Tych warzyw nigdy nie jedz na surowo. Konsekwencje będą tragiczne
Mówi się, że warzywa są najzdrowsze wtedy, gdy nie poddajemy ich żadnej obróbce termicznej. To oczywista prawda, na którą należy wziąć jednak pewną poprawkę. Istnieje bowiem całkiem obszerny spis warzyw, których nigdy nie należy spożywać na surowo. Robiąc to, narażamy się na mnóstwo zagrożeń!
16.07.2024 09:34
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W arkanach zdrowego odżywiania można się czasami poplątać. Z jednej strony wiemy, że smażenie, gotowanie czy pieczenie warzyw sprawia, że część ich unikalnych właściwości prozdrowotnych ginie bezpowrotnie. Z drugiej strony wiemy, że nie wszystko można jeść na surowo i czasami obróbka termiczna to gwarancja bezpieczeństwa i uniknięcia dolegliwości żołądkowych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak się w tych wszystkich zasadach odnaleźć? Wygląda na to, że nie ma innego wyjścia, jak po prostu wbić na blachę listę warzyw, których nie można jeść na surowo. Można też zapisać sobie ten artykuł. Postaramy się uwzględnić w nim wszystkie warzywne pozycje, które — zjedzone na surowo — mogą nam poważnie zaszkodzić. Oto ich lista.
Warzywa, których nie można jeść na surowo
Żeby ułatwić ci zapamiętanie tych konkretnych warzyw, przedstawimy je w postaci punktowanej listy. Zobacz, przeczytaj i zapamiętaj. To naprawdę ważne!
- Ziemniaki. Być może to truizm, ale powiedz to uczniowi, który chce uniknąć pójścia do szkoły. Surowe ziemniaki zawierają solaninę, która może spowodować nie tylko gorączkę, ale także uporczywe wymioty, zawroty głowy, a nawet problemy z oddychaniem.
- Bakłażan. W tych zdrowych warzywach również występuje solanina, dlatego należy najpierw je ugotować. Doskonale smakują również smażone w cieście.
- Warzywa strączkowe. Fasola, bób, soja, soczewica i inne. Są ciężkostrawne i zawierają fityniany, które zaburzają wchłanianie składników mineralnych. Warto je nie tylko ugotować, ale także wcześniej namoczyć.
- Dynia. Co prawda niektóre gatunki dyni są jadalne na surowo, ale lepiej z tym nie przesadzać. Dynia zawiera goitrogeny, które obniżają wchłanianie jodu przez tarczycę.
- Pomidory... niektóre. Spożywanie niedojrzałych pomidorów na surowo może nam przynieść tylko problemy. Te warzywa są pełne tomatyny, której zjedzenie niechybnie doprowadzi nas do zatrucia pokarmowego.
Zapamiętaj tę niedługą listę i nigdy jej nie zapomnij. To kwestia twojego zdrowia!