W lubuskim gołąbki zawijają w nietypową kapustę. Podawano je nawet na wigilię

Gołąbki to jedno z dań, które kojarzy się z tradycyjną kuchnią i ciepłem domowego ogniska. Na dobre zakorzeniły się już w całej Polsce, chociaż nie brakuje różnych odsłon i połączeń. Mieszkańcy województwa lubuskiego mają swój regionalny przysmak z nietypowym dodatkiem w roli głównej.

Gołąbki z ziemniakami - PysznościGołąbki z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Quade
Ewa Malinowska

Podstawą gołąbków jest oczywiście kapusta, która otula warzywną kołderką farsz. Jedni stawiają na zwykłą, białą kapustę, inni czekają, aż pojawi się młoda odmiana, a niektórzy wybierają włoską lub pekińską. Kapuścianych opcji jest wiele, ale w województwie lubuskim sięgają po jeszcze inną formę - kapustę kiszoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób kociewski deser gryz, a twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Taki jest dobry

Lubuskie gołąbki w nietypowym wydaniu

Kapusta to królowa polskich warzyw, zajmująca ważne miejsce w polskiej kuchni. Na wsiach stanowiła często podstaw żywienia - potrawy z niej są sycące i tanie, więc sprawdzały się jako dawka energii po pracy na polu. Na dodatek przechowywanie kapusty było proste. Dobrze wytrzymywała w chłodnych piwniczkach, ale i tak najlepszym sposobem jej magazynowania było kiszenie.

Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni
Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni © Adobe Stock | FOTOWAWA

To właśnie kiszona kapusta stała się podstawą lubuskich gołąbków. Przepis przywędrował do Lubuszan wraz z osiedleńcami z Kresów, którzy przyjechali na te ziemie w okresie powojennym. Brakowało im co prawda wielu przedwojennych specjałów, ale pomysłowość i zaradność wzięły górę. W spiżarniach, poza kapustą, królowały ziemniaki, więc właśnie one stały się podstawą nadzienia do gołąbków.

Gołąbki z kapusty kiszonej

Te gołąbki to nie tylko smakowita potrawa, ale także symbol kulinarnej tożsamości Ziemi Lubuskiej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie przysmaki skrywa ten region. Gołąbki z kapusty kiszonej z doprawionym na ostro farszem z ziemniaków serwowano również na Wigilię, rezygnując wtedy z okrasy z boczku.

Gołąbki w kiszonej kapuście z farszem ziemniaczanym
Gołąbki w kiszonej kapuście z farszem ziemniaczanym © Licencjodawca

W 2014 roku danie to trafiło na listę produktów tradycyjnych. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować, najwyższa pora nadrobić.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ukiszone liście kapusty,
  • boczek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oraz cebule obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Farsz zawijaj w ukiszone liście kapusty.
  5. Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.

Gotowe gołąbki możesz podać z dodatkiem okrasy z podsmażonego boczku. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀