W lubuskim gołąbki zawijają w nietypową kapustę. Podawano je nawet na wigilię
Gołąbki to jedno z dań, które kojarzy się z tradycyjną kuchnią i ciepłem domowego ogniska. Na dobre zakorzeniły się już w całej Polsce, chociaż nie brakuje różnych odsłon i połączeń. Mieszkańcy województwa lubuskiego mają swój regionalny przysmak z nietypowym dodatkiem w roli głównej.
09.07.2024 15:07
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podstawą gołąbków jest oczywiście kapusta, która otula warzywną kołderką farsz. Jedni stawiają na zwykłą, białą kapustę, inni czekają, aż pojawi się młoda odmiana, a niektórzy wybierają włoską lub pekińską. Kapuścianych opcji jest wiele, ale w województwie lubuskim sięgają po jeszcze inną formę - kapustę kiszoną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lubuskie gołąbki w nietypowym wydaniu
Kapusta to królowa polskich warzyw, zajmująca ważne miejsce w polskiej kuchni. Na wsiach stanowiła często podstaw żywienia - potrawy z niej są sycące i tanie, więc sprawdzały się jako dawka energii po pracy na polu. Na dodatek przechowywanie kapusty było proste. Dobrze wytrzymywała w chłodnych piwniczkach, ale i tak najlepszym sposobem jej magazynowania było kiszenie.
To właśnie kiszona kapusta stała się podstawą lubuskich gołąbków. Przepis przywędrował do Lubuszan wraz z osiedleńcami z Kresów, którzy przyjechali na te ziemie w okresie powojennym. Brakowało im co prawda wielu przedwojennych specjałów, ale pomysłowość i zaradność wzięły górę. W spiżarniach, poza kapustą, królowały ziemniaki, więc właśnie one stały się podstawą nadzienia do gołąbków.
Gołąbki z kapusty kiszonej
Te gołąbki to nie tylko smakowita potrawa, ale także symbol kulinarnej tożsamości Ziemi Lubuskiej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie przysmaki skrywa ten region. Gołąbki z kapusty kiszonej z doprawionym na ostro farszem z ziemniaków serwowano również na Wigilię, rezygnując wtedy z okrasy z boczku.
W 2014 roku danie to trafiło na listę produktów tradycyjnych. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować, najwyższa pora nadrobić.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- ukiszone liście kapusty,
- boczek (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki oraz cebule obierz i zetrzyj na tarce.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Farsz zawijaj w ukiszone liście kapusty.
- Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.
Gotowe gołąbki możesz podać z dodatkiem okrasy z podsmażonego boczku. Smacznego!