WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

W upalne dni zapominam o piekarniku. Tarta z ciastek bez pieczenia zachwyciła moich gości

Tarta to jeden z ulubionych letnich deserów. Kruche ciasto, pyszny krem i sezonowe owoce - naprawdę trudno się jej oprzeć. Jednak kiedy żar leje się z nieba, nie włączam piekarnika nawet na pięć minut. W takie dni przygotowuję alternatywną tartę, której nie trzeba piec. Jest równie pyszna.

Do tej party pasują letnie owoce. Do tej party pasują letnie owoce.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Klasyczna tarta francuska wymaga sporo pracy. Wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta to dopiero pierwszy krok. Potem pieczenie, przygotowanie kremu i dekorowanie owocami, które jest już samą przyjemnością. Czy da się zrobić to szybciej?

Klasyczne zasady

Jeśli korzystasz z klasycznego przepisu, lepiej nic nie zmieniać. Ciasto kruche bez schładzania może po prostu nie wyjść. Pół godziny to absolutne minimum, a najlepiej by ciasto było w lodówce znacznie dłużej. To można jednak zaplanować. Podczas upałów koszmarem jest włączanie piekarnika. Wtedy nagrzewa się mieszkanie, temperatura jeszcze wzrasta, a przecież nie o to nam chodzi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pistacjowe rollsy piekę na okrągło. Szybko się robią, a jeszcze szybciej znikają

Sprawdzą się ciastka

Jednak nawet największe upały nie muszą być przeszkodą w przygotowaniu tego pysznego deseru. Wystarczy w inny sposób przygotować spód. Idealne są do tego ciastka, herbatniki zbożowe typu digestive lub czekoladowe oreo. Wystarczy je rozkruszyć na drobno w blenderze lub włożyć do torebki i potraktować wałkiem. Taki ciasteczkowy pył po prostu wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Później wylep formę na tartę. Następny krok to przygotowanie prostego kremu i owocowa dekoracja. Moi goście byli zachwyceni takim deserem wprost z lodówki.

Ciasteczkowa tarta z owocami

Składniki:

Spód:

  • 300 g ciasteczek, na przykład oreo lub digestive,
  • 60 g masła.

Krem:

  • 250 g mascarpone,
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie,
  • 100-170 g ciasteczek tych samych, które były użyte do spodu.

Dekoracja:

  • ulubione owoce, idealne są jagody, maliny, truskawki, porzeczki,
  • ciasteczka te same, które były użyte do spodu.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub rozbij wałkiem. Połącz je z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy na tartę.
  2. Masa powinna dokładnie przylegać, dociskaj ją dnem szklanki. Schładzaj formę z tartą w lodówce przez przynajmniej godzinę.
  3. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę i drobno pokrój ciasteczka.
  4. Mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder ubij na sztywno. Dodaj lekko przestudzoną, rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszaj. Jeśli dodajesz cukier puder, to jest ten moment. Dodaj też pokruszone ciasteczka.
  5. Krem wyłóż na schłodzony spód i równomiernie go rozprowadź.
  6. Na wierzchu ułóż ulubione owoce, pokrusz ciasteczka. Tartę włóż do lodówki i podawaj schłodzoną.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser