Zamiast mąki sięgam po inny produkt. Słodkie placuszki wychodzą grubiutkie i pulchne

Brak mąki nie musi powodować zmiany planów jedzeniowych albo intensywnego marszu do najbliższego sklepu. Bez tego produktu też można sobie poradzić i to nawet wtedy, gdy zamierzamy przygotować na śniadanie słodkie placuszki. To naprawdę bardzo proste!

Placuszki z kaszy manny - pomysł na placki bez mąkiPlacuszki z kaszy manny - pomysł na placki bez mąki
Źródło zdjęć: © Canva | Wirestock

Sytuacja nieoczekiwanego braku podstawowego składnika spożywczego w domu zdarzyła się już chyba wszystkim. Na szczęście większość z nich jesteśmy w stanie efektywnie zastąpić jakimś odpowiednikiem. Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazców. Według mnie jest także rodzicielką najlepszych kucharzy. A brak mąki w domu może się przyczynić do powstania wielu nowych, świetnych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielona rolada z truskawkami skrywa w sobie matchę. Zachwyca smakiem i kolorem

Kurt Scheller, popularny szef kuchni ze Szwajcarii, często powtarza, że w jego kuchni praktycznie nie ma mąki. Jasne, zdarzają się wyjątki, w których biały proszek po prostu musi zostać użyty. Poza tymi nielicznymi przypadkami Scheller stara się jednak mąki zupełnie nie używać. Być może jest to kwestia upodobań kulinarnych? A może zmian genetycznych w zbożu, których jesteśmy świadkami od wielu lat? Cóż, nie wiem, jak to było u Schellera, ale wiem, jak było u mnie. Mąka mi się po prostu skończyła.

Pół biedy, gdybym akurat przygotowywał jedzenie tylko dla siebie. Dziatwa nie jest jednak w stanie wybaczyć takiego zaniedbania żadnymi argumentami. Musiałem jakoś sobie poradzić, bo gdy najmłodsi są już nastawieni na placuszki, to nie ma żartów. Na szczęście udało mi się znaleźć świetny przepis na placuszki z kaszy manny. Żadnej mąki, a efekt... powalający!

Placuszki z kaszy manny

Składniki:

  • 200 g kaszy manny błyskawicznej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 banan,
  • 2 jajka.
Kasza manna może zastąpić mąkę. Powstaną z niej pyszne placuszki
Kasza manna może zastąpić mąkę. Powstaną z niej pyszne placuszki © Canva | frederique wacquier

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę mannę zalej mlekiem. Odstaw na kwadrans.
  2. Banana obierz i rozgnieć widelcem. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Te pierwsze dodaj od razu do banana, a z białek upij pianę.
  3. Do banana z żółtkiem dodaj teraz napęczniałą kaszę manną, a po chwili - pianę z białek. Wymieszaj.
  4. Smaż z obu stron po 1,5 minuty. Podawaj z cukrem pudrem lub kleksem śmietany. Smacznego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Raz zraz i dla męża bitki z kompotem. Co jeszcze się jadało na obiad w PRL-u?
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
Kupujesz ogórki szklarniowe? Oto jak wpływają na organizm i kto nie powinien ich jeść
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
W 20 minut mam gotowe cynamonki. Pachnie nimi w całym domu
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
O której należy wypić ostatnią kawę? Ekspertka wskazuje konkretną godzinę
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Podałam na obiad placki ziemniaczane ze schabem zamiast kotletów. Miny gości były bezcenne
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Ubijesz raz-dwa i nie opadnie. To naturalny stabilizator śmietany
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Co oznaczają czarne kropki na kapuście pekińskiej? Każdy je widział, mało kto wie, czy można ją jeść
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Na obiad robię zupę perełkową. Zdrowa, pożywna, a dzieci ją kochają
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Jak zrobić rosół, który ładnie pachnie? Kluczowa jest kolejność składników, jakie dodajesz
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Kotlety po bawarsku są chrupiące i pikantne. Tylko pamiętaj, aby wysmarować mięso z obu stron
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Nie czekam do świąt. Sałatkę śledziową z takimi dodatkami robię na weekend
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji
Babcia dodaje szczyptę do pomidorów. Sałatka lepsza niż w restauracji