WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

W Turcji zajadają się co wieczór. Zdobyłem przepis i robię na okrągło

Na przepis na te tureckie kotleciki polowałem naprawdę długo. Teraz kiedy w końcu udało mi się go zdobyć, nie mogę oprzeć się pokusie, by robić to danie przynajmniej dwa razy w tygodniu. Gwarantuję, że jeśli ty też dasz szansę tej recepturze, to tej decyzji nie pożałujesz do końca życia.

Lentil Patties
View of traditional lentil patties on plate.
YONCA60
pattiesMercimek koftesi - kotleciki tureckie
Źródło zdjęć: © Getty Images | YONCA60

Mercimek köftesi, czyli tureckie kotleciki z kaszy bulgur, po raz pierwszy zjadłem na wakacjach w Belek wiele lat temu. Pamiętam, że bardzo mi posmakowały, ale ponieważ był to czas, w którym moje kuchenne hobby było jeszcze mocno zaniedbane, nie postanowiłem od razu szukać na nie przepisu i wcielać go w życie w Polsce, w domu. Ten pomysł zrodził się w mojej głowie stosunkowo niedawno. Rozpocząłem więc poszukiwania rzetelnej receptury oraz prawidłowej kaszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowe kopytka połączyłem z kurczakiem w śmietankowym sosie. Lepszego obiadu nie jadłem

Na czym bowiem polega problem z mercimek köftesi? Na tym, że kotleciki te przygotowuje się z tzw. ince bulgur, czyli drobnej kaszy bulgur. Nie występuje ona zbyt często w polskich przepisach, dlatego nie jest łatwo namierzyć ją w sklepie. Można spróbować przez internet (na co ostatecznie się zdecydowałem), ale dobrym pomysłem jest też zastąpienie jej zwykłym... kuskusem. Po prostu trzeba go wtedy użyć nieco więcej niż bulguru.

Kiedy już uzbroisz kuchenny rynsztunek we wszystkie potrzebne składniki, reszta procesu przygotowania tureckich kotlecików powinna przebiec bezproblemowo. Poniżej zamieszam przepis, który uznałem za najlepszy w tej materii, pochodzący z bloga "Turcja od kuchni".

Mercimek köftesi

Składniki:

  • 1 szklanka ince bulguru (ewentualnie 1,5 szklanki kuskusu),
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 4 szklanki wody,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego (polecam domowy),
  • olej do smażenia.
Mercimek koftesi tworzy się z ince bulguru - drobnej kaszy, którą przygotowuje się podobnie, jak kaszę kuskus
Mercimek koftesi tworzy się z ince bulguru - drobnej kaszy, którą przygotowuje się podobnie, jak kaszę kuskus © Canva | oykuozgu

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę płuczę w zimnej wodzie, a następnie gotuję w 4 szklankach płynu. Kiedy jest gotowa (staje się wyraźnie żółta), zdejmuję garnek z ognia, wsypuję drobny bulgur lub kuskus, mieszam, przykrywam i odstawiam na 15 minut.
  2. Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażam na oleju. Następnie dodaję do niej koncentrat pomidorowy i przyprawy i wkrótce zdejmuję z ognia.
  3. W jednym naczyniu łączę mieszankę soczewicy i ince bulguru, cebulę w koncentracie pomidorowym i posiekaną zieleninę.
  4. Mieszam, a następnie formuję kotleciki. To wszystko — moje mercimek köftesi są już gotowe.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Częsty błąd przy gotowaniu makaronu. Włoch by tego nie zrobił
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Co roku na Wigilii robią furorę. Świetnie zastępują klasyczną rybę po grecku
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Dorzucam do kapusty. Surówka znika szybciej niż schabowy
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Jedzą zamiast burgerów. Za porcję zapłacisz grosze
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Świąteczny barszcz Wachowicz. "Przygotowania na początku grudnia są najważniejsze"
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Zajmuje honorowe miejsce na kujawskiej wigilii. Ale wielu się dziwi, jak można jeść coś takiego
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Ciocia piecze w drugi dzień Świąt. Zapasy wyciąga z zamrażarki
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Tę rybę jemy wyjątkowo rzadko. Ma mało kalorii, a pełno białka i kwasów omega
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Polacy rzadko ją kupują. Idealna dla sercowców
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Najgorszy i najczęstszy błąd przy suszonych grzybach. To dlatego farsz wychodzi gorzki
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Wlej do mąki i wyrób ciasto. Po upieczeniu będziesz mieć pyszny chlebek
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
Nigdy nie podawaj jej na wigilię. Ból brzucha i mdłości gwarantowane, a wielu wciąż nie ma pojęcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇