PrzepisCiastaCiasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł inne

Ciasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł inne

Ciasto Milenka to istna gratka dla każdego miłośnika słodkości. Łączy w sobie wszystko, co najlepsze w deserach - wilgotny biszkopt, kremowy budyń i aksamitną polewę czekoladową. Wygląda imponująco, niczym wyrób z ekskluzywnej cukierni, a przy tym jest zaskakująco łatwe w przygotowaniu.

Ciasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekła inne
Ciasto Milenka jest obowiązkowe na imieninach teściowej. Nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekła inne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | vinicef

28.04.2024 11:17

Gwarantuję, że ciasto Milenka skradnie serca wszystkich gości na rodzinnych uroczystościach. Jestem pewny, że moja teściowa nie wybaczyłaby mi, gdybym upiekł coś innego! Ten deser jest tak pyszny, że nie sposób o nim zapomnieć. Idealnie sprawdzi się również jako pomysł na niedzielne ciasto.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na ciasto Milenka:

Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm):

Biszkopt:

  • 240 g mąki pszennej,
  • 6 jajek,
  • 200 g drobnego cukru,
  • 5 łyżek oleju.

Masa budyniowa:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 700 ml mleka,
  • Sok z 1/2 cytryny,
  • 200 g miękkiego masła,
  • Pół szklanki cukru.

Polewa czekoladowa:

  • 40-50 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
  • 5 łyżek śmietanki 18% lub 30 proc.

Dodatkowo:

  • ciastka z galaretką (np. delicje).

Biszkopt:

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i miksuję do rozpuszczenia kryształków.
  2. Dodaję żółtka i delikatnie mieszam.
  3. Przesiewam mąkę i ostrożnie łączę z masą jajeczną.
  4. Ciasto wylewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 175°C przez około 30 minut.

Masa budyniowa:

  1. Budynie rozrabiam w odrobinie mleka.
  2. Pozostałe mleko zagotowuję i wlewam do niego mieszankę budyniową, energicznie mieszając.
  3. Studzę budyń.
  4. Masło ucieram z cukrem na jasną, puszystą masę.
  5. Stopniowo dodaję zimny budyń, cały czas miksując.

Polewa czekoladowa:

  1. Czekoladę roztapiam ze śmietanką.

Składanie ciasta:

  1. Biszkopt przekrawam na trzy blaty.
  2. Każdy blat nasączam kawą lub herbatą.
  3. Na pierwszy blat wykładam połowę masy budyniowej.
  4. Przykrywam drugim blatem biszkoptu i wykładam resztę masy.
  5. Przykrywam trzecim blatem biszkoptu.
  6. Ciasto polewam czekoladą.

Przygotowując ciasto Milenka, możemy być pewni, że zachwyci ono wszystkich smakoszy. To idealny deser na każdą okazję, który z pewnością podbije serca bliskich.

Wybrane dla Ciebie