WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Mój dziadek tylko tak przechowuje ziemniaki. Nigdy nie kiełkują i są jędrne aż do wiosny

Stosuj te metody przechowywania ziemniaków, a bulwy na długo pozostaną jędrne. Nie musisz też obwiać się o pomarszczoną czy zieloną skórkę lub kiełki. Dzięki prostemu patentowi mojego dziadka ziemniakom nic nie grozi.

Jak przechowywać ziemniaki?Jak przechowywać ziemniaki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak poradzić sobie ze sporym zapasem ziemniaków? Zapewniając bulwom odpowiednie warunki, będą jędrne aż do samej wiosny, nie będą kiełkować i przybierać zielonej barwy. Zasady są proste, ale trzeba ich przestrzegać restrykcyjnie, w przeciwnym razie skórka ziemniaka zacznie się marszczyć, a nawet może pojawić się zgnilizna. Polecam też patent mojego dziadka. Mało kto zna tę metodę przechowywania bulw.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Jak przechowywać ziemniaki, żeby zachowały świeżość?

Ziemniaki potrzebują miejsca ciemnego, chłodnego oraz niezbyt wilgotnego. Takim miejscem może być na przykład piwnica, spiżarnia, a nawet garaż. Jeśli temperatura będzie za wysoka, ziemniaki mogą zacząć kiełkować lub gnić (optymalna temperatura do przechowywania ziemniaków to 7-10 stopni Celsjusza). Wilgotność powietrza powinna być umiarkowana, wynosząca około 80-90 proc. (kiedy jest za sucho, ziemniaki mogą się wysuszyć i zmarszczyć, a kiedy jest za wilgotno - mogą zacząć pleśnieć). Dodatkowo dostęp ziemniaków do światła słonecznego powinien być ograniczony do minimum. Mój dziadek miesza ziemniaki z żołędziami i kasztanami zebranymi jesienią. Metoda ta pozwoli wyeliminować problem zbędnej wilgoci i zapobiega kiełkowaniu bulw.

Istnieje wiele sposobów przechowywania ziemniaków. Najprostszym z nich jest ułożenie ich w drewnianych skrzynkach lub koszach, które są przewiewne i stabilne. Bulwy powinny być układane luźno, bez dociskania. Można je również rozłożyć na podłodze lub na półkach, przykrywając je warstwą słomy, papieru lub materiału. Ważne jest, aby nie mieszać różnych odmian ziemniaków, ponieważ mogą one mieć różną trwałość i wpływać na siebie nawzajem. Pamiętaj również, aby regularnie sprawdzać i usuwać ziemniaki chore, uszkodzone lub kiełkujące.

Jak przechowywać ziemniaki?
Jak przechowywać ziemniaki? © Canva | Wounds_and_Cracks

Dlaczego ziemniaki kiełkują, gniją, zielenieją?

Ziemniaki, które są przechowywane nieodpowiednio, mogą stracić swoją wartość odżywczą, smak i konsystencję, a nawet stać się niebezpieczne dla zdrowia. Ciepło, światło, wilgoć - to wszystko wpływa na to, że ziemniaki zaczynają puszczać pędy. Takie ziemniaki tracą skrobię i witaminy, stają się miękkie i gorzkie, a same kiełki zawierają dużo trującej solaniny. Można zapobiec kiełkowaniu, utrzymując niską temperaturę i ograniczając dostęp światła.

Ziemniaki, które są źle przechowywane, mogą również nabrać zielonej barwy. Proces ten jest spowodowany wystawieniem kartofli na działanie światła słonecznego, które stymuluje produkcję chlorofilu i solaniny. Kolejnym skutkiem złego przechowywania ziemniaków jest gnicie - czyli rozkład spowodowany przez bakterie, grzyby lub wirusy. Można zapobiec gnicie poprzez utrzymanie suchej i czystej powierzchni przechowywania, unikanie uszkodzeń mechanicznych oraz usuwanie chorych i uszkodzonych ziemniaków.

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥