PrzepisCiastaMoja ciocia poczęstowała nas w niedzielę tym ciastem. Każdy prosił o dodatkową porcję

Moja ciocia poczęstowała nas w niedzielę tym ciastem. Każdy prosił o dodatkową porcję

Moja ciocia ma swoje poglądy na każdy temat. Latem to zdecydowanie niepopularne, ale twierdzi, że owoce woli jeść na surowo niż w cieście. Gdy ostatnio ją odwiedziliśmy przygotowała pyszny deser na bazie czekoladowego biszkoptu, a truskawki i czereśnie podała obok. Wszystkim się taki pomysł spodobał.

Ciasto jak z dawnych lat!
Ciasto jak z dawnych lat!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

24.06.2024 08:18

Moja ciocia doskonale pamięta czasy, kiedy WZ-tka była jednym z najpopularniejszych deserów. Można ją było zamówić w każdej kawiarni, kupić w cukierni, ale była też bardzo często przygotowywana w domu. I trzeba przyznać, że to połączenie smaków znane z tego deseru wcale się nie zestarzało, a wręcz uchodzi już za klasykę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Powrót do klasyki

Chodzi oczywiście o połączenie czekoladowego ciasta i śmietankowego kremu. Taki miks wykorzystuje się w wielu deserach i trzeba przyznać, że zawsze się sprawdza. Tym razem moja ciocia lekko odświeżyła przepis na WZ-tkę. Krem przygotowała na bazie śmietany i mascarponne. Dzięki temu był nieco lżejszy. Trzeba przyznać, że taki deser wymaga trochę pracy. Oprócz kremu trzeba upiec czekoladowy biszkopt i przygotować polewę. Jednak efekt zawsze jest spektakularny. Nie ma mowy, by goście nie poprosili o dokładkę. Owoce? Można je podać obok. W dodatku pasują tu prawie wszystkie.

Czekoladowe ciasto z kremem

Składniki:

Na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 3 duże łyżki kakao,
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3/4 szklanki drobnego cukru,
  • szczypta soli.

Na krem:

  • 800 ml dobrze schłodzonej śmietany 30 proc.,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 op. śmietan fix.

Na polewę:

  • 100 g masła,
  • około 100 g cukru ,
  • 3 łyżki mleka,
  • 3 -4 łyżki kakao.

Dodatkowo:

  • konfitura z czarnej porzeczki,
  • 200 ml mocnej, czarnej herbaty,
  • sok z połowy herbaty.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj na przemian cukier i żółtka. Do masy jajecznej przesiej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao, mieszając łyżką drewnianą.
  2. Masę przelej do blaszki o wymiarach 25/36 cm, wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia.
  3. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Potem dobrze je wystudź.
  4. Przygotuj krem. Schłodzoną śmietanę ubijaj mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodawaj stopniowo po łyżce cukier puder, a pod koniec ubijania dodaj śmietan fixy.
  5. Ubitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone. Krem schładzaj w lodówce.
  6. Przygotuj polewę. Masło podgrzewaj aż się rozpuści. Potem dodaj cukier i mieszając dolej mleko. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj.
  7. Biszkopt przekrój na dwa blaty. Spód włóż z powrotem do blaszki już bez papieru do pieczenia, nasącz ponczem z herbaty i soku z cytryny, posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki.
  8. Następnie rozłóż przygotowana śmietanę z serkiem mascarpone.
  9. Nałóż drugi blat, lekko dociskając. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
  10. Wyjmij ciasto z lodówki i polej polewą czekoladową. Ponownie włóż je do lodówki do całkowitego stężenia polewy.
Wybrane dla Ciebie