PrzepisTani obiadBlaszakiem naje się cała rodzina. Kryzysowy obiad kosztuje grosze

Blaszakiem naje się cała rodzina. Kryzysowy obiad kosztuje grosze

Baba ziemniaczana - Pyszności
Baba ziemniaczana - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

09.07.2024 14:13, aktual.: 15.07.2024 13:16

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

To danie znane jest pod różnymi nazwami. Niektórzy mówią na nie blaszak, rejbak czy kugel, ale chyba najpopularniejszą nazwą jest po prostu baba ziemniaczana. Przepis jest bardzo prosty, a danie uciszy nawet najgłośniej burczące brzuchy.

Blaszak, zwany też babą ziemniaczaną, to przepis, który uratuje cię w niejednym kryzysie. Lista składników jest krótka, są one dostępne i przede wszystkim tanie. Po upieczeniu zamieniają się w danie, którym naje się cała rodzina. Na Podlasiu znana jest jako babka ziemniaczana, na Kurpiach jako rejbak, na Mazurach i Śląsku kartoflak, a w Wielkopolsce pyrczok. Różne regiony nadały jej własne, charakterystyczne określenie, odzwierciedlając lokalną kulturę i język. Bez względu na to, jak ją nazwiesz, smakuje naprawdę bardzo dobrze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Baba ziemniaczana - skąd pochodzi?

Polska kuchnia zdecydowanie ziemniakami stoi, a sama baba jest zakorzeniona mocno w tradycji. Pochodzenie jest jednak nieco inne, bo kugel to charakterystyczne danie kuchni żydowskiej. Serwuje się je najczęściej podczas szabatu, dodając czasem też inne składniki, jak kapusta, kasza czy ryż. Istnieją również słodkie wariacje z dodatkiem makaronu i owoców.

Babka ziemniaczana jest bardzo popularna na Podlasiu.
Babka ziemniaczana jest bardzo popularna na Podlasiu.© Wikipedia

Blaszak na obiad

Nazwa blaszak najpewniej pochodzi od dużej, blaszanej formy, w której przygotowuję się to danie. Dla wielu osób jest to wspomnienie dzieciństwa, bo sporą popularnością cieszył się w czasach PRL-u. To proste i tanie danie, które wraca teraz jako kulinarny hołd dla przeszłości. W połączeniu z boczkiem staje się idealnym obiadem dla całej rodziny.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 300 g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.
Kugel ziemniaczany - Pyszności
Kugel ziemniaczany - Pyszności© Canva | SMarina

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój boczek w drobną kostkę i wytop tłuszcz na patelni.
  2. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i zeszklij.
  3. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar soku.
  4. W dużej misce wymieszaj starte ziemniaki, boczek z cebulą, jajka i mąkę. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  5. Przełóż masę do formy żaroodpornej. Pamiętaj o wysmarowaniu jej tłuszczem, jeśli lubi przywierać.
  6. Piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza przez około 1,5 godziny, aż wierzch zrumieni się na złoto.

Przed podaniem możesz posypać zapiekankę świeżym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Świetnie smakuje z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także