Posyp nim zlew, a po chwili zauważysz ogromną różnicę. Taniej i lepiej się nie da 

Sprzątanie kuchni po przygotowaniu niezwykle smacznych potraw to nie lada wyzwanie. Szczególnie narażony na spożywcze zanieczyszczenia jest zlew w naszej domowej kuchni. Jeśli zastanawiasz się, jak wyczyścić kuchenny zlew, to wiedz, że najlepszym i najprostszym rozwiązaniem będzie tu kwasek cytrynowy.

Czyszczenie zlewu kwaskiem cytrynowymCzyszczenie zlewu kwaskiem cytrynowym - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak wyczyścić kuchenny zlew? Użyj kwasku cytrynowego!

Kwasek cytrynowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Używamy go przede wszystkim do uregulowania kwasowości naszych potraw, ale coraz częściej również do sprzątania. Wszyscy dobrze wiemy, że dokładne wyczyszczenie kuchni, czy zlewu, najczęściej jest związane z zastosowaniem drażniących środków chemicznych. Są jednak ekologiczne i niezwykle tanie rozwiązania. Świetnym przykładem będzie tu nasz kwasek cytrynowy. W połączeniu z sodą i płynem do mycia naczyń zapewnia wspaniały efekt, dzięki czemu już nigdy więcej nie będziecie musieli się zastanawiać, jak wyczyścić kuchenny zlew.

Obrazek
Kwasek cytrynowy - Pyszności; Foto Canva.com

Kwasek cytrynowy w połączeniu z sodą i płynem do mycia naczyń uporają się nawet z tymi najtrudniejszymi plamami i zanieczyszczeniami w kuchni, nie tylko na zlewie. Innym, niezwykle ważnym zastosowaniem kwasku cytrynowego jest użycie go do odetkania rur w kuchni. Zazwyczaj sięgamy po kreta, ale w tym przypadku dobrze jest użyć właśnie kwasku. Wystarczy wsypać dwie saszetki kwasu do odpływu i następnie zalać szklanką ciepłej wody.

Jak prawidłowo czyścić zlew z wykorzystaniem kwasku cytrynowego?

Dzięki zastosowaniu tej metody drażniące środki chemiczne nie będą Ci już potrzebne! Jak wyczyścić kuchenny zlew? To bardzo proste! Wystarczy, że na początku wyszorujecie zlew płynem do mycia naczyń. Kolejny krok to posypanie go dużym opakowaniem sody oczyszczonej i trzema małymi opakowaniami kwasku cytrynowego. Wszystko powinno zacząć się pienić. Należy pozostawić naszą mieszankę na kilka minut na naszym zlewie. Po tym czasie dobrze będzie spłukać wszystko wodą i wytrzeć do sucha. Efekt będzie naprawdę zadowalający!

Obrazek
Zlew - Pyszności; Foto pixabay.com

Dobrze jest stosować kwasek cytrynowy w swojej kuchni w miarę regularnie. Najlepszą opcją będzie tu użycie raz lub nawet dwa razy w tygodniu. Dzięki porządkowi w kuchni, przygotowanie wszystkich dań z Pyszności.pl, stanie się dużo prostsze!

Zobacz na naszym kanale YouTube film odnośnie 7 czynności, na które marnujemy najwięcej czasu w kuchni:

Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀