WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Dodaj ten składnik do ciasta. Placki z cukinii już nigdy nie będą mdłe

Lato to czas na lekkie i pyszne dania, a placki z cukinii to idealna propozycja na obiad lub kolację. Są proste w przygotowaniu, a do ich zrobienia potrzeba tylko kilku podstawowych składników. Jednak, jeśli chcesz, aby placki z cukinii były wyjątkowo pyszne i wyraziste, dodaj do ciasta jeden nieoczywisty składnik — ser feta!

Sposób na pyszne placki z cukiniiSposób na pyszne placki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | robert6666
Marcin Michałowski

Chociaż cukinię można kupić przez cały rok, to właśnie latem smakuje ona najlepiej. Wielu z nas zna i uwielbia placki z cukinii od lat, jednak czasem warto dodać coś nowego, by podkręcić ich smak. Wprowadzenie jednego dodatkowego składnika może całkowicie odmienić to klasyczne danie. Przekonaj się, jak feta może dodać wyrazistości twoim plackom z cukinii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Placki z cukinii z fetą - prosty przepis

Składniki (na około 3 porcje):

  • 3 średnie cukinie,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 jajka,
  • 50 g sera feta,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej lub masło klarowane do smażenia.

Jak zrobić placki z cukinii z fetą?

  1. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach i odciśnij nadmiar soku.
  2. Dodaj do cukinii fetę, jajka, mąkę, cebulę, koperek, sól i pieprz.
  3. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Rozgrzej patelnię z olejem i łyżką nakładaj na nią porcje ciasta.
  5. Smaż placki z obu stron na złoty kolor.

Placki z cukinii z fetą świetnie smakują solo, z dodatkiem kwaśnej śmietany lub keczupu. Można je również podać z sosem jogurtowo-czosnkowym, dipem tzatziki lub gulaszem.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta na placki można dodać inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki.
  • Zamiast mąki pszennej można użyć mąki orkiszowej, gryczanej lub bezglutenowej.
  • Placki z cukinii z fetą można mrozić. Po rozmrożeniu placki będą nieco mniej chrupiące, ale nadal pyszne.

Placki z cukinii z fetą to doskonały pomysł na wykorzystanie sezonowych warzyw i pyszny posiłek dla całej rodziny.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze