Kroję na plastry i posypuję serem. Tak podana cukinia to mistrzostwo świata
Słony ser, aromatyczne zioła i oczywiście ona — moja tegoroczna faworytka, czyli grillowana cukinia. Z tych kilku składników składam pyszną potrawę, która w te wakacje będzie się pojawiała u mnie w domu jeszcze wiele razy. Tobie polecam zrobić to samo!
20.06.2024 | aktual.: 20.06.2024 11:40
Od niepamiętnych lat miałem problem ze skomponowaniem listy pomysłów na zdrową kolację. Chodziło o potrawy, które nie tylko nie obciążą żołądka i nie przyprawią mnie zaraz o zgagę, ale także będą dobrze smakować. W końcu musiałem pogodzić się z faktem, że tosty z szynką i ketchupem niespecjalnie lubią się z moim organizmem i musiałem w związku z tym podjąć zdecydowane działania. Pytanie brzmiało: co tu przygotować? Jednym z produktów, które mnie wtedy zainteresowały, była cukinia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierwszy wybór padł na placki z cukinii. Lubię je do dzisiaj, chociaż uczciwie przyznam, że na samą myśl o znalezieniu alternatywy dla tego dania, poczułem ulgę. Postanowiłem pójść na żywioł: pociąłem cukinię w krążki, zgrillowałem i dodałem jeszcze kilka składników. Nagle zorientowałem się, że właśnie stworzyłem nie tylko idealną kolację, ale także wspaniały dodatek do rodzinnego grilla. Tę kompozycję wcielałem już w życie niejednokrotnie i z ulgą stwierdzam, że posmakowała nie tylko mi, ale także pozostałym członkom rodziny.
Przygotowanie jest banalnie proste, a pełny przepis na taką cukinię zamieszam poniżej. Jak go wykorzystasz? Jako pomysł na kolację, przekąskę w ciągu dnia, a może side dish do grillowanej karkówki? Na pewno coś wymyślisz!
Grillowana cukinia z serem i ziołami
Składniki:
- 1 cukinia,
- 200 g fety,
- garść orzechów pinii (lub innych),
- pęczek pietruszki,
- odrobina soku z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- suszony rozmaryn,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cukinię płuczę, a następnie suszę i kroję w średniej grubości plastry.
- Smaruję warzywa oliwą z oliwek, doprawiam odrobiną soli, pieprzu i suszonego rozmarynu.
- Przygotowaną w ten sposób cukinię grilluję na patelni grillowej. Alternatywnie można użyć piekarnika: rozgrzać do 180 stopni i piec przez około 20 minut.
- Na koniec skrapiam cukinię sokiem z cytryny, posypuję serem feta, posiekaną natką pietruszki i orzeszkami. Gotowe — można zajadać!