Ciasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł inne

Ciasto Milenka to istna gratka dla każdego miłośnika słodkości. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze w deserach - wilgotny biszkopt, kremowy budyń i aksamitną polewę czekoladową. Wygląda imponująco, niczym wyrób z ekskluzywnej cukierni, a przy tym jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu.

Ciasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekła inneCiasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekła inne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vinicef
Marcin Michałowski

Gwarantuję, że ciasto Milenka skradnie serca wszystkich gości na rodzinnych uroczystościach. Jestem pewny, że moja teściowa nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł coś innego! Ten deser jest tak pyszny, że nie sposób o nim zapomnieć. Idealnie sprawdzi się również jako pomysł na niedzielne ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna sałatka à la pomidor. Zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem

Przepis na ciasto Milenka:

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 5 łyżek oleju.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 700 ml mleka,
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • 200 g miękkiego masła,
  • Pół szklanki cukru.

Polewa czekoladowa:

  • 40-50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 5 łyżek śmietanki 18% lub 30 proc.

Dodatkowo:

  • ciastka z galaretką (np. delicje).

Biszkopt:

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia kryształków.
  2. Dodaję żółtka i delikatnie mieszam.
  3. Przesiewam mąkę i ostrożnie łączę z masą jajeczną.
  4. Ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 175°C przez około 30 minut.

Masa budyniowa:

  1. Budynie rozrabiam w odrobinie mleka.
  2. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam do niego mieszankę budyniową, energicznie mieszając.
  3. Studzę budyń.
  4. Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
  5. Stopniowo dodaję zimny budyń, cały czas miksując.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę roztapiam ze śmietanką.

Składanie ciasta:

  1. Biszkopt przekrawam na trzy blaty.
  2. Każdy blat nasączam kawą lub herbatą.
  3. Na pierwszy blat wykładam połowę masy budyniowej.
  4. Przykrywam drugim blatem biszkoptu i wykładam resztę masy.
  5. Przykrywam trzecim blatem biszkoptu.
  6. Ciasto polewam czekoladą.

Przygotowując ciasto Milenka, możemy być pewni, że zachwyci ono wszystkich smakoszy. To idealny deser na każdą okazję, który z pewnością podbije serca bliskich.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej