PrzepisDeseryGenialny deser bez pieczenia. Wystarczy zalać biszkopty aksamitnym kremem i włożyć do lodówki

Genialny deser bez pieczenia. Wystarczy zalać biszkopty aksamitnym kremem i włożyć do lodówki

Czekoladowy deser bez pieczenia
Czekoladowy deser bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

14.04.2024 13:00

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Szukasz pomysłu na deser bez pieczenia? Jesteś w odpowiednim miejscu, bo oto przed tobą jeden z najlepszych przepis na proste ciasto niewymagające włączania piekarnika. Ten aksamitny krem o czekoladowym smaku długo nie daje o sobie zapomnieć.

Biszkopty i budyń - to proste i genialne rozwiązanie na deser bez pieczenia, bo przyrządzić go można setki różnych sposobów. Ten poniższy spodoba się fanom czekoladowych nut. Zakochasz się po pierwszym kęsie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić deser bez pieczenia?

Chcąc przygotować prosty deser bez pieczenia, wystarczy wygrzebać z szafki opakowanie herbatników czy biszkoptów, skropić je mlekiem skondensowanym, kawą, ulubionym likierem i przełożyć nimi warstwy kremu. Krem natomiast przygotujesz na wiele różnych sposobów, a ten najprostszy i najbardziej popularny to budyń. Najlepszy jest ten domowej roboty, jednakże zawsze można posiłkować się kupnym.

Czekoladowy deser bez pieczenia z poniższego przepisu może udekorować skromną warstwą kakao lub wręcz przeciwnie - rozpuszczoną czekoladą, ulubionymi orzechami czy kolorową posypką. Pamiętaj, że ciasto musi być schłodzone, inaczej z kremowej warstwy zostanie mokra plama. Najpierw odstaw je w miejsce o temperaturze, by ostygło (budyń będzie gorący), a dopiero później włóż do lodówki. Deser bez pieczenia powinien być gotowy po co najmniej czterech godzinach.

Aksamitny krem to najważniejszy składnik deseru bez pieczenia
Aksamitny krem to najważniejszy składnik deseru bez pieczenia© Pixabay

Deser bez pieczenia na biszkoptach. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l mleka,
  • 200 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 140 podłużnych biszkoptów,
  • pół szklanki cukru,
  • 90 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • orzechy do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Biszkopty lekko zwilż mlekiem (przygotuj do tego ok. 500 ml mleka), a następnie wyłóż nimi dno niedużej blachy.
  2. Pozostałe (ok. 1 l) mleko wymieszaj ze śmietanką, dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy, skrobię ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Dodaj pokruszoną czekoladę i podgrzewaj całość, cały czas mieszając. Gotuj, aż masa stanie się gęsta.
  4. Masę przelej na biszkopty i wyrównaj całość i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Gotowe ciasto bez pieczenia posyp kakao i orzechami.