Dziś nie smażę z niej placków, tylko piekę ciasto. Sąsiadka już się zapowiedziała z wizytą

"Będziesz miała dziś coś słodkiego do kawy?" — spytała mnie rano sąsiadka. Pomyślałam, że jeszcze w tym roku nie robiłam ciasta z cukinią. Przygotowuje się je szybko, jest puszyste, wilgotne i ma cytrynowy posmak. Sąsiadka już się nie może doczekać, bo dobrze pamięta ten wypiek z ubiegłego sezonu.

To ciasto jest idealne do kawy. To ciasto jest idealne do kawy.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Ciasta z dodatkiem warzyw to zdrowy trend. Zaczęło się od wypieku z dodatkiem marchewki, teraz dołączyły do niej buraki, pomidory, szpinak i oczywiście cukinia. To niezwykle wszechstronne warzywa. Nadają się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich wypieków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Cytrusowa nuta

Cukinia w słodkich wypiekach nikogo nie dziwi. Już od kilku lat wiadomo, że sprawdza się w tym doskonale. Nadaje ciastu wilgoci i subtelnej słodyczy. Często jest stosowana do wypieków czekoladowych, ale mnie uwiodła w deserze z cytrynową nutą. Cukinia ma dość neutralny smak, dlatego można komponować ją z różnymi ciastami. Do tych bez kakao czy czekolady, szczególnie nadaje się żółta cukinia (delikatniejsza, odrobinę słodsza). Ciasto cukiniowe z cytrynową nutą najlepiej smakuje z cukrem pudrem lub z lukrem cytrynowym.

Zielona czy żółta

O tej porze roku bez problemu można kupić oba rodzaje cukinii. Zielona jest znacznie bardziej popularna. Jednak te warzywa oprócz koloru skórki wiele nie różni. Żółta uchodzi za delikatniejszą i słodszą. Zielona ma twardszą skórkę. I jedna i druga zawiera mnóstwo składników mineralnych i witamin. Najważniejsze to witamina A, C, K oraz minerały, m.in. magnez, potas, wapń i żelazo. Cukinia jest lekkostrawna, dobrze działa na żołądek i ma niewiele kalorii. Ciasto to tylko jeden ze sposobów, by w diecie było więcej warzyw. Cukinię przede wszystkim warto dodawać do sałatek.

Ciasto cukiniowe z cytrynowym posmakiem — przepis

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 szklanki startej cukinii,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka startej skórki z cytryny (opcjonalnie),
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cukinię i wydrąż gniazda nasienne. Potem zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Pozostaw ją na durszlaku na ok. godzinę. W przypadku bardziej soczystej cukinii trzeba ją odcisnąć przed dodaniem do ciasta.
  2. Jajka ucieraj mikserem, jednocześnie dosypuj oba rodzaje cukru. Gdy krem będzie puszysty, nie przerywając miksowania, dolewaj cienkim strumieniem olej. Potem dodaj sok z cytryny oraz startą skórkę z cytryny.
  3. Mąkę wymieszaj z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodaj ją do masy jajecznej, delikatnie wymieszaj.
  4. Na koniec dołóż cukinię, wymieszaj masę tylko łyżką.
  5. Ciasto przełóż do formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz je w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej