Posyp nim zlew, a po chwili zauważysz ogromną różnicę. Taniej i lepiej się nie da 

Sprzątanie kuchni po przygotowaniu niezwykle smacznych potraw to nie lada wyzwanie. Szczególnie narażony na spożywcze zanieczyszczenia jest zlew w naszej domowej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, jak wyczyścić kuchenny zlew, to wiedz, że najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie tu kwasek cytrynowy.

Czyszczenie zlewu kwaskiem cytrynowymCzyszczenie zlewu kwaskiem cytrynowym - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wyczyścić kuchenny zlew? Użyj kwasku cytrynowego!

Kwasek cytrynowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Używamy go przede wszystkim do uregulowania kwasowości naszych potraw, ale coraz częściej również do sprzątania. Wszyscy dobrze wiemy, że dokładne wyczyszczenie kuchni, czy zlewu, najczęściej jest związane z zastosowaniem drażniących środków chemicznych. Są jednak ekologiczne i niezwykle tanie rozwiązania. Świetnym przykładem będzie tu nasz kwasek cytrynowy. W połączeniu z sodą i płynem do mycia naczyń zapewnia wspaniały efekt, dzięki czemu już nigdy więcej nie będziecie musieli się zastanawiać, jak wyczyścić kuchenny zlew.

Obrazek
Kwasek cytrynowy - Pyszności; Foto Canva.com

Kwasek cytrynowy w połączeniu z sodą i płynem do mycia naczyń uporają się nawet z tymi najtrudniejszymi plamami i zanieczyszczeniami w kuchni, nie tylko na zlewie. Innym, niezwykle ważnym zastosowaniem kwasku cytrynowego jest użycie go do odetkania rur w kuchni. Zazwyczaj sięgamy po kreta, ale w tym przypadku dobrze jest użyć właśnie kwasku. Wystarczy wsypać dwie saszetki kwasu do odpływu i następnie zalać szklanką ciepłej wody.

Jak prawidłowo czyścić zlew z wykorzystaniem kwasku cytrynowego?

Dzięki zastosowaniu tej metody drażniące środki chemiczne nie będą Ci już potrzebne! Jak wyczyścić kuchenny zlew? To bardzo proste! Wystarczy, że na początku wyszorujecie zlew płynem do mycia naczyń. Kolejny krok to posypanie go dużym opakowaniem sody oczyszczonej i trzema małymi opakowaniami kwasku cytrynowego. Wszystko powinno zacząć się pienić. Należy pozostawić naszą mieszankę na kilka minut na naszym zlewie. Po tym czasie dobrze będzie spłukać wszystko wodą i wytrzeć do sucha. Efekt będzie naprawdę zadowalający!

Obrazek
Zlew - Pyszności; Foto pixabay.com

Dobrze jest stosować kwasek cytrynowy w swojej kuchni w miarę regularnie. Najlepszą opcją będzie tu użycie raz lub nawet dwa razy w tygodniu. Dzięki porządkowi w kuchni, przygotowanie wszystkich dań z Pyszności.pl, stanie się dużo prostsze!

Zobacz na naszym kanale YouTube film odnośnie 7 czynności, na które marnujemy najwięcej czasu w kuchni:

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat