Pokazał, jak zrobić domowy budyń. Już nigdy nie sięgniesz po proszek
Domowy budyń czekoladowy z łatwością przygotujesz bez sięgania po gotowe saszetki z proszkiem. Niebiański smak i aksamitna konsystencja sprawią, że już nigdy nie skusisz się na gotowca.
25.08.2023 | aktual.: 25.08.2023 10:22
Klasyk wśród przedszkolnych i szkolnych podwieczorków, pyszny deser, składnik nadzienia do rogalików i pączków - budyń niejedno ma imię. Kusi w nim przede wszystkim łatwość przygotowania. Ot, wystarczy kupić w sklepie saszetkę z proszkiem i zastosować się do prostej instrukcji, żeby po chwili cieszyć się gotową masą. Brzmi prosto i tak też w zasadzie jest.
Jednak jeśli chciałbyś spróbować czegoś innego i wyjątkowo łatwego, to postaw na samodzielne przygotowanie budyniu w domu. Nie jest to trudne, a smak jest o niebo lepszy. Jest słodko, jest pysznie, a i skład sprawi, że nie musisz obawiać się nalotu Katarzyny Bosackiej.
Czekolada kocha sól
Na naszym języku znajdują się komórki, które odpowiadają za rozpoznawanie smaku słodkiego, kwaśnego, gorzkiego, słonego i umami. Według badań opublikowanych w czasopiśmie "Postępowanie Narodowej Akademii Nauk", w strukturach komórkowych języka istnieje dodatkowy zestaw receptorów cukrowych (oznaczonych jako SGLT1), które reagują na obecność słodkich substancji. Aby jednak odpowiednio zadziałały, potrzebny jest do tego sód. Dodanie szczypty soli do czekolady sprawi, że nasze kubki smakowe stają się bardziej wrażliwe na odczuwanie słodyczy. Dzięki temu czekoladowe kremy oraz budynie staną się bardziej intensywne w smaku i przestaną być mdłe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy budyń czekoladowy
Jakub Przeździecki, znany jako coocharz, to popularny w internecie kulinarny influencer. Na swoich kanałach chętnie dzieli się przepisami i krok po kroku pokazuje, jak wyczarować w swojej kuchni coś pysznego. Tym razem postawił na pyszny, domowy budyń czekoladowy.
Składniki:
- 500 ml mleka,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru,
- 2 czubate łyżki gorzkiego kakao,
- łyżka masła,
- 3 kostki gorzkiej czekolady,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Szybki przepis dla dzieci
Sposób przygotowania:
- 350 ml mleka wlewam do garnka i podgrzewam.
- Do pozostałego mleka dodaję skrobię, cukier oraz kakao i dokładnie mieszam, aby nie było grudek.
- Wlewam mieszankę do gorącego mleka, zdejmując garnuszek z ognia. Mocno mieszam trzepaczką i ponownie stawiam na palnik.
- Podgrzewam całość na małej mocy palnika, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Od momentu zagotowania powinno to zająć 2 minuty.
- Po tym czasie wyłączam palnik, dodaję masło oraz kostki gorzkiej czekolady i dokładnie mieszam.
- Gotowy budyń przekładam na talerz. Można dodatkowo udekorować go wiórkami gorzkiej czekolady lub pokruszonymi orzechami - w szczególności polecam laskowe. Smacznego!