PrzepisPrzekąskiW Bułgarii przed daniem głównym dostałam parlenkę. Tak mi posmakowała, że wyprosiłam u kucharza przepis

W Bułgarii przed daniem głównym dostałam parlenkę. Tak mi posmakowała, że wyprosiłam u kucharza przepis

Trudno oderwać się od parlenki. Łączy w sobie delikatność drożdżowego ciasta i serową wyrazistość. Może przypominać pizzę, ale jest jedyna w swoim rodzaju.

Parlenka to specjał kuchni bułgarskiej
Parlenka to specjał kuchni bułgarskiej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

03.07.2024 09:44

Parlenka to bałkańska odpowiedź na pizzę. Okrągły, cienki placek podaje się z białym serem lub żółtym, niekiedy i z jednym, i drugim. Całość spowija aromat czosnku, a smak podbija wysokiej ilości oliwa. To wszystko. Parlenka to potrawa bardzo prosta, ale w swojej prostocie magnetyzująca i absolutnie uzależniająca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parlenka – bułgarski placek drożdżowy

Z parlenką spotkałam się pierwszy raz na wakacjach w Bułgarii. Początkowo nie byłam pewna, z jaką konkretnie potrawą mam do czynienia, kiedy pojawiła się na moim talerzu przed obiadem. Parlenka doskonale trafiła w moje preferencje, nie mogłam więc opuścić lokalu bez przepisu na to cudo.

Parlenka powstaje z ciasta drożdżowego. Zwykle spożywa się ją na ciepło i podaje przyozdobioną białym serem solankowym i lutenicą, czyli bałkańską pikantną pastą warzywną. Typowym sposobem dekoracji jest całkowite rozsmarowanie lutenicy na parlence i posypanie całości pokruszonym białym serem. W niektórych regionach Bułgarii parlenkę smaruje się je masłem, smalcem lub oliwą, podaje z czosnkiem, szynką, a nawet dżemem. Przypuszcza się, że perlenka jest bułgarskim odpowiednikiem, a nawet prototypem włoskiej pizzy.

Bułgarska parlenka. Przepis

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży,
  • 400 g mąki pszennej typ 500,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól, cukier,
  • 200 g sera solankowego, np. polskiego sera Solan,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozpuść w 200 ml ciepłej wody z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki i odstaw całość na ok. 15 minut.
  2. Po tym czasie do pracującego zaczynu dodaj przesianą mąkę, sól oraz olej. Z całości zagnieć gładkie ciasto. Gotowe odstaw pod przykryciem na dwie godziny do wyrośnięcia.
  3. Następnie wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Uformuj z nich cienkie placki.
  4. Placki smaż na patelni na małym ogniu, aż będą rumiane, ok. 7 minut z każdej strony.
  5. Oliwę wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i tak powstałą mieszanką posmaruj gotowy placek i posyp białym serm.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia bułgarskakuchnia bałkańskaprzepis
Wybrane dla Ciebie