Kulinarna Stolica PolskiW lubuskim gołąbki zawijają w nietypową kapustę. Podawano je nawet na wigilię

W lubuskim gołąbki zawijają w nietypową kapustę. Podawano je nawet na wigilię

Gołąbki z ziemniakami - Pyszności
Gołąbki z ziemniakami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Quade

09.07.2024 15:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Gołąbki to jedno z dań, które kojarzy się z tradycyjną kuchnią i ciepłem domowego ogniska. Na dobre zakorzeniły się już w całej Polsce, chociaż nie brakuje różnych odsłon i połączeń. Mieszkańcy województwa lubuskiego mają swój regionalny przysmak z nietypowym dodatkiem w roli głównej.

Podstawą gołąbków jest oczywiście kapusta, która otula warzywną kołderką farsz. Jedni stawiają na zwykłą, białą kapustę, inni czekają, aż pojawi się młoda odmiana, a niektórzy wybierają włoską lub pekińską. Kapuścianych opcji jest wiele, ale w województwie lubuskim sięgają po jeszcze inną formę - kapustę kiszoną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubuskie gołąbki w nietypowym wydaniu

Kapusta to królowa polskich warzyw, zajmująca ważne miejsce w polskiej kuchni. Na wsiach stanowiła często podstaw żywienia - potrawy z niej są sycące i tanie, więc sprawdzały się jako dawka energii po pracy na polu. Na dodatek przechowywanie kapusty było proste. Dobrze wytrzymywała w chłodnych piwniczkach, ale i tak najlepszym sposobem jej magazynowania było kiszenie.

Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni
Kapusta kiszona jest królową polskiej kuchni© Adobe Stock | FOTOWAWA

To właśnie kiszona kapusta stała się podstawą lubuskich gołąbków. Przepis przywędrował do Lubuszan wraz z osiedleńcami z Kresów, którzy przyjechali na te ziemie w okresie powojennym. Brakowało im co prawda wielu przedwojennych specjałów, ale pomysłowość i zaradność wzięły górę. W spiżarniach, poza kapustą, królowały ziemniaki, więc właśnie one stały się podstawą nadzienia do gołąbków.

Gołąbki z kapusty kiszonej

Te gołąbki to nie tylko smakowita potrawa, ale także symbol kulinarnej tożsamości Ziemi Lubuskiej. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego, jakie przysmaki skrywa ten region. Gołąbki z kapusty kiszonej z doprawionym na ostro farszem z ziemniaków serwowano również na Wigilię, rezygnując wtedy z okrasy z boczku.

Gołąbki w kiszonej kapuście z farszem ziemniaczanym
Gołąbki w kiszonej kapuście z farszem ziemniaczanym© Licencjodawca

W 2014 roku danie to trafiło na listę produktów tradycyjnych. Jeśli jeszcze nie miałeś okazji spróbować, najwyższa pora nadrobić.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • ukiszone liście kapusty,
  • boczek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki oraz cebule obierz i zetrzyj na tarce.
  2. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj.
  3. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  4. Farsz zawijaj w ukiszone liście kapusty.
  5. Gołąbki ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym tłuszczem i piecz w 180 st. Celsjusza przez ok. 1,5 godziny, aż kapusta będzie miękka.

Gotowe gołąbki możesz podać z dodatkiem okrasy z podsmażonego boczku. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także