Zwykłe ubijanie ziemniaków nie wystarczy. Konieczne są te dodatki, by purée wyszło aksamitne i bez grudek
Ziemniaki podawane w postaci purée to ulubiona forma, którą spożywamy z obiadowymi dodatkami. Zdarzają się jednak takie sytuacje, że nasze ziemniaki są suche i niedobre. Poznaj prosty patent, dzięki któremu otrzymasz gładkie i kremowe purée ziemniaczane. Jak to zrobić?
24.11.2022 15:34
Kremowe purée ziemniaczane - szałowy efekt za każdym razem
Nie ulega żadnej wątpliwości, że purée ziemniaczane stanowi jeden z ulubionych dodatków do mięs, czy ryb. W sezonie letnim spożywamy je w całości, gdy jest czas na ziemniaki młode, natomiast w pozostałych miesiącach - utłuczone. Najlepsze są takie, które mają maślany smak i gładką konsystencję. Oczywiście istnieje tu prosty patent, który sprawi, że otrzymamy kremowe purée ziemniaczane. Co należy zrobić? Przede wszystkim dodać masło, masło i jeszcze raz śmietankę. Swój sposób pokazał nam jeden z zagranicznych tiktokerów.
Na przedstawionym przez niego filmie, widzimy, że najpierw gotuje on ziemniaki w mundurkach, następnie je obiera, tłucze, dodaje dużą ilość masła, śmietanę oraz sól. Wszystko dokładnie miesza i otrzymuje naprawdę zadowalający efekt w postaci kremowego ziemniaczanego purée. Zastosuj to rozwiązanie w swoim własnym domu i ciesz się wyjątkowym smakiem ziemniaków.
Jak przygotować kremowe purée ziemniaczane krok po kroku?
Co należy zrobić i w jakich proporcjach dodać składniki, by uzyskać kremowe purée? Postanowiliśmy to sprawdzić i przedstawiamy Wam w związku z tym przepis na idealne purée.
Składniki:
- obrane ziemniaki
- 70 g jogurtu greckiego
- 50 g masła
- sól
- 40 g płynnej śmietanki 18% do zup i sosów.
Sposób przygotowania:
Aby uzyskać kremowe purée ziemniaczane, należy najpierw ugotować ziemniaki, aż będę miękkie i następnie przystępujemy do pozostałych czynności. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i ugniatamy je - rozpuści się bardzo szybko na gorących ziemniakach. Następnie dodajemy śmietankę i jogurt grecki oraz sól - wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Nasze purée jest już gotowe. Ziemniaki można posypać koperkiem! Smacznego!
Tak przygotowane purée ziemniaczane możesz zjeść z pysznym kotletem dewolaj. Przepis według receptury Magdy Gessler, znajdziesz na naszym kanale YouTube: