Zapomniane danie naszych babć. Idealne na niedzielny obiad

Duszony królik w śmietanie jest daniem bardzo delikatnym. Mięso jest lekkostrawne i smaczne i delikatne. Kiedyś często gościło na naszych stołach. Wielkanoc to doskonały moment na przygotowanie tej tradycyjnej, polskiej potrawy.

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Joanna Bogiel-Jażdżyk

Królika w śmietanie robiły nasze babcie. To niedoceniane dziś mięso, przed wojną często gościło na stołach. Obecnie jest trudniej dostępne, ale warto poszukać go w dobrze zaopatrzonych sklepach mięsnych lub supermarketach. Mięso królika duszone w śmietanie i białym winie z dodatkiem bulionu, jest daniem wykwintnym, a przy tym niezwykle prostym do przygotowania. Skorzystajcie z tradycyjnej receptury, na klasykę dawnej polskiej kuchni, której rodowód sięga 1910 roku.

Królik duszony w śmietanie - przepis

Składniki:

  • 1 tuszka królika
  • 5 szalotek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 350 ml wywaru warzywnego
  • pęczek koperku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta soli i pieprzu
  • 4 łyżki masła
  • olej
  • 200 ml śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

  1. Tuszkę królika umyj, osusz papierowym ręcznikiem i ostrym nożem podziel na kawałki. Każdy z nich oprósz solą i pieprzem.
  2. W brytfance rozgrzej masło z kroplą oleju (to sprawi, że masło nie będzie się przypalało). Włóż kawałki królika i zrumień je z każdej strony - skórka powinna być mocno brązowa. Na koniec wlej wino, przykryj pokrywką i duś przez ok. 5 minut.
  3. Po tym czasie dodaj do mięsa pokrojone jarzyny: szalotki przekrojone na połówki, obrane marchewkę i pietruszkę pokrojone na talarki. Zalej wszystko wywarem warzywnym. Ponownie przykryj, zmniejsz ogień, aby danie tylko lekko "pyrkało. Królika duś w ten sposób przez ok. 1,5 godziny. Uwaga, Sprawdzaj raz na jakiś czas, czy jest wystarczająco dużo płynu. W razie potrzeby dolej odrobinę wywaru i zmniejsz ogień.
  4. Kiedy królik jest już miękki, wyjmij go z brytfanki. Do pozostałego z duszenia sosu wlej kwaśną śmietanę i dodaj pokrojony koperek. Możesz jeszcze doprawić sos pieprzem i solą. Włóż mięso ponownie do sosu i duś 5 minut
  5. Serwuj ze świeżą sałatą i ziemniaczanym purée.

Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wyjątkowe gołąbki:

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥