Takie ziemniaki zawierają groźną truciznę. Sprawdź, czy twoje nadają się do jedzenia
Zielone ziemniaki to częsty widok - bywa nawet, że pojawiają się na straganach i w sklepach spożywczych. Jednak wielu ludzi nie zdaje sobie sprawy z faktu, że ich spożywanie może być szkodliwe dla zdrowia. Niektórzy pozbywają się zielonych części bulw, np. grubo je obierając i zjadają miąższ. Czy to aby na pewno bezpieczna praktyka?
16.04.2023 | aktual.: 17.04.2023 02:14
Zielony kolor ziemniaka powinien wzbudzać podejrzenie. Jeśli w całości zmienił barwę, nadaje się tylko do kosza. A co z takim, który jest jedynie "muśnięty" zielonym kolorem? Czy wystarczy go obrać i wykroić podejrzane fragmenty? Tak naprawdę za zielony kolor odpowiada niegroźny chlorofil. Obecność chlorofilu natomiast mówi o tym, że w warzywie doszło do fotosyntezy, a jej skutkiem ubocznym jest toksyczna dla naszych organizmów substancja.
Dlaczego ziemniak zielenieje?
Zielony kolor ziemniaków nie ma związku z gatunkiem warzywa. Za takie zabarwienie skórki bądź miąższu ziemniaka odpowiada chlorofil, czyli zielony pigment. Jest on potrzebny do przeprowadzania fotosyntezy, do której niezbędna jest energia słoneczna. Chlorofil nie jest szkodliwy, w rzeczywistości znajduje się w wielu innych produktach roślinnych. Jednak jest też potwierdzeniem, że w warzywie zaszła fotosynteza, której produktem ubocznym jest toksyczna substancja o nazwie solanina.
Solaninę razem z chakoniną zalicza się do glikoalkaloidów, występujących w bulwach ziemniaka. To organiczne związki chemiczne, które mają chronić roślinę przed szkodnikami i chorobami. Związki te są jednak niebezpieczne dla ludzi, a szczególnie dla dzieci. Zielona barwa jest wynikiem ekspozycji bulw na promienie słoneczne, dlatego kupując ziemniaki, włóżmy je do ciemnej torby, która nieco blokuje dostęp do światła. Warto również składować ziemniaki z tyłu szafki, w ciemności i z dala od ciepła.
Czy można jeść zielone ziemniaki?
Solanina jest trująca w dużych ilościach i może powodować negatywne skutki zdrowotne: bóle brzucha, nudności, biegunkę, bóle głowy, problemy z oddychaniem, a nawet w skrajnych przypadkach - utratę przytomności. Dla człowieka toksyczna dawka solaniny wynosi ok. 3-6 mg na kg masy ciała. Ponadto, solanina może gromadzić się w sercu, nerkach i wątrobie.
Kiedy cały ziemniak jest zazieleniony, nie należy go spożywać. Wątpliwości pojawiają się zazwyczaj, kiedy tylko skórka przybrała zieloną barwę. Jedni uważają, że wystarczy tak obrać ziemniaka, by wykroić z niego zielone fragmenty. Problemem jest jednak to, że nawet jeśli wydaje się nam, że pozbyliśmy się podejrzanych części bulwy, solanina nadal może się w niej znajdować. Ponadto, gotowanie czy pieczenie takiego ziemniaka nie pozwoli na pozbycie się trucizny.
Prof. Danuta Kołożyn-Krajewska z Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie w rozmowie z portalem Medycyna Praktyczna wskazała, że nie powinno się spożywać zielonych ziemniaków. Jak tłumaczy ekspertka, nawet jeśli pozbędziemy się zielonych części bulwy, to solanina pozostanie.
Zobacz także nasz przepis na faszerowane ziemniaki z piekarnika – prosty a zarazem przepyszny dodatek do obiadu: