Ciasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł inne
Ciasto Milenka to istna gratka dla każdego miłośnika słodkości. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze w deserach - wilgotny biszkopt, kremowy budyń i aksamitną polewę czekoladową. Wygląda imponująco, niczym wyrób z ekskluzywnej cukierni, a przy tym jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu.
28.04.2024 11:17
Gwarantuję, że ciasto Milenka skradnie serca wszystkich gości na rodzinnych uroczystościach. Jestem pewny, że moja teściowa nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł coś innego! Ten deser jest tak pyszny, że nie sposób o nim zapomnieć. Idealnie sprawdzi się również jako pomysł na niedzielne ciasto.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na ciasto Milenka:
Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):
Biszkopt:
- 240 g mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 5 łyżek oleju.
Masa budyniowa:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 700 ml mleka,
- Sok z 1/2 cytryny,
- 200 g miękkiego masła,
- Pół szklanki cukru.
Polewa czekoladowa:
- 40-50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- 5 łyżek śmietanki 18% lub 30 proc.
Dodatkowo:
- ciastka z galaretką (np. delicje).
Biszkopt:
- Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia kryształków.
- Dodaję żółtka i delikatnie mieszam.
- Przesiewam mąkę i ostrożnie łączę z masą jajeczną.
- Ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 175°C przez około 30 minut.
Masa budyniowa:
- Budynie rozrabiam w odrobinie mleka.
- Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam do niego mieszankę budyniową, energicznie mieszając.
- Studzę budyń.
- Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Stopniowo dodaję zimny budyń, cały czas miksując.
Polewa czekoladowa:
- Czekoladę roztapiam ze śmietanką.
Składanie ciasta:
- Biszkopt przekrawam na trzy blaty.
- Każdy blat nasączam kawą lub herbatą.
- Na pierwszy blat wykładam połowę masy budyniowej.
- Przykrywam drugim blatem biszkoptu i wykładam resztę masy.
- Przykrywam trzecim blatem biszkoptu.
- Ciasto polewam czekoladą.
Przygotowując ciasto Milenka, możemy być pewni, że zachwyci ono wszystkich smakoszy. To idealny deser na każdą okazję, który z pewnością podbije serca bliskich.