InspiracjeDodaj ten składnik do ciasta. Placki z cukinii już nigdy nie będą mdłe

Dodaj ten składnik do ciasta. Placki z cukinii już nigdy nie będą mdłe

Sposób na pyszne placki z cukinii
Sposób na pyszne placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666

27.06.2024 17:53, aktual.: 27.06.2024 18:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Lato to czas na lekkie i pyszne dania, a placki z cukinii to idealna propozycja na obiad lub kolację. Są proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych składników. Jednak, jeśli chcesz, aby placki z cukinii były wyjątkowo pyszne i wyraziste, dodaj do ciasta jeden nieoczywisty składnik — ser feta!

Chociaż cukinię można kupić przez cały rok, to właśnie latem smakuje ona najlepiej. Wielu z nas zna i uwielbia placki z cukinii od lat, jednak czasem warto dodać coś nowego, by podkręcić ich smak. Wprowadzenie jednego dodatkowego składnika może całkowicie odmienić to klasyczne danie. Przekonaj się, jak feta może dodać wyrazistości twoim plackom z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Placki z cukinii z fetą - prosty przepis

Składniki (na około 3 porcje):

  • 3 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka,
  • 50 g sera feta,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić placki z cukinii z fetą?

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku.
  2. Dodaj do cukinii fetę, jajka, mąkę, cebulę, koperek, sól i pieprz.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem i łyżką nakładaj na nią porcje ciasta.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Placki z cukinii z fetą świetnie smakują solo, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub keczupu. Można je również podać z sosem jogurtowo-czosnkowym, dipem tzatziki lub gulaszem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placki można dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki.
  • Zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej, gryczanej lub bezglutenowej.
  • Placki z cukinii z fetą można mrozić. Po rozmrożeniu placki będą nieco mniej chrupiące, ale nadal pyszne.

Placki z cukinii z fetą to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw i pyszny posiłek dla całej rodziny.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także