Dziś nie smażę z niej placków, tylko piekę ciasto. Sąsiadka już się zapowiedziała z wizytą
"Będziesz miała dziś coś słodkiego do kawy?" — spytała mnie rano sąsiadka. Pomyślałam, że jeszcze w tym roku nie robiłam ciasta z cukinią. Przygotowuje się je szybko, jest puszyste, wilgotne i ma cytrynowy posmak. Sąsiadka już się nie może doczekać, bo dobrze pamięta ten wypiek z ubiegłego sezonu.
09.07.2024 18:55
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Ciasta z dodatkiem warzyw to zdrowy trend. Zaczęło się od wypieku z dodatkiem marchewki, teraz dołączyły do niej buraki, pomidory, szpinak i oczywiście cukinia. To niezwykle wszechstronne warzywa. Nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Cytrusowa nuta
Cukinia w słodkich wypiekach nikogo nie dziwi. Już od kilku lat wiadomo, że sprawdza się w tym doskonale. Nadaje ciastu wilgoci i subtelnej słodyczy. Często jest stosowana do wypieków czekoladowych, ale mnie uwiodła w deserze z cytrynową nutą. Cukinia ma dość neutralny smak, dlatego można komponować ją z różnymi ciastami. Do tych bez kakao czy czekolady, szczególnie nadaje się żółta cukinia (delikatniejsza, odrobinę słodsza). Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą najlepiej smakuje z cukrem pudrem lub z lukrem cytrynowym.
Zielona czy żółta
O tej porze roku bez problemu można kupić oba rodzaje cukinii. Zielona jest znacznie bardziej popularna. Jednak te warzywa oprócz koloru skórki wiele nie różni. Żółta uchodzi za delikatniejszą i słodszą. Zielona ma twardszą skórkę. I jedna i druga zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Najważniejsze to witamina A, C, K oraz minerały, m.in. magnez, potas, wapń i żelazo. Cukinia jest lekkostrawna, dobrze działa na żołądek i ma niewiele kalorii. Ciasto to tylko jeden ze sposobów, by w diecie było więcej warzyw. Cukinię przede wszystkim warto dodawać do sałatek.
Ciasto cukiniowe z cytrynowym posmakiem — przepis
Składniki:
- 5 jajek,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 szklanka oleju,
- 3 szklanki mąki,
- 2 szklanki startej cukinii,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka startej skórki z cytryny (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Obierz cukinię i wydrąż gniazda nasienne. Potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Pozostaw ją na durszlaku na ok. godzinę. W przypadku bardziej soczystej cukinii trzeba ją odcisnąć przed dodaniem do ciasta.
- Jajka ucieraj mikserem, jednocześnie dosypuj oba rodzaje cukru. Gdy krem będzie puszysty, nie przerywając miksowania, dolewaj cienkim strumieniem olej. Potem dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
- Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj.
- Na koniec dołóż cukinię, wymieszaj masę tylko łyżką.
- Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut.