Zwykłe ubijanie ziemniaków nie wystarczy. Konieczne są te dodatki, by purée wyszło aksamitne i bez grudek

Ziemniaki podawane w postaci purée to ulubiona forma, którą spożywamy z obiadowymi dodatkami. Zdarzają się jednak takie sytuacje, że nasze ziemniaki są suche i niedobre. Poznaj prosty patent, dzięki któremu otrzymasz gładkie i kremowe purée ziemniaczane. Jak to zrobić?

Kremowe puree ziemniaczaneKremowe puree ziemniaczane - Pyszności; Foto materiał z filmu na kanale YouTube Monika Breedijk Baranek
Karol Wiak

Kremowe purée ziemniaczane - szałowy efekt za każdym razem

Nie ulega żadnej wątpliwości, że purée ziemniaczane stanowi jeden z ulubionych dodatków do mięs, czy ryb. W sezonie letnim spożywamy je w całości, gdy jest czas na ziemniaki młode, natomiast w pozostałych miesiącach - utłuczone. Najlepsze są takie, które mają maślany smak i gładką konsystencję. Oczywiście istnieje tu prosty patent, który sprawi, że otrzymamy kremowe purée ziemniaczane. Co należy zrobić? Przede wszystkim dodać masło, masło i jeszcze raz śmietankę. Swój sposób pokazał nam jeden z zagranicznych tiktokerów.

Na przedstawionym przez niego filmie, widzimy, że najpierw gotuje on ziemniaki w mundurkach, następnie je obiera, tłucze, dodaje dużą ilość masła, śmietanę oraz sól. Wszystko dokładnie miesza i otrzymuje naprawdę zadowalający efekt w postaci kremowego ziemniaczanego purée. Zastosuj to rozwiązanie w swoim własnym domu i ciesz się wyjątkowym smakiem ziemniaków.

Jak przygotować kremowe purée ziemniaczane krok po kroku?

Co należy zrobić i w jakich proporcjach dodać składniki, by uzyskać kremowe purée? Postanowiliśmy to sprawdzić i przedstawiamy Wam w związku z tym przepis na idealne purée.

Składniki:

  • obrane ziemniaki
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 50 g masła
  • sól
  • 40 g płynnej śmietanki 18% do zup i sosów.

Sposób przygotowania:

Obrazek
Ziemniaczane puree - Pyszności

Aby uzyskać kremowe purée ziemniaczane, należy najpierw ugotować ziemniaki, aż będę miękkie i następnie przystępujemy do pozostałych czynności. Do ugotowanych ziemniaków dodajemy masło i ugniatamy je - rozpuści się bardzo szybko na gorących ziemniakach. Następnie dodajemy śmietankę i jogurt grecki oraz sól - wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Nasze purée jest już gotowe. Ziemniaki można posypać koperkiem! Smacznego!

Tak przygotowane purée ziemniaczane możesz zjeść z pysznym kotletem dewolaj. Przepis według receptury Magdy Gessler, znajdziesz na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem