PrzepisŚniadanieZamiast mąki sięgam po inny produkt. Słodkie placuszki wychodzą grubiutkie i pulchne

Zamiast mąki sięgam po inny produkt. Słodkie placuszki wychodzą grubiutkie i pulchne

Brak mąki nie musi powodować zmiany planów jedzeniowych albo intensywnego marszu do najbliższego sklepu. Bez tego produktu też można sobie poradzić i to nawet wtedy, gdy zamierzamy przygotować na śniadanie słodkie placuszki. To naprawdę bardzo proste!

Placuszki z kaszy manny - pomysł na placki bez mąki
Placuszki z kaszy manny - pomysł na placki bez mąki
Źródło zdjęć: © Canva | Wirestock

04.07.2024 08:37

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Sytuacja nieoczekiwanego braku podstawowego składnika spożywczego w domu zdarzyła się już chyba wszystkim. Na szczęście większość z nich jesteśmy w stanie efektywnie zastąpić jakimś odpowiednikiem. Mówi się, że potrzeba jest matką wynalazców. Według mnie jest także rodzicielką najlepszych kucharzy. A brak mąki w domu może się przyczynić do powstania wielu nowych, świetnych przepisów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurt Scheller, popularny szef kuchni ze Szwajcarii, często powtarza, że w jego kuchni praktycznie nie ma mąki. Jasne, zdarzają się wyjątki, w których biały proszek po prostu musi zostać użyty. Poza tymi nielicznymi przypadkami Scheller stara się jednak mąki zupełnie nie używać. Być może jest to kwestia upodobań kulinarnych? A może zmian genetycznych w zbożu, których jesteśmy świadkami od wielu lat? Cóż, nie wiem, jak to było u Schellera, ale wiem, jak było u mnie. Mąka mi się po prostu skończyła.

Pół biedy, gdybym akurat przygotowywał jedzenie tylko dla siebie. Dziatwa nie jest jednak w stanie wybaczyć takiego zaniedbania żadnymi argumentami. Musiałem jakoś sobie poradzić, bo gdy najmłodsi są już nastawieni na placuszki, to nie ma żartów. Na szczęście udało mi się znaleźć świetny przepis na placuszki z kaszy manny. Żadnej mąki, a efekt... powalający!

Placuszki z kaszy manny

Składniki:

  • 200 g kaszy manny błyskawicznej,
  • 200 ml mleka,
  • 1 banan,
  • 2 jajka.
Kasza manna może zastąpić mąkę. Powstaną z niej pyszne placuszki
Kasza manna może zastąpić mąkę. Powstaną z niej pyszne placuszki© Canva | frederique wacquier

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę mannę zalej mlekiem. Odstaw na kwadrans.
  2. Banana obierz i rozgnieć widelcem. Jajka rozbij i oddziel żółtka od białek. Te pierwsze dodaj od razu do banana, a z białek upij pianę.
  3. Do banana z żółtkiem dodaj teraz napęczniałą kaszę manną, a po chwili - pianę z białek. Wymieszaj.
  4. Smaż z obu stron po 1,5 minuty. Podawaj z cukrem pudrem lub kleksem śmietany. Smacznego.