Ciasto Motylek z owocami i kremem na bazie serka mascarpone

Idealny deser oprócz walorów smakowych, powinien odznaczać się również pięknym wyglądem. Takie właśnie jest prześliczne ciasto Motylek z owocami, które aż szkoda jeść. Stanowi wspaniałą propozycję na wakacyjny deser. Jeśli masz ochotę przygotować to fantastyczne ciasto, poniżej podajemy jak to zrobić. 

ObrazekCiasto motylek z owocami - Pyszności
Agnieszka

Urocze ciasto w kształcie motyla to wspaniały pomysł na wakacyjny deser. Deser skrywa w sobie kruche ciasto i rozpływający się w ustach krem. Poza tym został on udekorowany pysznymi owocami, które wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Proces przygotowania ciasta nie jest skomplikowany. Dzięki temu każdy może go zrobić z łatwością.

Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:

Ciasto Motylek - składniki

2 jajka

160 g cukru

80 g miodu

100 g masła

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka soli

Krem:

500 ml śmietanki 30%

250 g serka mascarpone

1/2 szklanki cukru pudru

owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Do miski wybij jajka, a następnie wsyp cukier. Całość ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po kolei: roztopione masło, miód i mąkę. Na końcu wsyp sodę oraz sól. Gotowe ciasto powinno odznaczać się jednolitą konsystencją.

Obrazek
Ciasto motylek - Pyszności

Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrób je dłońmi. Następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. W kolejnym kroku wyjmij ciasto z lodówki.

Obrazek
Ciasto motylek - Pyszności

Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj oddzielnie. Przyłóż do ciasta szablon w kształcie motylka. Wytnij w cieście kształt za pomocą ostrego noża. Pamiętaj, aby zachować niewielki odstęp od krawędzi szablonu - ciasto w piekarniku się nieco skurczy. Ciasto ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.

Obrazek
Wycinanie motylka - Pyszności

Zacznij ubijać śmietankę. W związku z tym użyj do tego blendera Onthego marki Philips. Dzięki niemu masa wyjdzie idealnie kremowa i lekka. Nie przerywając ubijania, dodaj do śmietanki cukier puder. Na końcu połącz ubitą śmietankę z serkiem mascarpone.

Obrazek
Ubijanie - Pyszności

Na pierwszy upieczony spód nałóż krem - szprycuj go za pomocą rękawa cukierniczego. Następnie przykryj całość drugim spodem w kształcie motylka - udekoruj go kremem i ulubionymi owocami.

Obrazek
Ciasto Motylek - Pyszności

Deser wspaniale smakuje z dodatkiem takich owoców jak kiwi, truskawki, borówki czy mandarynki.

Obrazek
Ciasto motylek - Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Podpatrzyłam u cioci z Białegostoku. Co roku wszyscy czekają na ten deser
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
Ten przepis zajmuje tyle ile gotuje się makaron. Ekspresowy włoski obiad, idealny na leniwe dni
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀