W Bułgarii przed daniem głównym dostałam parlenkę. Tak mi posmakowała, że wyprosiłam u kucharza przepis
Trudno oderwać się od parlenki. Łączy w sobie delikatność drożdżowego ciasta i serową wyrazistość. Może przypominać pizzę, ale jest jedyna w swoim rodzaju.
03.07.2024 09:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Parlenka to bałkańska odpowiedź na pizzę. Okrągły, cienki placek podaje się z białym serem lub żółtym, niekiedy i z jednym, i drugim. Całość spowija aromat czosnku, a smak podbija wysokiej ilości oliwa. To wszystko. Parlenka to potrawa bardzo prosta, ale w swojej prostocie magnetyzująca i absolutnie uzależniająca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Parlenka – bułgarski placek drożdżowy
Z parlenką spotkałam się pierwszy raz na wakacjach w Bułgarii. Początkowo nie byłam pewna, z jaką konkretnie potrawą mam do czynienia, kiedy pojawiła się na moim talerzu przed obiadem. Parlenka doskonale trafiła w moje preferencje, nie mogłam więc opuścić lokalu bez przepisu na to cudo.
Parlenka powstaje z ciasta drożdżowego. Zwykle spożywa się ją na ciepło i podaje przyozdobioną białym serem solankowym i lutenicą, czyli bałkańską pikantną pastą warzywną. Typowym sposobem dekoracji jest całkowite rozsmarowanie lutenicy na parlence i posypanie całości pokruszonym białym serem. W niektórych regionach Bułgarii parlenkę smaruje się je masłem, smalcem lub oliwą, podaje z czosnkiem, szynką, a nawet dżemem. Przypuszcza się, że perlenka jest bułgarskim odpowiednikiem, a nawet prototypem włoskiej pizzy.
Bułgarska parlenka. Przepis
Składniki:
- 40 g świeżych drożdży,
- 400 g mąki pszennej typ 500,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- sól, cukier,
- 200 g sera solankowego, np. polskiego sera Solan,
- 4 ząbki czosnku,
- oliwa.
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuść w 200 ml ciepłej wody z łyżką cukru. Dodaj łyżkę mąki i odstaw całość na ok. 15 minut.
- Po tym czasie do pracującego zaczynu dodaj przesianą mąkę, sól oraz olej. Z całości zagnieć gładkie ciasto. Gotowe odstaw pod przykryciem na dwie godziny do wyrośnięcia.
- Następnie wyrośnięte ciasto podziel na dwie równe części. Uformuj z nich cienkie placki.
- Placki smaż na patelni na małym ogniu, aż będą rumiane, ok. 7 minut z każdej strony.
- Oliwę wymieszaj z przeciśniętym czosnkiem i tak powstałą mieszanką posmaruj gotowy placek i posyp białym serm.