InspiracjeNie gotuję botwinki w zupie. Łączę ją z tymi składnikami i po dokładkę ustawia się kolejka

Nie gotuję botwinki w zupie. Łączę ją z tymi składnikami i po dokładkę ustawia się kolejka

Botwinka to świetny dodatek do tarty.
Botwinka to świetny dodatek do tarty.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

30.05.2024 10:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kupujesz pęczek pięknej botwinki i pierwszy pomysł, jaki się pojawia to - ugotuję wiosenną zupę. Jest bardzo dobry, ale warto też pomyśleć o innych przepisach z tym warzywem w roli głównej. Mój zdecydowanie ulubiony to tarta z w stylu francuskim. Połączenie botwinki z serem zawsze robi wrażenie na gościach.

Francuzi kochają tarty, zarówno te na słodko, jak i wytrawne. Obie te wersje traktują mocno sezonowo. Warto brać z nich przykład i kiedy jest świeża botwinka, wykorzystywać ją do wielu różnych potraw, próbować nowych. Tarta to świetna propozycja.

Zawsze sezonowo

Tarta to pyszne kruche ciasto z nadzieniem. We Francji jest bardzo popularna, bo można jeść ją na ciepło i na zimno, zawsze pasuje do niej lekka sałata. Jednak liczy się nie tylko "praktyczność" tego dania. Jest w niej wszystko, co kochają Francuzi i co definiuje ich kuchnię. Spód z kruchego ciasta na bazie masła, nadzienie z sezonowych warzyw i z dodatkiem sera, śmietanowy sos doprawiony ziołami. W tą kompozycję świetnie wpisuje się delikatna botwinka w duecie z serem kozim.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealna na piknik

Jeśli radzisz sobie z ciastem kruchym, tarta to będzie dla ciebie łatwy wypiek. W kruchym cieście istotne są proporcje składników oraz dobre wyrobienie. Ważne jest też schłodzenie. Na farsz wystarczy przesmażyć drobno pokrojoną botwinkę z czosnkiem. Zalewa się ją wraz z serem kozim śmietanowo-jajecznym sosem, który w piekarniku się zrumieni i połączy składniki. We Francji tarty doprawia się świeżymi ziołami, bo mogą one nadać im bardziej wyrazisty charakter. Do tarty botwinkowej pasuje rozmaryn lub tymianek. Taka tarta świetnie nadaje się do zabrania na wiosenny piknik.

Przepis na tarte z botwinką

Składniki:

Na ciasto:

  • 160 g mąki pszennej,
  • 70 g mąki pszennej razowej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 2 żółtka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki zimnej wody opcjonalnie.

Na farsz:

  • 1 pęczek botwinki,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 g kwaśnej śmietany 12 proc.,
  • 2 jajka,
  • 100 g koziego sera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • tymianek do smaku,
  • gałązka rozmarynu opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj dwa rodzaje mąk, zimne masło pokrojone w kostkę, sól. Za pomocą miksera lub ręcznie rozetrzyj masło, aż powstanie konsystencja piasku. Następnie wbij żółtka, możesz dolać wody. Szybko wyrób ciasto, które zawiń folię spożywczą i schładzaj je w lodówce przez około 30 minut.
  2. Potem rozwałkuj je między dwoma kawałkami folii spożywczej i wylep nim formę na tarte, ciasto ponakłuwaj widelcem. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego na 180 stopni C i piecz 20 minut.
  3. Botwinkę oraz czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozpuścić masło z olejem i przesmaż czosnek oraz botwinkę. Potem przełóż je i odstaw do ostygnięcia.
  4. Roztrzep jajka, dodaj do nich śmietanę i dokładnie wymieszaj, a potem dopraw do smaku przyprawami i ziołami.
  5. Na podpieczonym cieście rozprowadź botwinkę z czosnkiem, zalej masą jajeczną, a na wierzchu ułóż plasterki koziego sera. Wstaw ponownie do piekarnika i piecz około 30-35 minut aż wierzch tarty się lekko zrumieni. Pod koniec pieczenia na wierzchu tarty ułóż gałązki rozmarynu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także