do ciasta jeden nieoczywisty składnik — ser feta!

Sposób na pyszne placki z cukiniiSposób na pyszne placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Marcin Michałowski

Chociaż cukinię można kupić przez cały rok, to właśnie latem smakuje ona najlepiej. Wielu z nas zna i uwielbia placki z cukinii od lat, jednak czasem warto dodać coś nowego, by podkręcić ich smak. Wprowadzenie jednego dodatkowego składnika może całkowicie odmienić to klasyczne danie. Przekonaj się, jak feta może dodać wyrazistości twoim plackom z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Placki z cukinii z fetą - prosty przepis

Składniki (na około 3 porcje):

  • 3 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka,
  • 50 g sera feta,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić placki z cukinii z fetą?

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku.
  2. Dodaj do cukinii fetę, jajka, mąkę, cebulę, koperek, sól i pieprz.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem i łyżką nakładaj na nią porcje ciasta.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Placki z cukinii z fetą świetnie smakują solo, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub keczupu. Można je również podać z sosem jogurtowo-czosnkowym, dipem tzatziki lub gulaszem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placki można dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki.
  • Zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej, gryczanej lub bezglutenowej.
  • Placki z cukinii z fetą można mrozić. Po rozmrożeniu placki będą nieco mniej chrupiące, ale nadal pyszne.

Placki z cukinii z fetą to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw i pyszny posiłek dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
W Niemczech je uwielbiają. W Polsce mało kto zechce spróbować
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Prosty trik najlepszych kucharzy. Makaron już nigdy nie będzie się sklejał
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
Pod Powązkami nowa przekąska. Ale widząc cenę, złapiesz się za portfel
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
To najlepsze mięso do gulaszu. A my rzadko je dodajemy, bo boimy się, że będzie twarde, a sposób jest prosty
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Odkąd wróciliśmy z Zakopanego, nie chcę słyszeć o innych. Jestem tak zachwycona, że robię co chwilę
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
Dodaj do kefiru i wypij. To tylko dwa składniki, a jelita działają jak w zegarku i brzuch staje się płaski
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
To bez wątpienia najczystsze polskie mięso. Zero antybiotyków i dużo białka, a mało kto odważy się spróbować
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Dodaj maleńką szczyptę do kawy. Metabolizm ruszy z kopyta i tłuszcz zacznie się spalać
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Niedoceniana, choć smaczna polska ryba. Prawie w ogóle nie ma ości ani łusek
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Oto jak należy gotować grzyby. Wiedzą o tym tylko najlepsze gospodynie
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Ta szybka sałatka ratuje mnie za każdym razem. Goście ją lubią, a ja ze wszystkim zdążam
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy
Przepis dostałam na festiwalu ziemniaka. Posypałam startym dodatkiem i wyszedł jeszcze lepszy