Nigdy nie dodawaj do żurku. Magda Gessler ostrzega, że całkowicie zepsuje smak zupy

Wielkanocne świętowanie bez obecności żurku na stole wydaje się być równie niekompletne, jak święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego karpia na stole. Tymczasem Magda Gessler ostrzega przed pewnymi błędami, które mogą zepsuć smak tej tradycyjnej potrawy.

Żurek według Magdy Gessler nie może zawierać niektórych składnikówŻurek według Magdy Gessler nie może zawierać niektórych składników
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Magda Gessler, Shaiith

Żurek jest jednym z dań, które zawsze gości na wielkanocnym stole. Sekret jego smaku tkwi w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Nieodłącznymi składnikami są również biała kiełbasa, często wędzona, oraz jajko. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto znać kilka wskazówek, które pomogą uniknąć błędów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Magda Gessler apeluje: żurek z tymi składnikami to błąd

Magda Gessler podkreśla, jak ważne jest unikanie pewnych błędów podczas przygotowywania żurku. Zwraca uwagę, że pewne elementy mogą zepsuć cały gar tej tradycyjnej zupy. Kluczowe są tutaj dwa składniki: zakwas i odpowiednie mięso. Jak w rozmowie z Faktem zauważyła Gessler, żurek różni się od barszczu białego tym, że opiera się na zakwasie żytnim, a nie pszennym.

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki!

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest śmietana. Gessler radzi, aby unikać jej dodawania do żurku podczas świąt Wielkanocnych. Dzięki temu zupa będzie lżejsza i bardziej kwaśna:

I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się wskazówkami
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się wskazówkami © Canva | fired1991

Ostatnia porada Magdy Gessler

Innym elementem, który może zepsuć smak tradycyjnej potrawy, jest niewłaściwie dobrana kiełbasa. Wiadomo, że do żurku dodajemy zazwyczaj białą lub szarą kiełbasę. Gessler zaleca wybór tej drugiej, która idealnie sprawdzi się do wywaru. Kiełbasa powinna być dobrze zaparzona. Powinniśmy unikać tych o różowym odcieniu, które zawierają dużo soli peklowanej. "Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa" - radzi Magda Gessler.

Czy zdarzyło ci się popełnić któryś z wytłuszczonych tu przez Magdę Gessler błędów podczas gotowania żurku? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości