Prosta tarta z borówkami. Robię ją w 30 minut, a rodzina jest zachwycona
Słodka, mleczna, pełna soczystych owoców, a przy tym lekka. Czy nie brzmi to jak ciasto idealne? Wypróbuj przepis na prostą tartę z borówkami, a na stale zagości w twoim menu. Przygotowanie zajmie ci mniej niż pół godziny, a efekt zachwyci całą rodzinę.
19.06.2024 13:59
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Borówki to jedne z najpopularniejszych, letnich owoców. W sezonie zjadamy je w ogromnych ilościach, bowiem są smaczne, słodkie, zdrowe i niskokaloryczne. W 100 g owoców znajduje się zaledwie 35 kcal.
Można wykorzystać je do przygotowania dżemów, konfitur, soków, deserów czy ciast, jednak najlepiej smakują na świeżo. Jeśli masz ochotę na deser z borówkami w roli głównej, przygotuj tę prostą tartę, a ciasto na stałe wpisze się w twoje menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta tarta z borówkami. Ugina się od owoców
Tarta z borówkami to jeden z tych wypieków, który nie wymaga zbyt wiele pracy, choć efekt końcowy wskazuje co innego. Wystarczy zagnieść kruche ciasto i podpiec je w piekarniku, a następnie przygotować lekkie niczym chmurka nadzienie. To połączenie bitej śmietany z mascarpone, które doskonale komponuje się ze słodko-kwaśnymi owocami.
Tak przygotowaną masą wypełnia się tartę, a następnie przykrywa się ją owocami. Im jest ich więcej, tym lepiej. Ciasto można wzbogacić o inne, ulubione dodatki, takie jak pokruszona beza, cukier puder, dżem czy inne sezonowe owoce. To jeden z najprostszych przepisów, które sprawdzi się nie tylko przy rodzinnym stole, ale i na imprezę czy przyjęcie urodzinowe.
Prosta tarta z borówkami — przepis
Składniki:
- 150 g mąki,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 100 g masła,
- 500 g mascarpone,
- 250 ml kremówki,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 300 g borówek,
- opcjonalnie: pokruszona beza, starta czekolada, konfitura borówkowa.
Przygotowanie:
- Wyciągnij dużą miskę. Wsyp do niej mąkę. Dodaj jajko, cukier i masło. Całość ugnieć na zwartą i gładką masę. Wstaw ją do zamrażarki na co najmniej 20 minut.
- Po 20 minutach wyciągnij ciasto z zamrażarki i cienko je rozwałkuj. Wyłóż nim formę do tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół. Piecz je przez 15-20 minut, aż się lekko zarumieni.
- Gotowe ciasto postaw do całkowitego wystudzenia i zajmij się przygotowaniem nadzienia.
- Ubij bitą śmietanę razem z cukrem pudrem. Połącz ją z mascarpone. Tak przygotowanym nadzieniem wypełnij tartę i rozprowadź je po powierzchni.
- Na końcu udekoruj tartę owocami. Włóż ją do lodówki na godzinę, aby masa nieco stężała i gotowe. Smacznego!