Nigdy nie dodawaj do żurku. Magda Gessler ostrzega, że całkowicie zepsuje smak zupy

Wielkanocne świętowanie bez obecności żurku na stole wydaje się być równie niekompletne, jak święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnego karpia na stole. Tymczasem Magda Gessler ostrzega przed pewnymi błędami, które mogą zepsuć smak tej tradycyjnej potrawy.

Żurek według Magdy Gessler nie może zawierać niektórych składnikówŻurek według Magdy Gessler nie może zawierać niektórych składników
Źródło zdjęć: © Canva, Facebook | Magda Gessler, Shaiith

Żurek jest jednym z dań, które zawsze gości na wielkanocnym stole. Sekret jego smaku tkwi w odpowiednio przygotowanym zakwasie. Nieodłącznymi składnikami są również biała kiełbasa, często wędzona, oraz jajko. Zanim jednak przystąpimy do gotowania, warto znać kilka wskazówek, które pomogą uniknąć błędów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Magda Gessler apeluje: żurek z tymi składnikami to błąd

Magda Gessler podkreśla, jak ważne jest unikanie pewnych błędów podczas przygotowywania żurku. Zwraca uwagę, że pewne elementy mogą zepsuć cały gar tej tradycyjnej zupy. Kluczowe są tutaj dwa składniki: zakwas i odpowiednie mięso. Jak w rozmowie z Faktem zauważyła Gessler, żurek różni się od barszczu białego tym, że opiera się na zakwasie żytnim, a nie pszennym.

Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki!

Kolejnym składnikiem, na który warto zwrócić uwagę, jest śmietana. Gessler radzi, aby unikać jej dodawania do żurku podczas świąt Wielkanocnych. Dzięki temu zupa będzie lżejsza i bardziej kwaśna:

I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się wskazówkami
Żurek wielkanocny według Magdy Gessler. Restauratorka podzieliła się wskazówkami © Canva | fired1991

Ostatnia porada Magdy Gessler

Innym elementem, który może zepsuć smak tradycyjnej potrawy, jest niewłaściwie dobrana kiełbasa. Wiadomo, że do żurku dodajemy zazwyczaj białą lub szarą kiełbasę. Gessler zaleca wybór tej drugiej, która idealnie sprawdzi się do wywaru. Kiełbasa powinna być dobrze zaparzona. Powinniśmy unikać tych o różowym odcieniu, które zawierają dużo soli peklowanej. "Koniecznie musi to być dobrze zaparzona biała, wręcz szara, kiełbasa" - radzi Magda Gessler.

Czy zdarzyło ci się popełnić któryś z wytłuszczonych tu przez Magdę Gessler błędów podczas gotowania żurku? Daj nam znać!

Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Dodaję do wody, w której moczą się śledzie. Stają się delikatniejsze, a ich zapach bardziej neutralny
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Jedni ją kochają, inni wzdrygają się na samą myśl. Tej świątecznej zupy musisz spróbować
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Może zastąpić jarzynową. Sprawdź, jak zrobić sałatkę milionera
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast barszczu czy grzybowej, gotuję postny rosół. Rodzina kręci nosem, ale po pierwszej łyżce każdy chwali
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
Zamiast gotować w kompocie, dodaję do pierogów. Dzieci zajadają jak szalone
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯