W upalne dni zapominam o piekarniku. Tarta z ciastek bez pieczenia zachwyciła moich gości
Tarta to jeden z ulubionych letnich deserów. Kruche ciasto, pyszny krem i sezonowe owoce - naprawdę trudno się jej oprzeć. Jednak kiedy żar leje się z nieba, nie włączam piekarnika nawet na pięć minut. W takie dni przygotowuję alternatywną tartę, której nie trzeba piec. Jest równie pyszna.
25.06.2024 18:59
Klasyczna tarta francuska wymaga sporo pracy. Wyrobienie i schłodzenie kruchego ciasta to dopiero pierwszy krok. Potem pieczenie, przygotowanie kremu i dekorowanie owocami, które jest już samą przyjemnością. Czy da się zrobić to szybciej?
Klasyczne zasady
Jeśli korzystasz z klasycznego przepisu, lepiej nic nie zmieniać. Ciasto kruche bez schładzania może po prostu nie wyjść. Pół godziny to absolutne minimum, a najlepiej by ciasto było w lodówce znacznie dłużej. To można jednak zaplanować. Podczas upałów koszmarem jest włączanie piekarnika. Wtedy nagrzewa się mieszkanie, temperatura jeszcze wzrasta, a przecież nie o to nam chodzi.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sprawdzą się ciastka
Jednak nawet największe upały nie muszą być przeszkodą w przygotowaniu tego pysznego deseru. Wystarczy w inny sposób przygotować spód. Idealne są do tego ciastka, herbatniki zbożowe typu digestive lub czekoladowe oreo. Wystarczy je rozkruszyć na drobno w blenderze lub włożyć do torebki i potraktować wałkiem. Taki ciasteczkowy pył po prostu wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Później wylep formę na tartę. Następny krok to przygotowanie prostego kremu i owocowa dekoracja. Moi goście byli zachwyceni takim deserem wprost z lodówki.
Ciasteczkowa tarta z owocami
Składniki:
Spód:
- 300 g ciasteczek, na przykład oreo lub digestive,
- 60 g masła.
Krem:
- 250 g mascarpone,
- 330 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 100 g białej czekolady,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie,
- 100-170 g ciasteczek tych samych, które były użyte do spodu.
Dekoracja:
- ulubione owoce, idealne są jagody, maliny, truskawki, porzeczki,
- ciasteczka te same, które były użyte do spodu.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka rozdrobnij w malakserze lub rozbij wałkiem. Połącz je z rozpuszczonym masłem. Masą ciasteczkową wyłóż dno i boki formy na tartę.
- Masa powinna dokładnie przylegać, dociskaj ją dnem szklanki. Schładzaj formę z tartą w lodówce przez przynajmniej godzinę.
- W międzyczasie rozpuść białą czekoladę i drobno pokrój ciasteczka.
- Mascarpone, śmietankę, cukier waniliowy i cukier puder ubij na sztywno. Dodaj lekko przestudzoną, rozpuszczoną białą czekoladę, wymieszaj. Jeśli dodajesz cukier puder, to jest ten moment. Dodaj też pokruszone ciasteczka.
- Krem wyłóż na schłodzony spód i równomiernie go rozprowadź.
- Na wierzchu ułóż ulubione owoce, pokrusz ciasteczka. Tartę włóż do lodówki i podawaj schłodzoną.