Ciasto Motylek z owocami i kremem na bazie serka mascarpone
Idealny deser oprócz walorów smakowych, powinien odznaczać się również pięknym wyglądem. Takie właśnie jest prześliczne ciasto Motylek z owocami, które aż szkoda jeść. Stanowi wspaniałą propozycję na wakacyjny deser. Jeśli masz ochotę przygotować to fantastyczne ciasto, poniżej podajemy jak to zrobić.
04.08.2022 | aktual.: 16.03.2024 14:05
Urocze ciasto w kształcie motyla to wspaniały pomysł na wakacyjny deser. Deser skrywa w sobie kruche ciasto i rozpływający się w ustach krem. Poza tym został on udekorowany pysznymi owocami, które wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Proces przygotowania ciasta nie jest skomplikowany. Dzięki temu każdy może go zrobić z łatwością.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Ciasto Motylek - składniki
2 jajka
160 g cukru
80 g miodu
100 g masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wybij jajka, a następnie wsyp cukier. Całość ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po kolei: roztopione masło, miód i mąkę. Na końcu wsyp sodę oraz sól. Gotowe ciasto powinno odznaczać się jednolitą konsystencją.
Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrób je dłońmi. Następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. W kolejnym kroku wyjmij ciasto z lodówki.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj oddzielnie. Przyłóż do ciasta szablon w kształcie motylka. Wytnij w cieście kształt za pomocą ostrego noża. Pamiętaj, aby zachować niewielki odstęp od krawędzi szablonu - ciasto w piekarniku się nieco skurczy. Ciasto ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Zacznij ubijać śmietankę. W związku z tym użyj do tego blendera Onthego marki Philips. Dzięki niemu masa wyjdzie idealnie kremowa i lekka. Nie przerywając ubijania, dodaj do śmietanki cukier puder. Na końcu połącz ubitą śmietankę z serkiem mascarpone.
Na pierwszy upieczony spód nałóż krem - szprycuj go za pomocą rękawa cukierniczego. Następnie przykryj całość drugim spodem w kształcie motylka - udekoruj go kremem i ulubionymi owocami.
Deser wspaniale smakuje z dodatkiem takich owoców jak kiwi, truskawki, borówki czy mandarynki.