Mój dziadek tylko tak przechowuje ziemniaki. Nigdy nie kiełkują i są jędrne aż do wiosny

Stosuj te metody przechowywania ziemniaków, a bulwy na długo pozostaną jędrne. Nie musisz też obwiać się o pomarszczoną czy zieloną skórkę lub kiełki. Dzięki prostemu patentowi mojego dziadka ziemniakom nic nie grozi.

Jak przechowywać ziemniaki?Jak przechowywać ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak poradzić sobie ze sporym zapasem ziemniaków? Zapewniając bulwom odpowiednie warunki, będą jędrne aż do samej wiosny, nie będą kiełkować i przybierać zielonej barwy. Zasady są proste, ale trzeba ich przestrzegać restrykcyjnie, w przeciwnym razie skórka ziemniaka zacznie się marszczyć, a nawet może pojawić się zgnilizna. Polecam też patent mojego dziadka. Mało kto zna tę metodę przechowywania bulw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Jak przechowywać ziemniaki, żeby zachowały świeżość?

Ziemniaki potrzebują miejsca ciemnego, chłodnego oraz niezbyt wilgotnego. Takim miejscem może być na przykład piwnica, spiżarnia, a nawet garaż. Jeśli temperatura będzie za wysoka, ziemniaki mogą zacząć kiełkować lub gnić (optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza). Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, wynosząca około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, ziemniaki mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a kiedy jest za wilgotno - mogą zacząć pleśnieć). Dodatkowo dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum. Mój dziadek miesza ziemniaki z żołędziami i kasztanami zebranymi jesienią. Metoda ta pozwoli wyeliminować problem zbędnej wilgoci i zapobiega kiełkowaniu bulw.

Istnieje wiele sposobów przechowywania ziemniaków. Najprostszym z nich jest ułożenie ich w drewnianych skrzynkach lub koszach, które są przewiewne i stabilne. Bulwy powinny być układane luźno, bez dociskania. Można je również rozłożyć na podłodze lub na półkach, przykrywając je warstwą słomy, papieru lub materiału. Ważne jest, aby nie mieszać różnych odmian ziemniaków, ponieważ mogą one mieć różną trwałość i wpływać na siebie nawzajem. Pamiętaj również, aby regularnie sprawdzać i usuwać ziemniaki chore, uszkodzone lub kiełkujące.

Jak przechowywać ziemniaki?
Jak przechowywać ziemniaki? © Canva | Wounds_and_Cracks

Dlaczego ziemniaki kiełkują, gniją, zielenieją?

Ziemniaki, które są przechowywane nieodpowiednio, mogą stracić swoją wartość odżywczą, smak i konsystencję, a nawet stać się niebezpieczne dla zdrowia. Ciepło, światło, wilgoć - to wszystko wpływa na to, że ziemniaki zaczynają puszczać pędy. Takie ziemniaki tracą skrobię i witaminy, stają się miękkie i gorzkie, a same kiełki zawierają dużo trującej solaniny. Można zapobiec kiełkowaniu, utrzymując niską temperaturę i ograniczając dostęp światła.

Ziemniaki, które są źle przechowywane, mogą również nabrać zielonej barwy. Proces ten jest spowodowany wystawieniem kartofli na działanie światła słonecznego, które stymuluje produkcję chlorofilu i solaniny. Kolejnym skutkiem złego przechowywania ziemniaków jest gnicie - czyli rozkład spowodowany przez bakterie, grzyby lub wirusy. Można zapobiec gnicie poprzez utrzymanie suchej i czystej powierzchni przechowywania, unikanie uszkodzeń mechanicznych oraz usuwanie chorych i uszkodzonych ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy