Moja babcia miesza ten proszek z wodą i podlewa borówki. Latem krzaczek aż się ugina

Borówki to jedne z moich ulubionych owoców. W ogródku mojej babci zawsze rosną na potęgę, a krzaczki aż uginają się pod ciężarem owoców. Jej sekretem jest prosta mieszanka, którą przygotujesz z kuchennych produktów.

Borówki - PysznościBorówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | ValentynVolkov
Ewa Malinowska

Obok dobrej jakości nawozów warto sięgnąć również po naturalne boostery rozrostu roślin. Podlewanie krzaków borówek odpowiednimi produktami sprawi, że krzaczki uginać się będą pod owocami. Moja babcia tuż przed sezonem uzupełnia domowe szafki o  kwasek cytrynowy, który wzmacnia kwitnienie, a tym samym owocowanie. Ten tani środek, często wykorzystywany do domowych porządków, pomaga uzyskać pełne koszyki borówek latem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Najlepszy sposób na borówki

Chociaż kwasek cytrynowy nie dostarcza bezpośrednio wielu składników odżywczych, to działa jak magiczny eliksir dla borówek. Borówki uwielbiają kwaśne pH gleby, a kwasek cytrynowy znakomicie je obniża. Kwaśny napój pobudza metabolizm borówki, dostarczając korzeniom związki, które dają jej zastrzyk energii do wzrostu, kwitnienia i obfitego owocowania.

To najlepszy nawóz do borówki amerykańskiej
To najlepszy nawóz do borówki amerykańskiej © Adobe Stock | New Africa

Kwasek cytrynowy ma właściwości grzybobójcze, co oznacza, że Twoje borówki będą mniej narażone na choroby grzybowe. Dwie korzyści w jednym!

Jak podlewać borówki?

Do konewki wlej litr wody. Dodaj łyżkę kwasku cytrynowego i dokładnie wymieszaj. Powstałym roztworem podlej krzewy. Możesz również dodać 100 ml soku z cytryny do 10 litrów wody.

Przycinanie borówki amerykańskiej.
Przycinanie borówki amerykańskiej. © Adobe Stock | FotoHelin

Wodę można zakwasić również octem. Do 10-litrowej konewki z wodą wodociągową dodaj 5-6 łyżek stołowych octu kuchennego o stężeniu 10 proc. Nie używaj octu spirytusowego ani innych mocniejszych roztworów.

Kiedy sadzić borówki?

Moja babcia pierwsze sadzenie borówek zaczynała pod koniec marca. Warto wtedy pamiętać o odpowiednim i regularnym nawadnianiu - borówki mają płytkie i krótkie pędy.

Borówki uwielbiają słońce! Wybierz miejsce, w którym przez większość dnia będą mogły się nim cieszyć. Idealnym miejscem będzie południowa lub południowo-zachodnia strona ogrodu, gdzie słońce ogrzewa ziemię przez długi czas.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku