Genialny deser bez pieczenia. Wystarczy zalać biszkopty aksamitnym kremem i włożyć do lodówki

Szukasz pomysłu na deser bez pieczenia? Jesteś w odpowiednim miejscu, bo oto przed tobą jeden z najlepszych przepis na proste ciasto niewymagające włączania piekarnika. Ten aksamitny krem o czekoladowym smaku długo nie daje o sobie zapomnieć.

Czekoladowy deser bez pieczeniaCzekoladowy deser bez pieczenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Biszkopty i budyń - to proste i genialne rozwiązanie na deser bez pieczenia, bo przyrządzić go można setki różnych sposobów. Ten poniższy spodoba się fanom czekoladowych nut. Zakochasz się po pierwszym kęsie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Tej wiosny zaskocz swoich bliskich i przygotuj babkę w postaci zielonej łąki

Jak zrobić deser bez pieczenia?

Chcąc przygotować prosty deser bez pieczenia, wystarczy wygrzebać z szafki opakowanie herbatników czy biszkoptów, skropić je mlekiem skondensowanym, kawą, ulubionym likierem i przełożyć nimi warstwy kremu. Krem natomiast przygotujesz na wiele różnych sposobów, a ten najprostszy i najbardziej popularny to budyń. Najlepszy jest ten domowej roboty, jednakże zawsze można posiłkować się kupnym.

Czekoladowy deser bez pieczenia z poniższego przepisu może udekorować skromną warstwą kakao lub wręcz przeciwnie - rozpuszczoną czekoladą, ulubionymi orzechami czy kolorową posypką. Pamiętaj, że ciasto musi być schłodzone, inaczej z kremowej warstwy zostanie mokra plama. Najpierw odstaw je w miejsce o temperaturze, by ostygło (budyń będzie gorący), a dopiero później włóż do lodówki. Deser bez pieczenia powinien być gotowy po co najmniej czterech godzinach.

Aksamitny krem to najważniejszy składnik deseru bez pieczenia
Aksamitny krem to najważniejszy składnik deseru bez pieczenia © Pixabay

Deser bez pieczenia na biszkoptach. Przepis

Składniki:

  • 1,5 l mleka,
  • 200 ml śmietany kremówki 36 proc.,
  • 150 g gorzkiej czekolady,
  • 140 podłużnych biszkoptów,
  • pół szklanki cukru,
  • 90 g skrobi ziemniaczanej,
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • orzechy do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Biszkopty lekko zwilż mlekiem (przygotuj do tego ok. 500 ml mleka), a następnie wyłóż nimi dno niedużej blachy.
  2. Pozostałe (ok. 1 l) mleko wymieszaj ze śmietanką, dodaj żółtko i ekstrakt waniliowy, skrobię ziemniaczaną i cukier. Dokładnie wymieszaj całość.
  3. Dodaj pokruszoną czekoladę i podgrzewaj całość, cały czas mieszając. Gotuj, aż masa stanie się gęsta.
  4. Masę przelej na biszkopty i wyrównaj całość i odstaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie przenieś ciasto do lodówki na minimum 4 godziny.
  5. Gotowe ciasto bez pieczenia posyp kakao i orzechami.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej