PrzepisSałatkiUgotuj fasolkę i polej ją tym sosem. Tak dobrej jeszcze jadłeś

Ugotuj fasolkę i polej ją tym sosem. Tak dobrej jeszcze jadłeś

Młoda fasolka szparagowa zagościła już na straganach. To idealny moment, żeby przygotować prostą sałatkę szparagową z rześkim, cytrusowym sosem i odrobiną fety. Jest tak dobra, że można jeść ją na okrągło, przez cały sezon.

Sałatka z fasolki szparagowej w cytrusowym sosie.
Sałatka z fasolki szparagowej w cytrusowym sosie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | onlynuta

05.06.2024 17:46

Lato to najsmaczniejsza pora roku. To właśnie wtedy pojawiają się pyszne sezonowe warzywa, takie jak truskawki, maliny, groszek cukrowy czy fasolka szparagowa. Ta ostatnia gości na talerzach wyjątkowo często.

Wystarczy ją umyć, osuszyć, odciąć twarde końcówki i wrzucić na kilka minut do wrzącej wody, aby cieszyć się jej wyjątkowym smakiem. Tradycyjnie podaje się ją z odrobiną masła i bułki tartej, jednak ta wersja jest wyjątkowo ciężka. Szukasz przepisów na fasolkę szparagową? Wypróbuj tę letnią sałatkę, a na stałe wpisze się w twoje letnie menu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić dobrą fasolkę szparagową?

Sezon na fasolkę szparagową zaczyna się już w czerwcu. Trwa niespełna dwa miesiące. Nic więc dziwnego, że w tym czasie tak często gości na naszych stołach. Jak przygotować dobrą fasolkę? Wystarczy wrzucić ją do wrzącej, lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Taka fasolka nie potrzebuje dodatków. Jest słodka, jędrna i soczysta.

Mimo to, większość z nas polewa ją odrobiną roztopionego masła i podprażoną bułką tartą. Fasolka w tym wydaniu znika ze stołu jako pierwsza. Warzywo można wykorzystać też do prostej, letniej zupy albo przygotować z niej pełnoprawną sałatkę, która syci na długie godziny.

Bazą sałatki jest oczywiście fasolka, jednak sekretem jej smaku jest wyjątkowy, cytrusowy sos, który nadaje jej lekkości. Kwaśny smak sałatki przełamuje słona i tłusta feta oraz chrupiące orzechy. Nie sposób się od niej oderwać.

Sałatka z fasolką szparagową — przepis

Składniki:

  • 1 kg fasolki szparagowej,
  • 10 pomidorków cherry,
  • gałązka bazylii,
  • 1 szalotka,
  • 2 łyżki musztardy,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka oliwy,
  • łyżka miodu,
  • sok z całej cytryny,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 100 g sera feta,
  • 50 g dowolnych orzechów.

Przygotowanie:

  1. Fasolkę umyj i osusz. Odetnij twarde końcówki. Wrzuć ją do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotuj ją przez 10-15 minut, aż stanie się miękka.
  2. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy. Połącz oba składniki ze sobą. Dodaj do nich oliwę, sól, pieprz, miód, musztardę oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę.
  3. Ugotowaną fasolę zanurz w zimnej wodzie, żeby nie straciła swojego koloru. Odcedź ją na sitku i przełóż go dużej miski. Połóż na niej pomidorki i liście bazylii. Posyp ją podprażonymi owocami i pokruszoną fetą. Na końcu polej sałatkę przygotowanym wcześniej dressingiem.



Wybrane dla Ciebie