Moja ciocia poczęstowała nas w niedzielę tym ciastem. Każdy prosił o dodatkową porcję
Moja ciocia ma swoje poglądy na każdy temat. Latem to zdecydowanie niepopularne, ale twierdzi, że owoce woli jeść na surowo niż w cieście. Gdy ostatnio ją odwiedziliśmy przygotowała pyszny deser na bazie czekoladowego biszkoptu, a truskawki i czereśnie podała obok. Wszystkim się taki pomysł spodobał.
24.06.2024 08:18
Moja ciocia doskonale pamięta czasy, kiedy WZ-tka była jednym z najpopularniejszych deserów. Można ją było zamówić w każdej kawiarni, kupić w cukierni, ale była też bardzo często przygotowywana w domu. I trzeba przyznać, że to połączenie smaków znane z tego deseru wcale się nie zestarzało, a wręcz uchodzi już za klasykę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Powrót do klasyki
Chodzi oczywiście o połączenie czekoladowego ciasta i śmietankowego kremu. Taki miks wykorzystuje się w wielu deserach i trzeba przyznać, że zawsze się sprawdza. Tym razem moja ciocia lekko odświeżyła przepis na WZ-tkę. Krem przygotowała na bazie śmietany i mascarponne. Dzięki temu był nieco lżejszy. Trzeba przyznać, że taki deser wymaga trochę pracy. Oprócz kremu trzeba upiec czekoladowy biszkopt i przygotować polewę. Jednak efekt zawsze jest spektakularny. Nie ma mowy, by goście nie poprosili o dokładkę. Owoce? Można je podać obok. W dodatku pasują tu prawie wszystkie.
Czekoladowe ciasto z kremem
Składniki:
Na biszkopt:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki mąki tortowej,
- 3 duże łyżki kakao,
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3/4 szklanki drobnego cukru,
- szczypta soli.
Na krem:
- 800 ml dobrze schłodzonej śmietany 30 proc.,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 op. śmietan fix.
Na polewę:
- 100 g masła,
- około 100 g cukru ,
- 3 łyżki mleka,
- 3 -4 łyżki kakao.
Dodatkowo:
- konfitura z czarnej porzeczki,
- 200 ml mocnej, czarnej herbaty,
- sok z połowy herbaty.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od biszkoptu. Białka oddziel od żółtek, ubij na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawaj na przemian cukier i żółtka. Do masy jajecznej przesiej mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą oraz kakao, mieszając łyżką drewnianą.
- Masę przelej do blaszki o wymiarach 25/36 cm, wcześniej wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut. Potem dobrze je wystudź.
- Przygotuj krem. Schłodzoną śmietanę ubijaj mikserem, gdy zacznie gęstnieć dodawaj stopniowo po łyżce cukier puder, a pod koniec ubijania dodaj śmietan fixy.
- Ubitą śmietanę połącz z serkiem mascarpone. Krem schładzaj w lodówce.
- Przygotuj polewę. Masło podgrzewaj aż się rozpuści. Potem dodaj cukier i mieszając dolej mleko. Podgrzewaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Na koniec dodaj kakao i wymieszaj.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty. Spód włóż z powrotem do blaszki już bez papieru do pieczenia, nasącz ponczem z herbaty i soku z cytryny, posmaruj konfiturą z czarnej porzeczki.
- Następnie rozłóż przygotowana śmietanę z serkiem mascarpone.
- Nałóż drugi blat, lekko dociskając. Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.
- Wyjmij ciasto z lodówki i polej polewą czekoladową. Ponownie włóż je do lodówki do całkowitego stężenia polewy.