Tort grysikowy z truskawkami robię w lecie co tydzień. Jest niedrogi, ale bardzo smaczny
Nie wyobrażam sobie, żeby w moim notatniku nie było przepisu na tort grysikowy. Świetnie smakuje nawet w najprostszym wydaniu, jednak jest na tyle uniwersalny, że można wzbogacać go smakami i dodatkami wedle uznania. Wypróbuj wersji z truskawkami, a zapomnisz o innych deserach.
06.07.2024 09:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nie potrzeba wiele, by ugościć bliskim tortem jak z cukierni. Nietypowym, bo bez wielu warstw, za to z jedną, ale jaką! Grysik wielu osobom dobrze się nie kojarzy, ale mało kto wybrzydza, kiedy na stole pojawia się grysikowy torcik. W lecie szykuję go niemalże co tydzień. Jak to się dzieje, że smakuje tak dobrze? Prostota to drugie imię tego dzieła.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tort z kaszy manny bez pieczenia. Z galaretką i owocami smakuje jak marzenie
Masy czy całe torty grysikowe, czyli na bazie kaszy manny, to nadal niezaprzeczalnie jedne z najbardziej popularnych wśród domowych kuchmistrzyń. Nie wszyscy przepadaliśmy za kaszkami w dzieciństwie, za to teraz desery z kaszą manną cieszą się sporym uznaniem. Są niezwykle proste w przygotowaniu, bardzo łatwo też "manipulować" smakiem takiej masy. Sama kasza manna jest na tyle delikatna, że z wdzięcznością przyjmuje nuty dodatków, tj. galaretek, owoców, orzechów, kakao, wanilii itd.
Tort grysikowy również wpisuje się w ramy ciasta łatwego, niewymagające pieczenia. Potrzebuje jedynie czasu, ponieważ zarówno masa grysikowa, jak i galaretka muszą nabrać finalnej formy w lodówce. To jednak najdłuższa i najpewniej najtrudniejsza część, ponieważ wymaga cierpliwości, a samo oczekiwanie na uszczknięcie kęsa przysmaku ciągnie się w nieskończoność.
Tort grysikowy z truskawkami. Przepis
Składniki:
SPÓD
- 200 g herbatników,
- 80 g masła.
MASA GRYSIKOWA
- 600 g truskawek,
- 500 ml mleka,
- 100 g masła,
- 70 g cukru,
- 90 g kaszy manny,
- duże opakowanie cukru z wanilią,
- 2 opakowania przezroczystej galaretki (winogronowej/gruszkowej/cytrynowej).
Przygotowanie:
- Herbatniki rozkrusz i wymieszaj ze stopionym masłem. Przygotowaną masą wylep spód tortownicy (wcześniej wyłóż foremkę papierem do pieczenia). Masę dokładnie ugnieć, a następnie wstaw foremkę do lodówki.
- Galaretkę rozpuść w 700 ml wody, a następnie odstaw do ostudzenia.
- Mleko wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem, a następnie zacznij podgrzewać.
- Kiedy mleko zacznie wrzeć, dodaj kaszę mannę i zagotuj całość. Następnie gotuj masę na wolnym ogniu, mieszając cały czas, by nic się nie przypaliło. Kiedy masa zgęstnieje, odstaw ją do lekkiego ostudzenia na 20-25 minut.
- Truskawki umyj i odszypułkuj, a następnie przekrój je na połówki.
- Jeszcze ciepłą masę wylej na ciasteczkowy spód. Następnie na górze ułóż truskawki.
- Odstaw całość od ostygnięcia. Na górę wylej tężejącą galaretkę. Odstaw do lodówki, by całość stężała.