Ciasto Motylek z owocami i kremem na bazie serka mascarpone
04.08.2022 13:31, aktual.: 16.03.2024 14:05
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Idealny deser oprócz walorów smakowych, powinien odznaczać się również pięknym wyglądem. Takie właśnie jest prześliczne ciasto Motylek z owocami, które aż szkoda jeść. Stanowi wspaniałą propozycję na wakacyjny deser. Jeśli masz ochotę przygotować to fantastyczne ciasto, poniżej podajemy jak to zrobić.
Urocze ciasto w kształcie motyla to wspaniały pomysł na wakacyjny deser. Deser skrywa w sobie kruche ciasto i rozpływający się w ustach krem. Poza tym został on udekorowany pysznymi owocami, które wspaniale wzbogacają jego wartość odżywczą. Proces przygotowania ciasta nie jest skomplikowany. Dzięki temu każdy może go zrobić z łatwością.
Zobacz cały przepis na naszym kanale YouTube:
Ciasto Motylek - składniki
2 jajka
160 g cukru
80 g miodu
100 g masła
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
Krem:
500 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru pudru
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Do miski wybij jajka, a następnie wsyp cukier. Całość ubij na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawaj po kolei: roztopione masło, miód i mąkę. Na końcu wsyp sodę oraz sól. Gotowe ciasto powinno odznaczać się jednolitą konsystencją.
Gotowe ciasto wyłóż na posypaną mąką stolnicę i wyrób je dłońmi. Następnie zawiń je w folię spożywczą i odstaw do lodówki, aż się schłodzi. W kolejnym kroku wyjmij ciasto z lodówki.
Podziel ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj oddzielnie. Przyłóż do ciasta szablon w kształcie motylka. Wytnij w cieście kształt za pomocą ostrego noża. Pamiętaj, aby zachować niewielki odstęp od krawędzi szablonu - ciasto w piekarniku się nieco skurczy. Ciasto ułóż na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piecz je w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Zacznij ubijać śmietankę. W związku z tym użyj do tego blendera Onthego marki Philips. Dzięki niemu masa wyjdzie idealnie kremowa i lekka. Nie przerywając ubijania, dodaj do śmietanki cukier puder. Na końcu połącz ubitą śmietankę z serkiem mascarpone.
Na pierwszy upieczony spód nałóż krem - szprycuj go za pomocą rękawa cukierniczego. Następnie przykryj całość drugim spodem w kształcie motylka - udekoruj go kremem i ulubionymi owocami.
Deser wspaniale smakuje z dodatkiem takich owoców jak kiwi, truskawki, borówki czy mandarynki.