PrzepisZapomniane danie naszych babć. Idealne na niedzielny obiad

Zapomniane danie naszych babć. Idealne na niedzielny obiad

Pyszności - Fot. Adobe Stock
Pyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk
16.04.2023 06:37

Duszony królik w śmietanie jest daniem bardzo delikatnym. Mięso jest lekkostrawne i smaczne i delikatne. Kiedyś często gościło na naszych stołach. Wielkanoc to doskonały moment na przygotowanie tej tradycyjnej, polskiej potrawy.

Królika w śmietanie robiły nasze babcie. To niedoceniane dziś mięso, przed wojną często gościło na stołach. Obecnie jest trudniej dostępne, ale warto poszukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych lub supermarketach. Mięso królika duszone w śmietanie i białym winie z dodatkiem bulionu, jest daniem wykwintnym, a przy tym niezwykle prostym do przygotowania. Skorzystajcie z tradycyjnej receptury, na klasykę dawnej polskiej kuchni, której rodowód sięga 1910 roku.

Królik duszony w śmietanie - przepis

Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 5 szalotek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 350 ml wywaru warzywnego
  • pęczek koperku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • olej
  • 200 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę królika umyj, osusz papierowym ręcznikiem i ostrym nożem podziel na kawałki. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.
  2. W brytfance rozgrzej masło z kroplą oleju (to sprawi, że masło nie będzie się przypalało). Włóż kawałki królika i zrumień je z każdej strony - skórka powinna być mocno brązowa. Na koniec wlej wino, przykryj pokrywką i duś przez ok. 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj do mięsa pokrojone jarzyny: szalotki przekrojone na połówki, obrane marchewkę i pietruszkę pokrojone na talarki. Zalej wszystko wywarem warzywnym. Ponownie przykryj, zmniejsz ogień, aby danie tylko lekko "pyrkało. Królika duś w ten sposób przez ok. 1,5 godziny. Uwaga, Sprawdzaj raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu. W razie potrzeby dolej odrobinę wywaru i zmniejsz ogień.
  4. Kiedy królik jest już miękki, wyjmij go z brytfanki. Do pozostałego z duszenia sosu wlej kwaśną śmietanę i dodaj pokrojony koperek. Możesz jeszcze doprawić sos pieprzem i solą. Włóż mięso ponownie do sosu i duś 5 minut
  5. Serwuj ze świeżą sałatą i ziemniaczanym purée.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wyjątkowe gołąbki:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także