Bułgarski afrodyzjak. Znajdziesz w każdym spożywczaku

Ta przyprawa to wizytówka bułgarskiej kuchni. Dodaje smaku i aromatu wielu potrawom, a jest stosowana nawet na kanapki. Znasz czubrycę? Jeśli nie, warto to zmienić. Podpowiadamy, co trzeba wiedzieć o tej przyprawie, bo wciąż jest mało znana.

Przyprawy mają olbrzymi wpływ na smak każdego dania. Przyprawy mają olbrzymi wpływ na smak każdego dania.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Każdy, kto choć raz był na wakacjach w Bułgarii, musiał się zetknąć z czubrycą. Bułgarzy stosują ją z dużą częstotliwością. Jednak wcale nie trzeba ruszać się z domu, by jej spróbować. Kupisz ją w każdym sklepie spożywczym.

Czy znasz cząber

Prawdziwa czubryca to po prostu cząber górski. Czasami zastępuje się go cząbrem ogrodowym, który jest zdecydowanie mniej wyrazisty. Dlatego przy zakupie czubrycy warto brać to pod uwagę. Cząber górski jest ostry prawie jak pieprz i ma intensywny aromat. Jest rośliną bardzo znaną w rejonie Morza Śródziemnego z rodziny jasnotowatych, która jest spokrewniona z cząbrem ogrodowym. Ten z kolei zawiera znacznie mniej garbników i olejków eterycznych, przez co jest delikatniejszy. Cząber ogrodowy uprawiany jest także w naszym kraju. Można go też zasadzić w donicy na balkonie. Pod nazwą czubryca jednak nie zawsze kryje się tylko cząber. Czasami jest to mieszanka ziół.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gołąbki w tej odsłonie to hit. O przepis poprosi nawet teściowa

Gotowe mieszanki

W sklepach dostępny jest po prostu ususzony cząber lub jego mieszanki z innymi przyprawami. To właśnie popularne mieszanki - czubryca zielona oraz czubryca czerwona. Ta pierwsza jest delikatniejsza. W jej składzie jest cząber, czosnek, zielona papryka, sól morska, lubczyk. Pasuje do kanapek, ogórków, pomidorów, twarogu, masła i sałatek, zwłaszcza z fetą, surówek, sosów, a także do jajecznicy, rosołu oraz do zapiekanek i pizzy.

Do wyboru, do koloru

Czubryca czerwona nadaje daniom wyrazisty, wręcz pikantny smak. Zawiera cząber, czosnek, pieprz, chili, paprykę słodką, cebulę, rozmaryn, sól morską. Sprawdzi się do mięs, pomidorów i ogórków, leczo i różnych dań wegetariańskich, gulaszów i sosów, ale również kanapek, tostów, twarogu, jajek w majonezie.

Mniej popularna jest czubryca żółta, która swój kolor zawdzięcza kurkumie oraz curry. Zawiera także kozieradkę, sól morską, korzeń pietruszki, czosnek. Ta przyprawa polecana jest przede wszystkim do warzyw – surowych, a także zapiekanych, innych dań wegetariańskich, twarogów i serów, zup, mięs i sosów.

W sklepach można znaleźć też inne mieszanki czubrycy, na przykład białą czy szarą. Jednak gdy masz cząber, łatwo stworzysz swoją własną mieszankę. Wystarczy dodać do niego paprykę, rozmaryn, pieprz czarny, chilli, kozieradkę, czosnek granulowany czy sól.

Idealna do mięs i strączków

Czubryca poprawia nie tylko smak. Działa przeciwzapalne, antyseptyczne i pomaga w trawieniu, dlatego stosuje się ją w medycynie naturalnej. Ponieważ pobudza wytwarzanie soku żołądkowego, ma dobry wpływ na trawienie. Łagodzi wzdęcia. Dlatego warto dodawać ją do dań tłustych, mięsnych i tych z roślin strączkowych). Co ważne, wspomaga również pracę wątroby.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"