Nie masz czasu na robienie zakwasu do żurku? Możesz kupić gotowy, ale koniecznie bez tych składników

Gotujesz wielkanocny żurek na sklepowym zakwasie? Katarzyna Bosacka wyjawiła składniki, które w tym produkcie spożywczym powinny włączać u nas lampkę bezpieczeństwa. Niestety, rynek jest pełen tego typu "rewelacji". Zdecydowanie lepiej się ich wystrzegać.

Zakwas na żurek ze sklepu? Katarzyna Bosacka przestrzegaZakwas na żurek ze sklepu? Katarzyna Bosacka przestrzega
Źródło zdjęć: © Getty Images,, YouTube | EkoBosacka, alicjane

Wiemy, jak to jest przed świętami. Zobowiązując się do zostania gospodarzem czy gospodynią tegorocznego zjazdu rodzinnego, podejmujemy się niemałego wyzwania. Ręce pełne roboty, lista ciast zrobiła się niepokojąco długa, a spis potrzebnych składników zaczyna przyprawiać nas o zawrót głowy. Nic dziwnego, że — chcąc nie chcąc — próbujemy nieco sobie pomóc w potrzebie i uprościć zadanie. W takich sytuacjach często decydujemy się na gotowy zakwas na żurek. I nie ma w tym nic złego. Pod warunkiem że gotowiec nie zawiera pewnych zakazanych składników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Katarzyna Bosacka przestrzega: taki zakwas na żurek nie jest dobrym wyborem

Zamieszczony poniżej filmik może być dla ciebie podpowiedzią, że w naszej opinii najlepszy zakwas na żurek to ten, który przygotowujemy samodzielnie w domu. Nie jesteśmy jednak odrealnieni i wiemy, jak wygląda rzeczywistość. Mówiąc pokrótce: nie zawsze mamy czas na takie zabiegi. Nie widzimy więc nic szczególnie złego w wybraniu się po zakwas do sklepu. Tam jednak warto uzbroić się w odrobinę dociekliwości.

Katarzyna Bosacka, dziennikarka specjalizująca się w wyszukiwaniu i napiętnowaniu niezdrowych produktów spożywczych, pokazała ostatnio, na co uważać podczas kupowania gotowego zakwasu na żurek. Okazuje się, że ten produkt bardzo często jest wzbogacany przez producentów różnymi dodatkami, których raczej wolelibyśmy tam nie widzieć. Najczęściej jest to cukier, maltodekstryna, mleko w proszku, skrobia kukurydziana, ocet spirytusowy albo hydrolizowane białko roślinne.

Zakwas na żurek to najważniejszy składnik tej tradycyjnej zupy
Zakwas na żurek to najważniejszy składnik tej tradycyjnej zupy © Canva | senatorek

Żurek żurkowi nierówny

Wszystkie wymienione powyżej składniki zakwasu na żurek mają jedno zadanie: wydłużyć przydatność do spożycia produktu oraz "nadrobić" smak, którego nie udało się osiągnąć podczas źle przeprowadzonej fermentacji. Jeszcze gorzej wypadają natomiast występujące przed świętami w każdym sklepie gotowe żurki. Katarzyna Bosacka skwitowała je bardzo bezpośrednio:

Czy sięgać po żurki w proszku, torebkach, różnego rodzaju kubeczkach? Nie do końca. Możemy tam znaleźć nawet kilkadziesiąt różnych składników, nawet tłuszcz palmowy, mleko w proszku, wzmacniacze smaku, bardzo dużo soli. Taki żurek nie będzie pyszny, nie będzie świąteczny, będzie paskudny w smaku

A czy ty kupujesz gotowy zakwas na żurek? A może przygotowujesz go samodzielnie od A do Z?

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem