Te produkty mają szkodliwe składniki. Lekarze nawet nie wezmą ich do ust
Uwielbiasz te produkty, jesz je od dawna i w dużych ilościach. Nie zdajesz sobie bowiem sprawy, że zawierają szkodliwe składniki. W dodatku, jak ostrzegają lekarze, ich nadużywanie może doprowadzić do chorób układu pokarmowego. Sprawdź, o jakie chodzi.
16.04.2023 12:25
Wiele popularnych produktów zawiera szkodliwe składniki. Zajadamy się nimi niemal codziennie, nie zdając sobie sprawy, jak bardzo mogą zagrażać naszemu zdrowiu. Nie bez powodu gastrolodzy omijają te produkty szerokim łukiem. Jakich nie włączyliby do swojej diety i dlaczego? Ich odpowiedzi mogą wprawić cię w zdumienie.
Szkodliwe składniki w popularnych produktach
Lekarze zajmujący się chorobami układu pokarmowego przyznali, że pewnych popularnych produktów nie wzięliby do ust. Sprawdzili bowiem ich składy, a teraz ostrzegają. Te składniki spożywane w nadmiarze mogą powodować różne choroby.
Zobacz także
Napoje gazowane
Wiele osób zdaje sobie sprawę, że picie napojów gazowanych jest niezdrowe. Jednak mało kto wie dokładnie, co powodują, gdy spożywa się je w nadmiarze. Dr Simon C. Matthews, gastroenterolog z Johns Hopkins, śpieszy z wyjaśnieniem.
Zbyt częste sięganie po słodkie napoje gazowane może również powodować problemy żołądkowe, tj. refluks, zgaga czy wzdęcia.
Czerwone mięso
Dla wielu osób obiad bezmięsny, to nie obiad. Jednak nie powinniśmy zjadać czerwonego mięsa więcej niż 100 g i nie częściej niż raz w tygodniu. Według dr Reezwany Chowdhury, spożywanie w nadmiarze produktów mięsnych może prowadzić m.in. do chorób okrężnicy.
Białe pieczywo
Gastrolodzy zwracają również uwagę na biały chleb. Dr Shilpa Grover, dyrektor oddziału gastroenterologii w szpitalu Brigham and Women's Hospital, mówi wprost, że ten rodzaj pieczywa zawiera wiele szkodliwych dla naszego zdrowia składników. O jakie chodzi? Przede wszystkim o rafinowane ziarno, które negatywnie wpływa na pracę jelit oraz glifosat, rakotwórczy związek.
Innym istotnym powodem, dla którego powinniśmy unikać białe pieczywo jest ryzyko rozwinięcia się cukrzycy typu 2.
Batony proteinowe
Ten produkt jest największym zaskoczeniem. Sięgają po niego przecież nawet sportowcy, czyli osoby, które dbają o swoje zdrowie. Dlaczego więc baton proteinowy znalazł się na liście produktów, których należy się wystrzegać? Według dr Harmony Allison, tego typu przekąski są wysoko przetworzone. Lepiej więc sięgać po zdrowsze źródła białka, jak np. pestki dyni czy masło orzechowe.
Jeśli masz ochotę na zdrową przekąskę, polecamy dietetyczne batoniki a'la bounty. Przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube: