Ciasto Motylek z owocami i kremem na bazie serka mascarpone

Idealny deser oprócz walorów smakowych, powinien odznaczać się również pięknym wyglądem. Takie właśnie jest prześliczne ciasto Motylek z owocami, które aż szkoda jeść. Stanowi wspaniałą propozycję na wakacyjny deser. Jeśli masz ochotę przygotować to fantastyczne ciasto, poniżej podajemy jak to zrobić. 

ObrazekCiasto motylek z owocami - Pyszności
Agnieszka

Urocze ciasto w kształcie motyla to wspaniały pomysł na wakacyjny deser. Deser skrywa w sobie kruche ciasto i rozpływający się w ustach krem. Poza tym został on udekorowany pysznymi owocami, które wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Proces przygotowania ciasta nie jest skomplikowany. Dzięki temu każdy może go zrobić z łatwością.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Ciasto Motylek - składniki

2 jajka

160 g cukru

80 g miodu

100 g masła

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

Krem:

500 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

1/2 szklanki cukru pudru

owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do miski wybij jajka, a następnie wsyp cukier. Całość ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po kolei: roztopione masło, miód i mąkę. Na końcu wsyp sodę oraz sól. Gotowe ciasto powinno odznaczać się jednolitą konsystencją.

Obrazek
Ciasto motylek - Pyszności

Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrób je dłońmi. Następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. W kolejnym kroku wyjmij ciasto z lodówki.

Obrazek
Ciasto motylek - Pyszności

Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj oddzielnie. Przyłóż do ciasta szablon w kształcie motylka. Wytnij w cieście kształt za pomocą ostrego noża. Pamiętaj, aby zachować niewielki odstęp od krawędzi szablonu - ciasto w piekarniku się nieco skurczy. Ciasto ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Obrazek
Wycinanie motylka - Pyszności

Zacznij ubijać śmietankę. W związku z tym użyj do tego blendera Onthego marki Philips. Dzięki niemu masa wyjdzie idealnie kremowa i lekka. Nie przerywając ubijania, dodaj do śmietanki cukier puder. Na końcu połącz ubitą śmietankę z serkiem mascarpone.

Obrazek
Ubijanie - Pyszności

Na pierwszy upieczony spód nałóż krem - szprycuj go za pomocą rękawa cukierniczego. Następnie przykryj całość drugim spodem w kształcie motylka - udekoruj go kremem i ulubionymi owocami.

Obrazek
Ciasto Motylek - Pyszności

Deser wspaniale smakuje z dodatkiem takich owoców jak kiwi, truskawki, borówki czy mandarynki.

Obrazek
Ciasto motylek - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione