Siemię lniane może poważnie zaszkodzić. Przyjmuj je tylko w ten sposób
Decydując się na spożywanie siemienia lnianego, warto poświęcić krótką chwilę na zapoznanie się z ewentualnymi zagrożeniami wynikającymi z tej czynności. Akurat to nas nic nie kosztuje — a może zapobiec wielu przykrym konsekwencjom.
27.06.2024 13:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
To, że siemię lniane może nam zaszkodzić, jest tylko dowodem na to, że idealny produkt spożywczy po prostu nie istnieje. I nic na to nie poradzimy. Jedyne, co możemy zrobić, to zaczerpnąć nieco wiedzy na temat potencjalnych konsekwencji nadużywania nawet najzdrowszych pokarmów na świecie. Te bowiem, także w przypadku wspomnianego już siemienia, potrafią być naprawdę bolesne. A jakie konkretnie zagrożenia się z tym wiążą? I w jaki sposób stosować siemię, by czerpać wyłącznie z jego właściwości prozdrowotnych? Wszystko wyjaśniamy poniżej.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Siemię lniane — warto je poznać
Powiązania siemienia lnianego z medycyną sięgają już historii naszych przodków. Dzisiaj wiemy, że lecznictwo ludowe w tym przypadku się nie myliło. Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego (jakże popularnego w Polsce), to prawdziwy superfood, którym warto wspierać prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Zobacz także
Co zyskujemy na jedzeniu siemienia? Przede wszystkim dużą ilość błonnika pokarmowego, witamin i kwasów tłuszczowych omega-3, znanych nam dotąd przede wszystkim z ryb. Szczególnie pożądanym działaniem siemienia lnianego jest jego wpływ na układ pokarmowy. Nasiona lnu charakteryzuje pozytywne oddziaływanie osłonowe na cały przewód pokarmowy, co okazuje się przydatne między innymi przy chorobie wrzodowej żołądka.
Siemię lniane może też zaszkodzić
Siemienia lnianego nie powinny spożywać osoby uczulone, cierpiące na choroby zapalne, przeżywające silne zaparcia oraz przyjmujące niektóre leki, między innymi przeciwzakrzepowe. Za dawkę siemienia bezpieczną dla osób zdrowych uznaje się 2-3 łyżeczki dziennie. Przy znacznym jej przekroczeniu (a także rozgnieceniu nasion przed zalaniem ich wrzątkiem) może dojść do zatrucia cyjankiem. Ta toksyczność objawia się jednak jedynie w skrajnych przypadkach — na przykład przy regularnym jedzeniu 100 gramów siemienia dziennie.
Warto również pamiętać o odpowiednim przechowywaniu tego produktu spożywczego. Chodzi tu o coś więcej niż smak, który może ulec zmianie. Jeśli siemię lniane nie zajmie w twoim domu suchego i chłodnego miejsca, może dojść do zjełczenia, a następnie utraty dużej części swoich właściwości prozdrowotnych. Według niektórych źródeł w takich sytuacjach istnieje nawet ryzyko nabrania przez siemię lniane cech toksycznych.