Nigdy nie dodawaj do żurku. Magda Gessler ostrzega, że całkowicie zepsuje smak zupy

Wielkanocne świętowanie bez obecności żurku na stole wydaje się być równie niekompletne, jak święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego karpia na stole. Tymczasem Magda Gessler ostrzega przed pewnymi błędami, które mogą zepsuć smak tej tradycyjnej potrawy.

Żurek według Magdy Gessler nie może zawierać niektórych składnikówŻurek według Magdy Gessler nie może zawierać niektórych składników
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Magda Gessler, Shaiith

Żurek jest jednym z dań, które zawsze gości na wielkanocnym stole. Sekret jego smaku tkwi w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Nieodłącznymi składnikami są również biała kiełbasa, często wędzona, oraz jajko. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto znać kilka wskazówek, które pomogą uniknąć błędów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Magda Gessler apeluje: żurek z tymi składnikami to błąd

Magda Gessler podkreśla, jak ważne jest unikanie pewnych błędów podczas przygotowywania żurku. Zwraca uwagę, że pewne elementy mogą zepsuć cały gar tej tradycyjnej zupy. Kluczowe są tutaj dwa składniki: zakwas i odpowiednie mięso. Jak w rozmowie z Faktem zauważyła Gessler, żurek różni się od barszczu białego tym, że opiera się na zakwasie żytnim, a nie pszennym.

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki!

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest śmietana. Gessler radzi, aby unikać jej dodawania do żurku podczas świąt Wielkanocnych. Dzięki temu zupa będzie lżejsza i bardziej kwaśna:

I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się wskazówkami
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się wskazówkami © Canva | fired1991

Ostatnia porada Magdy Gessler

Innym elementem, który może zepsuć smak tradycyjnej potrawy, jest niewłaściwie dobrana kiełbasa. Wiadomo, że do żurku dodajemy zazwyczaj białą lub szarą kiełbasę. Gessler zaleca wybór tej drugiej, która idealnie sprawdzi się do wywaru. Kiełbasa powinna być dobrze zaparzona. Powinniśmy unikać tych o różowym odcieniu, które zawierają dużo soli peklowanej. "Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa" - radzi Magda Gessler.

Czy zdarzyło ci się popełnić któryś z wytłuszczonych tu przez Magdę Gessler błędów podczas gotowania żurku? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska